Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Пуришић: Влада донијела Одлуку о утврђивању минималне зараде у нето износу од 222 еура

Објављено: 23.05.2019. 23:49 Аутор: Министарство рада и социјалног старања
Министар рада и социјалног старања Кемал Пуришић саопштио је након сједнице Владе да је Влада донијела Одлуку о утврђивању минималне зараде у нето износу од 222 еура, на основу предлога Социјалног савјета. 

Министар је казао да је овај износ минималне зараде усаглашен кроз преговоре Владе и социјалних партнера. 

“Повећање минималне зараде, сходно договору ће се примјењивати од 1. јула ове године”, додао је министар.

Такође, Влада је, како је истакао министар, обавезала Министарство финансија да у најкраћем року припреми и Влади предложи измјене Закона о доприносима за обавезно социјално осигурање, којим ће се смањити стопа доприноса на зараде за здравствено осигурање на терет послодавца за два процентна поена.

“На тај начин ће се обезбиједити да оба ова прописа ступе на снагу истовремено али и надомјестити повећани трошкови које ће имати послодавци због повећања минималне зараде”, поручио је Пуришић.

Министар је рекао и да је анализа показала да повећање минималне зараде са 193 на 222 еура у нето износу, уз истовремено смањење доприноса за здравствено осигурање на терет послодавца има најмање негативне ефекте за послодавце који исплаћују минималне зараде, али и најмањи негативни утицај на запошљавање, буџетске приходе и сиво тржиште. 

“Новоутврђени износ од 222 еура представља 43 одсто просјечне зараде у Црној Гори, а досадашњи износ од 193 еура износио је 38 одсто просјечне зараде. На нивоу чланица Европске уније, просјечни износ минималне зарада износи око 39 одсто просјечне зараде у Унији”, казао је Пуришић.

Министар је навео и да је ради поређења са регионом, износ минималне зараде у Србији 231 еуро, БиХ 208 еура, Сјеверној Македонији 196 еура, Албанији 211 еура. 

Он је казао и да је основни циљ економске политике Владе Црне Горе побољшање животног стандарда грађана. 

“Један од кључних показатеља животног стандарда је бруто домаћи производ по глави становника, који у Црној Гори у континуитету расте, усљед снажног економског раста посљедњих година”, истакао је Пуришић. 

Додао је и да с обзиром на то да су стопе раста БДП-а високе у посљедње три године, Влада и овом мјером хоће да дио ефеката раста бруто домаћег производа усмјери на даље побољшање животног стандарда грађана, уз напомену да је и просјечна зарада у ЦГ највећа у државама Западног Балкана.

“Осим око 12.000 запослених који су до сада примали минимални износ зараде, корист од повећања минималне зараде имаће и између 42.000 и 45.000 запослених који су примали зараду између 193 еура и новог износа од 222 еура”, нагласио је министар Пуришић.

Он је појаснио и да ће ова мјера утицати на раст просјечне бруто зараде у ЦГ за 6 еура, а просјечне нето зараде за око 4 еура, што ће кроз усклађивање износа утицати на висину пензија и социјалних давања грађана.

“Влада и социјални партнери ће пратити ефекте ове мјере на социјални стандард запослених, трошкове послодаваца за зараде, утицај на инвестиције и нова запошљавања, ризик од укидања неких радних мјеста, утицај на сиво тржиште рада, утицај на буџетске приходе и након тога, у поступку припреме буџета за наредну годину покренути нове преговоре о евентуалном повећању минималне зараде”, закључио је министар.

Министарство рада и социјалног старања

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?