Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

OTVOREN RAZVOJNI CENTAR CRNOGORACA KOSOVA U PRIŠTINI

Objavljeno: 29.05.2019. 22:00 Autor: UzD

Danas su crnogorski i kosovski premijeri Duško Marković i Ramuš Haradinaj svečano otvorili Razvojni centar Crnogoraca Kosova u Prištini, koji će predstavljati matičnu adresu Crnogoraca na Kosovu, mjesto okupljanja i realizacije brojnih događaja.

Na početku svečanog dijela otvaranja prisutne je pozdravio Slobodan Vujičić, predsjednik Udruženja Crnogoraca Kosova koje je zaslužno za realizaciju ovog projekta. Javnosti su se obratili predsjednik R. Kosovo Hašim Tači, predsjednik Skupštine R. Kosovo Kadri Veselji, kosovski i crnogorski premijeri Ramuš Haradinaj i Duško Marković.

Predsjednik kosovske Vlade Haradinaj kazao je da je Kosovo dom svih građana. Kosovski predsjednik Hašim Tači je rekao da će Republika Kosovo i Crna Gora uvijek biti prijateljske zemlje, a predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veselji je rekao da Crnogorci na Kosovu treba da se osjećaju kao da su u Crnoj Gori.

Premijer Marković je istakao da će ovaj Centar doprinijeti snaženju veza sa matičnom državom kao mjesto okupljanja crnogorske zajednice i njegovanja identiteta, kulture, tradicije i njenih vrijednosti. Takođe, naveo je da će Razvojni centar biti još jedna snažna karika za jačanje postojećih veza i jačanje ukupne saradnje između dvije prijateljske države – Crne Gore i Kosova. Izrazio je zadovoljstvo zbog snažne opredijeljenosti za unaprjeđenje statusa Crnogoraca na Kosovu i dobijanja mjesta u Parlamentu, što je i potvrđeno kroz pružanje podrške otvaranju Razvojnog centra od strane nadležnih institucija Kosova.

Premijer je, obraćajući se Crnogorcima koji žive na Kosovu i bilo gdje u svijetu, istakao da  Crna Gora nikada neće zaboraviti doprinos koji crnogorska dijaspora pruža u cilju očuvanja crnogorskog identiteta i svijesti o njegovom značaju, sa ubjeđenjem da će matica nastaviti da podržava sve aktivnosti svoje dijaspore koje teže njegovanju takvih vrijednosti.  

Razvojni centar Crnogoraca Kosova, kao realizovani plan Udruženja Crnogoraca Kosova nalazi se u mjestu Dragodan, površine od 140m2 i čine ga četiri radne prostorije: konferencijska sala, dvije kancelarije i biblioteka. Centar su opremile Narodna biblioteka CG „Đurđe Crnojević“, Matica crnogorska, Crnogorska akademija nauka i umjetnosti, Privredna komora CG, Nacionalna turistička organizacija CG i Uprava za dijasporu.

U dijelu pružanja podrške, Centar su pomogle Vlada Republike Kosovo i Uprava za dijasporu Crne Gore.

U okviru svečanosti otvaranja Centra, Udruženje Crnogoraca Kosova potpisalo je Memorandum o saradnji sa Hiljmnijetom Apuk, predsjednicom NVO Little People of Kosovo, koja je među 6 dobitnika nagrade UN-a za promociju i zaštitu ljudskih prava. Ova saradnja omogućava realizaciju zajedničkih aktivnosti i korišćenje prostorija Centra. 

Bogat kulturno-umjetnički program i koktel obilježili su završnicu događaja.

UzDUzD

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?