Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијери Марковић и Заев на конференцији за медије: Црна Горе и Сјеверна Македонија су примјер земаља континуираног пријатељства и међусобног помагања

Предсједници влада Црне Горе и Републике Сјеверне Македоније Душко Марковић и Зоран Заев саопштили су на конференцији за медије одржаној након заједничке сједнице двију Влада да двије државе представљају примјер у региону земаља које континуирано његују односе искреног пријатељства и међусобног помагања.

„Вјерујем да ће се колега Заев сложити када кажем да је заједничка сједница била успјешна. Не само због констатације међусобних пријатељских и блиских односа него и због конкретних разговора и предлога који ће бити темељи даље сарадње. … Као земља која је на челу преговора са Европском унијом свакако смо истакли вриједност европске интеграције и значаја коју она има за укупне реформе и трансформацију наших друштвених система. Црна Гора се залаже и нада се да ће Сјеверна Македонија ускоро почети преговоре са Унијом. И спремни смо да пренесемо своја знања и искуства, као што то радимо на плану евроатлантску интеграцију. … Управо када је у питању приступање Сјеверне Македоније НАТО-у, Црна Гора је на располагању у свакој фази да помогне и олакша тај процес нашим македонским пријатељима и дочека 30. чланицу Алијансе“ – рекао је црногорски премијер Марковић.

Предсједник Владе Републике Сјеверне Македоније честитао је грађанима Црне горе Дан независности и захвалио се за велико гостопримство рекавши да се осјећа као код куће.

„Драго ми је да су све ове године независности, као и у свим годинама прије тога у заједничкој држави, наше двије земље биле одличан примјер искреног пријатељства које смо његовали током година и деценија и које градимо свих ових година. … Желио бих да се захвалним на томе што нам Црна Гора у овом раздобљу даје велику подршку чланству у НАТО-у и ЕУ. Црна Гора је била међу првим земљама које су ратификовале Протокол о приступању НАТО-а, што је подстакло све остале земље да предузму брзу ратификацију протокола. Црна Гора је била најактивнија земља чланица НАТО-а која је радила за нас у свим нашим корацима до уласка у савез. … Црна Гора је један од наших првих пријатеља у процесу чланства у ЕУ. Премијер Марковић, предсједник [Црне Горе Мило] Ђукановић, лобирају за нас на свим нашим састанцима, такве информације стижу до нас, да након 14 година добијемо датум почетка преговора. Захвалан сам премијеру Марковићу, цијелој црногорској Влади, јер они заиста помажу нашој земљи да се бори за своју земљу. Требало би то да знају и грађани Црне Горе и Сјеверне Македоније. Ово искрено пријатељство треба да дâ озбиљну позитивну перцепцију грађана да имамо огромне перспективе за све врсте сарадње. … Пријатељство између наше двије земље требало би да памте генерације које долазе након нас. Наравно, нећемо стати овдје. Ми ћемо кренути даље. Имамо добре изгледе пред собом. Шаљем поруке сусједним земљама о овом лијепом, искреном пријатељству између наших двију земаља, да то буде примјери модел и за друге. Јер ако Западни Балкан и Балканско полуострво боље сарађују, Европа ће нас више цијенити и поштовати“ – рекао је премијер Заев.

Предсједници влада су изразили задовољство чињеницом да су потписана четири међудржавна документа – у областима заштите животне средине, здравства, унутрашњих послова и размјене и заштите тајних података и навели да су на заједничкој сједници као и на Пословном форуму одржаном прије сједнице разговарали о конкретним облицима сарадње.

Премијер Душко Марковић поновио је на конференцији за медије да честита Влади Републике Сјеверне Македоније и премијеру Заеву на потписивању Преспанског споразума рекавши да је то чин који је у корист региона у цјелини.

„Показали сте да и на Балкану када је дијалог основни приступ може доћи до рјешења најкомпликованијих односа међу земљама региона. Честитам Вам на том великом искораку и достигнућу Ваше земље“ – рекао је премијер Душко Марковић на конференцији за медије.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?