Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић у Бијелом Пољу представио резултате ИПАРД подршке примарној производњи: Постижемо охрабрујуће резултате

Објављено: 31.05.2019. 20:28 Аутор: МПРР

MPRR„Црна Гора у области пољопривреде постиже значајне искораке. Најавили смо почетком године нове замахе у развоју наше пољопривреде. Сада са задовољством можемо да кажемо да се они остварују и да имамо охрабрујуће резултате. То потврђују инвестиције у пољопривреди од преко 35 милиона еура које су већ реализоване у овој години или је њихова реализација у току. А то постижемо заједно и вриједни домаћини и предузетници и одговорне институције и посвећена администрација, уз подршку наших ЕУ партнера“, оцијенио је данас у Бијелом Пољу потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић који је првог дана четвородневне посјете Црној Гори представио резултате првог јавног позива позива за подршку примарној производњи, у оквиру ИПАРД Програма.

У Бијелом Пољу, Симовић је започео четвородневну радну посјету Сјеверу Црне Горе са циљем непосредног праћења реализације и сагледавања резултата удружених напора за развој сектора пољопривреде, које улаже Влада, заједно са нашим ЕУ партнерима, вриједним домаћинима и предузетницима и одговорним локалним самоуправама каква је бјелопољска.

Нови Извјештај ЕК препознао добар напредак

Резултати ИПАРД позива, управо, потврђују напредак који се постиже у овом сектору, а који је препознат и од стране ЕУ која је недавно објавила овогодишњи извјештај о напретку Црне Горе.

„И овај, као и сви досадашњи извјештаји, за нас је објективни партнерски поглед у којем надлежне институције позитивне оцјене доживљавају као охрабрење и признање за урађено, а дате препоруке као важна усмјерења и подстицаје за будуће активности. Те препоруке су важни путокази за одговорне институције у савладавању завршних - најзахтјевнијих дионица на нашем европском путу“, казао је Симовић, истичући задовољство због оцјена да је у поглављу Пољопривреда и рурални развој и поглављу Безбједност хране, ветерина и фитосанитарна политика, остварен добар напредак.

Симовић је подсјетио да је Црна Гора 2017. године завршила процес акредитације за ИПАРД програм и добила овлашћење за управљање са 39 милиона еура, средстава ЕУ. Током 2018. године објављена су два јавна позива – за бесповратну подршку инвестицијама у примарну производњу и прераду, на које се пристигло 434 захтјева пољопривредних произвођача. До сада је потписано 20 уговора за подршку преради, укупне вриједности инвестиција од 11,8 милиона ЕУР и очекиваном бесповратном подршком од око 4,9 милиона ЕУР. Овим инвестицијама ће се, како је данас подсјетио Симовић, осигурати бројна постојећа радна мјеста и отворити преко 80 нових и осигурати сигуран пласман за преко 7.000 коопераната.

Потписано 140 уговора из 18 општина за ИПАРД подршку примарној производњи

Представљајући актуелне резултате јавног позива за подршку примарној производњи, Симовић је саопштио да је од пристиглих 389 захтјева до данас је потписано 140 уговора о подршци за пољопривреднике из 18 општина. Укупне инвестиције за сада износе 5,2 милиона еура док очекивана подршка износи око 2,9 милиона еура.

Како је казао, ови резултате представљају се у Бијелом Пољу из два разлога. Од укупног броја одобрених уговора највећи број је из Бијелог Поља (36 односно 25,7%) и друго, зато што од укупног броја одобрених уговора више од 62% су из сјеверног региона.

Овим инвестицијама 140 пољопривредника набавиће 120 нових трактора, 130 комада прикључне механизације, изградити нове објекте и подићи нове вишегодишње засаде, чиме ће осигурати и унаприједити приходе својим домаћинствима“, казао је Симовић истичући да се према пројекцијама Министарства, очекује да ће још 100 пољопривредника задовољити услове јавног позива до средине јула текуће године, и да ћемо имати укупно 240 потписаних уговора с укупном вриједношћу инвестиција од 14,5 милиона еура, односно подршком у износу од 7,8 милиона еура.

„Дакле, кроз ова прва два Јавна позива кроз 260 уговора реализоваће се инвестиције вриједне преко 26 милиона еура уз бесповратну подршку од скоро 13 милиона еура, од чега је 75% европских и 25% средстава из националног буџета“, казао је Симовић.

Уговарање подршке да буде још брже и ефикасније

Он је истакао да је реализација захтјевног програма какав је ИПАРД била својеврстан испит и за администрацију и за пољопривреднике, као и да није у потпуности задовољан брзином имплементације. „Сматрам да можемо и морамо и брже и ефикасније. Морамо у први план ставити потребе вриједних пољопривредних произвођача којима је битан сваки дан. Зато поштоване колеге, интензивирајте теренски рад, унаприједите комуникацију са домаћинима, саслушајте их, разумите њихове потребе, савјетујте, помозите им да савладају административни посао“, поручио је потпредсједник Владе.

Он је, такође, фармерима који нијесу испунили услове овог Јавног позива из различитих разлога да спремају документацију, јер ће брзо бити објавити нове јавне позиве.

Поред великог ИПАРД-а, у овој години, у оквиру програма ИПАРД лике 2, реализују се и 33 пројекта укупне вриједности инвестиција 3,2 милиона еура, уз бесповратну подршку у износу од 1,3 милиона еура. Такође, кроз објављене позиве из Агробуџета, који ове године износи преко 52 милиона еура, бројни пољопривредници ће добити подршку за разне секторе пољопривреде. Потпредсједник Симовић је најавио да ће сјутра у Беранама бити представљени резултати позива за подршку за набавку механизације, а у недјељу у Петњици резултате Јавног позива за подршку младим пољопривредницима.

Симовић је данас најавио и нове јавне позиве кроз ИПАРД и то током љета за прераду, а након тога за примарну производњу. Сљедеће године, како је казао, можемо очекивати да ћемо објавити и Јавни позив за диверсификацију, јер је акредитација за ту мјеру спремна.

MPRRХерман Шпиц: Пољопривреда и живот у руралним подручјима Црне Горе имају будућност

Шеф Сектора за сарадњу у Делегацији ЕУ у Црној Гори Херман Шпиц честитао је бројним апликантима који су били проактивни и направили значајне напоре да се пријаве, али и Министарству на ефикасности. Он је изразио задовољство најавом да ће до краја јуна, ако све буде ишло по плану, бити потписан значајан број нових уговора. Охрабрио је запослене у Министарству да убрзају процедуре уговарања, апликанте да имају још мало стрпљења.

„Велики број пријава значи да пољопривредни сектор има значајну потребу за инвестицијама, али у исто вријеме, оно што је још значајније, показује се да велики број пољопривредника и предузетника жели да преузме изазове модернизације и развоја сопствених бизниса. Живот у руралним подручјима има будућност у овој земљи“, оцијенио је Шпиц истичући да ИПАРД средства нуде шансу да идемо у том правцу.

Смоловић: Бијело Поље спремно дочекује развојне могућности

Предсједник Општине Бијело Поље Петар Смоловић истакао је да препознаје напоре Владе и европских партнера на развоју пољопривреде и руралних подручја у тој општини и изразио задовољство што је велики Бјелопољаца остварио право на подршку кроз ИПАРД, али и друге, бројне мјере подршке.

„У Општини Бијело Поље ИПАРД пројекат не сматрамо само пројектом Министарства већ и читаве Владе и локалних заједница, стога смо увијек отворени и спремни да изађемо у сусрет по свим питањима која су у нашој надлежности и прилагођавамо администрацију потребама како пољопривредника тако и свих других грађана, како би брзо и ефикасно завршили све процедуре и остварили подршку“, казао је Смоловић, додајући да подручје Бијелог Поља има значајне пољопривредне ресурсе, те да скоро половина становништва живи на руралном подручју општине. Општина Бијело Поље, стога, у оквиру својих надлежности и могућности, улаже значајна средства за развој пољопривреде и руралних подручја.

ФОТО: хттпс://www.флицкр.цом/пхотос/владацг/албумс/72157708852392037


ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?