Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Женско предузетништво важан услов за укупни економски развој Црне Горе и успостављање пуне родне равноправности

Објављено: 17.05.2019. 21:00 Аутор: Министарство за људска и мањинска права
Поводом Свјетског дана женског предузетништва, данас је у Подгорици већ традицонално одржана конференција „Моћ жена“ у организацији Удружења предузетница Црне Горе, а у партнерству са Министарством за људска и мањинска права.

У Црној Гори женско предузетништво препознато је као један од важних услова за укупни економски развој Црне Горе и успостављање пуне родне равноправности. Конференција је окупила велики број учесника и учесница, не само из Црне Горе већ и из региона. На конференцији су се могла чути различита искуства и добре праксе у погледу развоја женског предузетништва, као и изазови са којима се суочавају предузетнице. Конференцију је отворила начелница Одјељења за послове родне равноправности, г-ђа Биљана Пејовић која је у свом излагању истакла да је учешће жена у креирању пословног окружења и развоју привреде од великог значаја за даљи економски развој црногорског друштва. Поводом обиљежавања Свјетског дана женског предузетништва она је казала да су политичка партиципација жена, борба против насиља над женама и економско оснаживање жена три приоритетне области, које се односе на родну равноправност, а исте су у фокусу и у агенди Владине политике, а које је у складу са обавезама и постизањем стандарда ЕУ.

Она је подсјетила да Министарство за људска и мањинска права у сарадњи са канцеларијом УНДП-а и Инсветиционо развојним фондом иницирало низ повољних кредитних линија за жене предузетнице. На овај начин, жене које желе да покрену сопствене мале или средње бизнисе имају могућност да се остваре у улози предузетница.

Иако се смањио проценат радно активне популације оба пола, жене у Црној Гори ипак имају за једну трећину мање изгледа од мушкараца да се запосле. Мушка популација је значајно више заступљена у оквиру радно активног становништва. Такође, постоје знатне разлике у нивоу и типу економског ангажовања жена, у зависности од старости, степена образовања и мјеста гдје живе. На лошији положај жена указује и податак да жене које су значајно више присутне у категорији неактивног становништва, све чешће су прусутне у сивој економији.

Са конференције је поручено да је од изузетног значаја успјешна сарадња свих релевантних актера у овој области. Битан сегмет те сарадње је свакако улога медија. Један панел је био посвећен односу медија према предузетницама. У том правцу, сугерисана је њихова већа заступљеност у медијима, али и да је пожељно да и саме предузетнице буду активније поводом своје видљивости и присуства у медијском простору.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?