Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 122. сједнице Владе Црне Горе

Влада Црне Горе је на данас одржаној сједници којом је предсједавао предсједник Душко Марковић донијела Одлуку о утврђивању минималне зараде. На предлог Социјалног савјета, минимална зарада повећана је на 222 еура, у нето износу.

Влада је донијела Уредбу о накнади за подстицање производње електричне енергије из обновљивих извора и високоефикасне когенерације, којом се од 01. јуна укида накнада за обновљиве изворе 1, која је обрачунавана свим домаћинствима за потрошњу до 300 Кwх.

Утврђен је Предлог прилога 5 Уговора о пројектовању и изградњи дионице Смоковац-Матешево аутопута Бар-Бољаре бр. 01-827/1 од 26.02.2014. - Трајно напајање електричном енергијом - Постављање кабловске канализације на отвореној траси и мосту Морачица. Тим поводом, овлашћен је Осман Нурковић, министар саобраћаја и поморства, да, у име Владе, са компанијом ЦРБЦ, извођачем радова, потпише Прилог 5 Уговора, којим је утврђено да ће вриједност накнадних радова износити 4.830.000,00 еура (без ПДВ-а), као и да се тај износ сматра дијелом Оквирне суме дефинисане Уговором, која износи 10 одсто уговорене цијене из основног Уговора о пројектовању и изградњи. Такође, констатовано је да ови радови немају утицаја на нови рок за завршетак укупних радова, који остаје непромијењен – до 30. септембра 2020. године.

Влада је донијела Уредбу о визном режиму. Новом Уредбом уведене су новине у дијелу списка земаља, са чијом важећом визом или дозволом боравка у њима, држављани трећих земаља могу боравити без визе у Црној Гори до 30 дана, додате су нове земље. Констатовано је да Црна Гора, као препозната туристичка дестинација, треба да олакша долазак што већег броја страних туриста и потенцијалних инвеститора те да ће се допуном Уредбе, подстаћи долазак већег броја страних држављана. Имајући у виду да се ради о земљама које, приликом издавања визе или дозволе за боравак странцима, предузимају посебне мјере провјера, овом одредбом обухваћене су и Државна заједнице Аустралије, Јапан, Канада, Нови Зеланд, као и три земље Европске уније које нису чланице Шенгенског споразума – Република Хрватска, Република Бугарска и Румунија. Такође, препозната је потреба да се носиоцима важећих путних исправа са валидном АПЕЦ пословном путном картицом омогући улазак у Црну Гору и дозволи боравак до 30 дана, без визе, с обзиром на то да су процедура и услови за добијање АПЕЦ пословне путне картице у складу са савременим безбједносним критеријумима.

У циљу интезивирања сарадње, нарочито у области економије, туризма и културе и унапређења пријатељских односа, Влада је донијела одлуке о отварању конзулата Црне Горе у: Виљнусу – Република Литванија, Гњилану – Република Косово и Хракову – Украјина, на челу са почасним конзулима.

Влада је усвојила Извјештај о реализацији Програма реформе управљања јавним финансијама 2016 – 2020, за 2018. годину. Приликом представљања Извјештаја констатовано је да испуњеност индикатора учинка указује на позитиван тренд, као и да је остварена већина пројектованих активности за 2018. годину. У односу на 2017. годину повећан је проценат реализованих индикатора са 46 на 54 одсто у 2018. години, и смањен проценат индикатора који нијесу доспјели на реализацију са 20 одсто на 10 одсто у претходној години.

Влада је усвојила Информацију о испуњености услова за ступање на снагу Уговора о дугорочном закупу војно туристичког комплекса “Медитеран” Жабљак и прихватила Споразум о примопредаји. Уговор о закупу закључен је 21. новембра 2018. године између Владе Црне Горе као Закуподавца и Конзорцијума „ЦГ СКИ“ (који чине привредно друштво: ЦГ Ски д.о.о. и привредно друштво Батиц Интернатионал Традинг ЛТД Естонија) у својству Закупца. Уговором је као предмет закупа дефинисано земљиште површине 13.951м², у својини Црне Горе, а обавеза Закупца је изградња ексклузивног, луксузног еколошки одрживог и економски профитабилног туристичког комплекса категорије најмање четири звјездице. Закупац је обавезан да инвестира износ од 5.006.660,00 еура, сходно Инвестиционом програму, који је саставни дио Уговора, док је период трајања закупа 30 година од дана испуњења Уговора.

Усвојен је Извјештај о здравственом стању шума за 2018. годину, у коме се констатује напредак на плану заштите шума. У складу са постављеним приоритетима у циљу унапређења газдовања шумама, очувања и одрживог коришћења шумских ресурса, током 2018. године предузето је низ мјера и активности усмјерених и на заштиту шума од биљних болести и штеточина, заштиту од шумских пожара и спречавање појава бесправних сјеча и других бесправних активности у шумама. У Извјештају се наводи да, тренутно, највећу пријетњу по здравствено стање наших шума представља процес сушења шума, који је присутан у цијелом свијету. На основу узорака узетих са угрожених станишта и урађених анализа је констатовано да је присутност штетника значајно редукована и сведена на контролисану бројност, на цијелој територији Црне Горе. Указано је да ће климатске промјене бити кључни окидач за развој биљних болести и штеточина на шумским екосистемима, а њихов утицај је најуочљивији у појавама учесталих шумских пожара. Планом санације шума у 2019. години, усвојеним у марту, за све угрожене површине дефинисане су мјере санације у циљу јачања виталности и отпорности наших шума. Значајан проблем за одрживо газдовање шумама представљају и бесправне сјече, што је посебно у фокусу надлежних органа и међуресорског Координационог тима за борбу против бесправних активности у шумарству, чији рад је током протеклих два мјесеца дао значајне резултате који ће бити евидентирани у наредном извјештају.

Донијета је Одлука о изради Детаљног урбанистичког плана „Центар”, Општина Плужине. Циљ израде овог документа је да се креирају урбанистичка рјешења која ће планско подручје третирати као општински центар са квалитетним урбаним функцијама општинског значаја и јачање функције центра услужне дјелатности, здравства, образовања, културних, банкарских и информатичких дјелатности.

Влада је донијела Одлуку о изради Просторно - урбанистичког плана Општине Плав. Објашњено је да је потребно израдити нови Просторно - урбанистички план, јер постојећи обухвата и територију новоформиране Општине Гусиње.

Донијета је и Одлука о изради Локалне студије локације „Штитаричка ријека”, Општина Мојковац, којом се стварају плански предуслови за коришћење обновљивих извора енергије и изградњу електроенергетских објеката који ће бити покретачи привредног развоја општине Мојковац.

Влада је усвојила Информацију о потреби подношења захтјева Општини Тиват за враћање права располагања у складу са чланом 35 став 1 Закона о државној имовину.

Усвојена је Информација о закључивању Споразума о сарадњи у области животне средине између Министарства одрживог развоја и туризма Црне Горе и Министарства животне средине и просторног планирања Републике Сјеверне Македоније с Предлогом споразума.

Влада је усвојила Информацију о закључивању Меморандума о сарадњи између Министарства здравља Црне Горе и Министарства за људске ресурсе Мађарске у области здравства и медицинских наука и прихватила текст Меморандума.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?