Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Симовић у Петњици са младим пољопривредницима подржаним у овој години: Јасан показатељ пробуђене енергије Сјевера

Објављено: 02.06.2019. 19:04 Аутор: мпрр

MPRR

Потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић потписао је данас уговоре о подршци са 38 младих људи који су кроз овогодишњи јавни позив остварили подршку за покретање бизниса у пољопривреди.

Подршку од 10.000 еура бесповратно добиће млади пољопривредници из 14 општина и то: 11 из Петњице, Бијелог Поља (4), Даниловграда (4), Подгорице (4), Андријевице (3), Мојковца (2), Никшића (2), Плава (2) и Берана, Гусиња, Колашина, Пљеваља, Шавника и Жабљака по (1).

То што је ове године највећи број подржаних из Петњице разлог је да потпредсједник Симовић који се налази у четвородневној радној посјети Сјеверу, управо у Петњици представи резултате овог јавног позива.

Потпредсједник Симовић је навео да је на овогодишњи јавни позив стигло 50 захтјева за подршку, да је 38 захтјева до сада одобрено, али да број подржаних може бити нешто већи јер има још захтјева који су у административној процедури.

„Од 38 подржаних њих 28, или око 3/4, је из сјеверног региона, што је јасан показатељ пробуђене енергије нашег сјевера“, оцијенио је потпредсједник Владе

„Веома важан сегмент нашег рада је боравак на терену и када смо у непосредном разговору са вриједним домаћинима, са успјешним предузетницима и одговорним локалним самоуправама. То су прилике да се заједно упознамо са заједничким резултатима, да се суочимо са свим изазовима и планирамо нова заједничка прегнућа“, казао је Симовић истичући да је тако било и претходних дана током посјете Бијелом Пољу, Андријевици и Беранама.

„Данас у Петњици је исто тако, али са осјећајем посебног задовољства и поноса, јер смо у прилици да представимо резултате мјере подршке младим пољопривредницима, трећу годину за редом. Да представимо нашу опредјељење и истрајавање на потреби да кроз посебну мјеру подржимо младе људе, који су препознали своју шансу да у сектору пољопривреде започну одржив бизнис, да своја знања из ове области примијене на својим имањима, да буду лидери у својим локалним заједницама, да буду ослонци својим породицама и да упосле чланове својих породица и шире“, казао је Симовић.

MPRRMPRR

И због тога данашњи сусрет са младим пољопривредницима и прилика за разговор, за Симовића представља посебно задовољство, али и, како је казао, посебно обавезује.

„Обавезује да вас пратимо, да вас подржавамо, да креирамо амбијент у којем ће живот на селу бити све више шанса и привилегија. Привилегија је бити газда на свом имању и живјети од свог рада. Обавезује нас да креирамо све издашније и садржајније мјере подршке за сектор пољопривреде са посебним фокусом и пажњом према младима и према малим газдинствима. Управо онако каква су опредјелјенја и у реформисаној Заједничкој европској пољопривредној политици. И то не без разлога, јер имамо негативне трендове и код нас и у Европској унији. Фармери су нам све старији и морамо наћи начин да додатно подржимо младе које желе да се баве пољопривредом“, поручио је Симовић.

Он је подсјетио да је кроз овај агробуџетски програм Влада Црне Горе за три године подржала 144 млада пољопривердника, са више од 1,4 милиона еура.

Сви они су добили прилику да се остваре у пољопривреди. Добили су и менторе из наших савјетодавних служби.

Симовић је охрабрио и овогодишње кориснике ове подршке да користите помоћ и подршку ментора, као и да користите и друге мјере из Агробуџета и ИПАРД-а.

Он је казао да млади пољопривредници, истовремено, поред одговорности за свој посао, имају и додатну одговорност. „Ви представљате будућност пољопривреде и развоја руралних подручја. Због тога са посебном пажњом улажемо напоре да обезбиједимо потребне ресурсе и подршку за ваш напредак“, казао је Симовић.

Он је поручио да ће Влада, као и до сада, бити са младим пољопривредницима на терену, да ћемо бити уз њих у савладавању изазова које носи захтјевна пољопривредна производња, да ће их подржавати у реализацији развојних планова и њиховом напретку.

Аговић задовољан интересовањем младих Петњичана

Предсједник Општине Петњица Самир Аговић честитао је младим људима из цијеле Црне Горе који су одлучили да започну бизнис на свом имању, а посебно што је таквих младих људи највише из Петњице у којој је пољопривреда приоритетна развојна шанса.

Аговић је изразио увјерење да ће значајно интересовање младих на сјеверу за бављење пољопривредом, уз издашну подршку Министарства пољопривреде и локалних самоуправа, представљати брану миграторним кретањима и депопулацији села.

Аговић је позвао младе пољопривреднике да буду одговорни, да намјенски утроше добијена средства за почетак пословања, те да наставе да унапређују производњу користећи издашне мјере подршке које су на располагању сектору пољопривреде.

Нову генерацију младих пољопривредника охрабрили су и њихове колеге, корисници подршке у прошлој години који су успјешно започели сопствене бизнисе. Присутнима су се обратили Игор Брадић из Бијелог Поља, Љубо Мировић из Бара и Харис Растодер из Петњице. Њих троје су поручили да је бављење пољопривредом шанса да се живи здраво, у складу са природом и да се уз солидну или одличну зараду може лијепо живјети. Поручили су им да треба континуиранмо да се едукују и користе помоћ ментора и свих у Министарству пољопривреде, који им могу помоћи да напредују. Поручили су им да не треба да имају бојазан, јер су и они почињали и успјели да покрену бизнис, са амбицијом да наставе да га унапређују. Брадић, Митровић и Растодер су се овом приликом, у име свих младих пољопривредника, још једном захвалили Министарству на пуној подршци младим људима у пољопривреди.


ПР Служба Мнистарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?