Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

ОТВОРЕН РАЗВОЈНИ ЦЕНТАР ЦРНОГОРАЦА КОСОВА У ПРИШТИНИ

Објављено: 29.05.2019. 22:00 Аутор: УзД

Данас су црногорски и косовски премијери Душко Марковић и Рамуш Харадинај свечано отворили Развојни центар Црногораца Косова у Приштини, који ће представљати матичну адресу Црногораца на Косову, мјесто окупљања и реализације бројних догађаја.

На почетку свечаног дијела отварања присутне је поздравио Слободан Вујичић, предсједник Удружења Црногораца Косова које је заслужно за реализацију овог пројекта. Јавности су се обратили предсједник Р. Косово Хашим Тачи, предсједник Скупштине Р. Косово Кадри Весељи, косовски и црногорски премијери Рамуш Харадинај и Душко Марковић.

Предсједник косовске Владе Харадинај казао је да је Косово дом свих грађана. Косовски предсједник Хашим Тачи је рекао да ће Република Косово и Црна Гора увијек бити пријатељске земље, а предсједник Скупштине Косова Кадри Весељи је рекао да Црногорци на Косову треба да се осјећају као да су у Црној Гори.

Премијер Марковић је истакао да ће овај Центар допринијети снажењу веза са матичном државом као мјесто окупљања црногорске заједнице и његовања идентитета, културе, традиције и њених вриједности. Такође, навео је да ће Развојни центар бити још једна снажна карика за јачање постојећих веза и јачање укупне сарадње између двије пријатељске државе – Црне Горе и Косова. Изразио је задовољство због снажне опредијељености за унапрјеђење статуса Црногораца на Косову и добијања мјеста у Парламенту, што је и потврђено кроз пружање подршке отварању Развојног центра од стране надлежних институција Косова.

Премијер је, обраћајући се Црногорцима који живе на Косову и било гдје у свијету, истакао да  Црна Гора никада неће заборавити допринос који црногорска дијаспора пружа у циљу очувања црногорског идентитета и свијести о његовом значају, са убјеђењем да ће матица наставити да подржава све активности своје дијаспоре које теже његовању таквих вриједности.  

Развојни центар Црногораца Косова, као реализовани план Удружења Црногораца Косова налази се у мјесту Драгодан, површине од 140м2 и чине га четири радне просторије: конференцијска сала, двије канцеларије и библиотека. Центар су опремиле Народна библиотека ЦГ „Ђурђе Црнојевић“, Матица црногорска, Црногорска академија наука и умјетности, Привредна комора ЦГ, Национална туристичка организација ЦГ и Управа за дијаспору.

У дијелу пружања подршке, Центар су помогле Влада Републике Косово и Управа за дијаспору Црне Горе.

У оквиру свечаности отварања Центра, Удружење Црногораца Косова потписало је Меморандум о сарадњи са Хиљмнијетом Апук, предсједницом НВО Литтле Пеопле оф Косово, која је међу 6 добитника награде УН-а за промоцију и заштиту људских права. Ова сарадња омогућава реализацију заједничких активности и коришћење просторија Центра. 

Богат културно-умјетнички програм и коктел обиљежили су завршницу догађаја.

UzDUzD

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?