Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Бошковић и Шекеринска потписали Споразум између влада Црне Горе и Републике Сјеверне Македоније о размјени и узајамној заштити тајних података

Објављено: 24.05.2019. 17:29 Аутор: мод
Министар одбране Црне Горе, мр Предраг Бошковић и министарска одбране Сјеверне Македоније, Радмила Шекеринска потписали су данас у Подгорици у име својих влада Споразум о размјени и узајамној заштити тајних података.

mod

Овај споразум се закључује у циљу унапређења сарадње у области размјене и заштите тајних података између двије државе. Закључивањем овог споразума Црна Гора јача односе са државама региона и интензивира сарадњу у примјени стандарда у области размјене и заштите тајних података. 

Споразумом се регулише начин заштите тајних података размијењених или насталих између уговорних страна, појам тајног податка, утврђују се еквиваленти степена тајности и органи надлежни за његову имплементацију, мјере за заштиту и приступ тајним подацима, као и начини преноса тајних података.

mod

Такође, регулише се закључивање и реализација повјерљивих уговора, поступак реализације посјета представника сваке од страна уговорница, које укључују приступ тајним подацима као и начин поступања органа односно уговорних страна у случају кршења одредби о узајамној заштити тајних података. Споразумом се предвиђа да ће свака страна сносити своје трошкове у вези са примјеном овог споразума. 

Бошковић и Шекеринска јутрос су имали билатерални сусрет током којег је црногорски министар одбране истакао да ће Црна Гора наставити да пружа пуну подршку Републици Сјеверној Македонији на њеном евроатлантском путу. Он је изразио увјерење да би чланство Републике Сјеверне Македоније у НАТО представљало значајан корак ка постизању стабилног безбједносног оквира за регион Западног Балкана. 

Саговорници су се сагласили да пријатељство и савезништво двије земље може снажно утицати на регион јер се једино кроз међусобну подршку и сарадњу достиже безбједносна кохезија. У данашњем времену је више него икада потребна обнова и уједињење заједничких вриједности, будући да земље региона дијеле заједнички географски простор, уз суочавање са заједничким проблемима, закључили су Бошковић и Шекеринска. 

Наглашено је да је сарадња два министарства, поред размјене искустава у свим областима у одбрамбеној сфери, усмјерена и на јачање националних одбрамбених способности и капацитета, који ће пружити допринос и колективним способностима Алијансе за суочавање са безбједносним изазовима. Истакнуто је да пријатељске везе двије земље, будуће савезнице у оквиру Атлантског савеза воде ка заједничком дјеловању у служби безбједности, сигурности и стабилности, не само нашег континента, него и шире.

mod

МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?