Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Специјални додатак о Црној Гори у бечком Дие Прессеу

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GOREПоводом догађаја „Дестинације у успону 2019 – Црна Гора“, који се 15. маја одржао у Бечу, аустријски „Дие Прессе“ је објавио специјални додатак о Црној Гори, на 8 страница.

На догађају су се, уз учешће потпредсједника Владе за економску политику и финансијски систем мр Милутина Симовића и привредне делегације Црне Горе коју је предводио предсједник Привредне коморе Властимир Голубовић, аустријским привредницима презеновале привредне могућности, ресурси и инвестициони пројекти и потенцијали Црне Горе.

На насловној страни додатка у „Дие Прессе“ објављен је интервју потпредсједника Симовића, под насловом „Наш циљ је: ЕУ“. Симовић је истакао да је Црна Гора већ остварила један од кључних државних приоритета – чланство у НАТО, а да је наредни циљ чланство у ЕУ. Потпредсједник је казао да је на том путу за нас примарни циљ да усвојимо и примјенимо европске стандарде, односно да је квалитет имплементације европског законодавства важнији од самог датума пријема.

Додатно, Симовић је истакао да је одржив економски раст који ће подићи квалитет живота свих грађана и смањити развојни јаз у односу на просјек ЕУ, наш стратешки развојни циљ.

На питање о сарадњи са Аустријом и подршци коју Црна Гора очекује, потпредсједник Симовић је казао да је Аустрија један од најважнијих вањскополитичких партнера Црне Горе, са којим остварујемо садржајну билатералну сарадњу и интензиван политички дијалог. „Сарадња у економији отвара велике могућности, јер је Аустрија у привредном смислу уско повезана са другим економијама ЕУ, посебно Њемачком. Захвални смо и због чињенице да Аустрија подржава европски курс Црне Горе, реално и правилно вреднује напредак који остварујемо и даје нам подршку.“

На тему економског развоја Црне Горе, потпредсједник Симовић је читаоце „Дие Прессе“ упознао са податком да је црногорска економија у 2017. години остварила реални раст БДП-а од 4,7%, који се наставио и у 2018. години, са остварених са 4,9%. „Нисмо изненађени, јер је то посљедица јасне, одлучне и паметне економске политике“ нагласио је потпредсједник Владе.

Симовић је представио и кључне инфраструктурне и капиталне пројекте, напомињући да је Црна Гора чланством у НАТО заокружила и безбједносни оквир. „Зашто сам и то навео? Капитал, инвестиције и тржишна привреда захтјевају безбједност, дугорочну сигурност и стабилност. Страни инвеститори су то препознали у Црној Гори и зато их данас имамо из око 130 земаља свијета“ казао је Симовић.

Одговарајући на питање како је Црна Гора од 2006. до 2016. године, у јеку свјетске економске кризе успјела да оствари просјечан годишњи раст од 3,2 одсто, и привуче више од 5,5 милијарди директних страних инвестиција, потпредсједник Симовић је казао: „Главни адути су нам инвестициони амбијент, политика привлачења страних инвестиција, резултати који су кроз велике инвестиционе пројекте до сада остварени и наравно константно квантитативно и квалитативно увећање укупних економских перформанси. Идемо у правцу тога да други причају о нама. Најбољи примјер је актуелни догађај „Дестинације у успону“, на којем ће се представити успјешни пројекти који су резултат директног иностраног инвестирања, попут луксузних ризорта Порто Монтенегро и Луштица Баy. Они су најбољи промотер, односно примјер успјешног коришћења могућности које Црна Гора нуди страним инвеститорима. Рецимо, власници Порто Монтенегро су у овај пројекат уложили 100 милиона еура више у односу на инвестициону обавезу прописану уговором.“

У додатку „Дие Прессе“ објављени су и ауторски текст секретара Секретаријата за развојне пројекте Дејана Медојевића, презентације компанија Порто Монтенегра, Мтел, Луштица Баy, Горановић, Иберостар, Регионални водовод, Лука Бар, Националне туристичке организације Црне Горе, као и огласи Монтенегро Аирлинеса, Пријестонице Цетиње, Виенна Инсуранце Гроуп, Хипотекарне банке, ФАБ Ливе, Будванске ривијере, Прве банке, Аеродрома Црне Горе, компанија Бемаx и Воли.

Овај посебан додатак о Црној Гори намјењен је аустријском тржишту и штампан је уз комплетан тираж Дие Прессе, који има око 340 000 дневних читалаца и други је у Аустрији по броју дневно продатих примјерака. Додатак ће бити објављен и на порталу ове медијске куће. Дие Прессе је своје прво издање објавио 1848. године. 

Специјални додатак Дие Прессеа можете преузети овдје

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?