Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић у Беранама представио резултате још једног позива за подршку: Велико интересовање црногорских пољопривредника за набавку механизације

Објављено: 01.06.2019. 19:22 Аутор: мпрр

MPRRMPRR

  

Током посљедње три године, црногорски пољопривредници су, уз подршку Министарства набавили механизацију и опрему у вриједности 4,6 милиона еура. Бесповратна подршка из агробуџета износила је 2,3 милиона еура.


Из године у годину расте интересовање пољопривредних произвођача да инвестирају у нову пољопривредну механизацију, што је, према ријечима потпредсједника Владе и министра пољопривреде и руралног развоја мр Милутина Симовића, потврда је да је креирање оваквог јавног позива за подршку, у сарадњи са произвођачима, била добра одлука, као и да је то још једна потврда резултата инвестиционих замаха у црногорској пољопривреди.

 

Потпредсједник Симовић, у оквиру четвородневне посјете општинама на Сјеверу Црне Горе, данас је у Беранама, на пољопривредном газдинству Радоње Боричића на Полици, представио резултате овогодишњег јавног позива за подршку набавци механизације.


Поново на терену са вриједним домаћинима промовишемо нове искораке


„У оквиру наших редовних активности данас смо поново на терену са вриједним домаћинима. Управо, као што смо и најавили да ће адресе нашег рада бити тамо гдје је живот, тамо гдје проблеме и изазове треба препознати и ријешити, гдје се чује мудра и одговорна ријеч домаћина“, казао је Симовић.


Потпредсједник Симовић је саопштио да је кроз овогодишњи јавни позив за подршку набавци механизације подржано 857 захтјева пољопривредника за инвестиције од скоро 2,2 милиона еура, уз бесповратну подршку министарства од око 1,1 милион еура. Посебно задовољство је изразио због податка да је 70% захтјева за подршку механизацији дошло из сјеверног региона, што, како је казао, јасно показује пробуђену предузетничку енергију нашег сјевера.


Симовић је казао да су кроз ову мјеру подршке вриједни пољопривредни произвођачи успјели да унаприједе своју механизацију што ће им помоћи да лакше и ефикасније обављају свакодневне послове у пољопривреди. „Са мање жуљева и мање зноја биће више покошених ливада и обрађених њива. Набављено је око 1.700 комада механизације и опреме од чега 270 мотокосачица, 221 сакупљач сијена, 102 мотокултиватора... „, казао је Симовић.


Разлике не смију бити препрека да радимо за добро сваког грађанина


Он је изразио задовољство што је данас у Беранама одакле је одзив за овај позив био велики, јер је 80 пољопривредних произвођача са подручја ове општине добило бесповратну подршку од 94.000 еура за набавку механизације и опреме вриједне 190.000 еура. „Драго ми је што је и предсједник општине Беране са нама. Ако желимо да остваримо напредак, морамо доприносити сви заједно без обзира на политичке разлике и мишљења. Те разлике не смију да буду препрека када је у питању потреба за напретком било ког грађанина - овдје на Полици, у Беранама или широм Црне Горе“, поручио је Симовић.


Према ријечима Симовића, пољопривреда је код нас дуго времена имала епитет тежачког рада од зоре до мрака и руку пуних жуљева.  „Сада сви заједно, удруженим напорима и подршком коју креира Влада уз све издашнију подршку европских партнера доприносимо да се на пољопривреду у Црној Гори све више гледа као на шансу за одржив бизнис, који омогућава да се плодови вриједног рада валоризују на локалном тржишту и кроз растућу туристичку потрошњу. Видљиви су охрабрујући резултати, и они су подстрек и охрабрење свима који радом и предузетничком енергијом траже шансу за напредак. Свакако, пред нама је још доста посла: и за пољопривреднике и за предузетнике и за одговорне институције и за стручну и научну заједницу“, поручио је Симовић.




ФОТО: хттпс://флиц.кр/с/аХсмДУПзФТ 


ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?