Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић отворио 2БС: Важно да НАТО и ЕУ остану посвећени региону

Објављено: 31.05.2019. 16:41 Аутор: Кабинет предсједника Владе Црне Горе
Иако значај који НАТО и ЕУ имају за Западни Балкан не треба детаљније образлагати, важно је нагласити значај њихове заједничке посвећености овом региону који је још у раскораку између прошлости и садашњости, казао је предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић на отварању деветог То Бе Сецуре (2БС) Форума у Будви.

Важно је, истакао је он, да се одржи подршка демократским снагама, а посебно имајући у виду да су интеграциони процеси управо срж и главни покретач демократских и реформских процеса.

„Важно је са свих адреса послати јасну поруку да не постоје алтернативе и да НАТО и ЕУ стоје заједно с државама ЗБ на овом путу. Свако одсуство јасно исказане посвећености оставља простор за треће државе које показују интересовање за овај регион да искористе рањивости држава и система и угрозе њихов интеграциони пут”, рекао је предсједник Владе.

У години када НАТО обиљежава 70 година постојања, а 12 савезница годишњице чланства, Алијанса има пред собом пуну агенду суочавања са новим и старим изазовима, уз промијењену геополитичку ситуацију. Премијер је иста као да је посебну пажњу, за нас веома битну, Алијанса у протеклом периоду посветила региону Западног Балкана.

Премијер се осврнуо и на земље региона и изразио увјерење да ће Сјеверна Македонија ускоро постати 30. Чланица НАТО-а. Веома је значајно, додао је предсједник Марковић, и што је Босна и Херцеговина позвана да достави свој први Годишњи национални програм НАТО-у.

„Као још увијек најмлађа чланица Алијансе, Црна Гора активно заступа и промовише политику отворених врата. То радимо како кроз билатералну подршку, БиХ и Сјеверној Македонији, тако и у оквиру регионалних иницијатива и механизама сарадње, какве су Америчко–јадранска повеља и Јадранска трилатерала. Спремни смо да наставимо да помажемо свим сусједима и аспирантима с којим желимо да дијелимо искуства и научене лекције из процеса приступања”, казао је премијер Марковић.

Он је говорио и о приступању Црне Горе ЕУ и рекао да, свјесни обимности и дуготрајности процеса, одржавамо мотивацију и посвећеност овом циљу.

„Влада је на дневном нивоу усредсређена на реформе и развојну агенду, не како се понекада мисли, само због чланства у ЕУ, већ због вриједности демократског и слободног друштва које су нам потребне да би обезбиједили напредак и просперитет држави и грађанима”, казао је Премијер.

Он је оцијенио да је Извјештај Европске комисије о Црној Гори реално сагледао стање напретка и потребе за даљим резултатима. Радује нас да се примјећује укупан рад, посебно Владе и њених органа, робустан раст економије или резултати остварени у борби против организованог криминала и корупције.

„Препознајући, такође, значај индивидуалног напретка сваког кандидата на основу сопствених заслуга, залажемо се за што већи напредак свих држава региона. Надамо се да ће предстојећи Савјет усвојити датум за отварање приступних преговора за Сјеверну Македонију и Албанију. Исто тако, надамо се наставку дијалога Београда и Приштине, чији би позитиван исход отворио њихов пут ка европској и евроатлантској породици развијених држава”, казао је предсједник Владе Црне Горе.

Он је рекао да, иако стално постоје спекулације или анализе колико је снажно ЕУ присутна у ком моменту у региону или посвећена политици проширења, ми цијенимо многе начине на које Унија јесте присутна – кроз улагања, донације или подршку у преговарању.

„Али јесте при свему томе важно имати на уму ширу слику и контекст уједињења Европе и њене трајне стабилизације интеграцијом овог њеног дијела гдје још увијек постоје „неријешени послови“, и управо зато смо увјерени да поред свих озбиљних питања којима се Унија свакодневно бави, неће посустати ни у односу на најуспјешнију политику ЕУ – политику проширења”, рекао је премијер Марковић и додао да у том правцу иде наша нада и очекивање ка будућем сазиву Европског парламента и Европске комисије.

Девети 2БС се одржава под покровитељством Владе Црне Горе а учесници ће разговарати о питањима од суштинског значаја за безбједност евроатлантске заједнице, укључујући и питања Западног Балкана, јединства Алијансе, утицаја трећих држава, као и нових безбједносних изазова, који су све више, с правом, присутни као тема.


КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?