Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Марковић на Премијерском сату: Систем Социјалног картона донио значајне бенефите и грађанима и Држави

“Увјерен сам да је систем јак онолико колико је ефикасно спреман да одговори на очекивања оних којима је подршка најпотребнија. Један од модела снажења те компоненте наших институција јесте увођење Социјалног картона који је, како сте и сами евидентирали, сада у ИИ фази имплементације”, рекао је премијер Душко Марковић, одговарајући у Скупштини Црне Горе на питање посланичког клуба Социјалдемократа и Либералне партије, Бориса Мугоше у оквиру Премијерског сата.

“Прва фаза је обухватила оптималну примјену законских и институционалних рјешења у области материјалних давања, укључујући аутоматску размјену података са девет других система социјалне заштите, и права из борачко инвалидске заштите” – подсјетио је премијер Марковић.

Премијер је нагласио да друга фаза омогућава центрима за социјални рад пружање тридесетак социјалних услуга по принципу “једног шалтера”, и додао: “Данас са сигурношћу можемо рећи да је систем Социјалног картона донио значајне бенефите и грађанима и Држави, омогућио бројне олакшице, уштедио вријеме и новац који је раније био неопходан за прибављање бројних потврда и увјерења.”

Он је навео да је прије увођења Социјалног картона, у циљу остваривања права на материјално обезбјеђење и дјечји додатак – четворочлана породица била у обавези да достави чак тридесет двије потврде прибављене од других државних органа. Исте те потврде грађани су морали поново подносити на сваких шест мјесеци да би наставили да остварују ова права, што је за годину дана чак 96 документа.

Предсједник Владе је подсјетио да од 2015. године, од када је уведен Социјални картон грађани на увид дају само личну карту, а остала документа се прибављају аутоматски.

“Увођењем овог система извршена је детаљна ревизија око 60.000 корисника, и том приликом елиминисан је значајан број материјалних давања насталих као посљедица злоупотреба од стране тадашњих корисника. Само по том основу у пероду јун 2014. – јануар 2016. године остварена је буџетска уштеда од 2,6 милиона еура. Илустративан је податак да смо коришћењем овог Система сада у могућности да остваримо аутоматски обрачун и реализацију око 84.000 појединачних рјешења мјесечно. Вјерујем да не треба трошити ријечи на уштеде и рационализацију ресурса тј. утрошеног времена и финансијских средстава за ангажовање службеника” – рекао је Премијер.

Говорећи о специфичности овог система који омогућава једноставан увид у евентуално вишеструка социјална давања која су супротна закону, предсједник Марковић је рекао да се тиме смањује простор за злоупотребе, а систем социјалне заштите постаје ефикаснији, праведнији и доступнији за оне које Закон препознаје као носиоце права на различите видове социјалне подршке.
Изражавајући увјерење да је увођењем Социјалног картона обезбијеђено вођење квалитетне, праведне и ефикасне социјалне политике и то кроз имплементацију најновијих информационих технологија, предсједник Марковић је закључио:

“На крају бих са потпуном сигурношћу дао оцјену да је у досадашњем периоду примјене Социјални картон заиста испунио очекивања и значајно утицао на квалитетније пружање услуга у области социјалне заштите, а самим тим и на успјешно спровођење структурне реформе система социјалне заштите.“

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?