Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић: Подршка Владе и одговорна локална самоуправа воде Петњицу путем напретка

Објављено: 03.06.2019. 13:11 Аутор: МПРР

MPRRMPRR 

Петњица иде путем напретка. Пет година након формирања Општине, видљиви су искораци у свим сегментима, постигнути заједничким напорима Владе и одговорне локалне самоуправе”, оцијенио је потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић који је данас боравио у Петњици у оквиру четвородневне радне посјете Сјеверу.

Потпредсједник Симовић, са сарадницима, је током боравка у Петњици имао садржајан састанак са руководством Општине, на коме су анализирали све што је, уз подршку Владе и са нивоа локалне самоуправе, до сада реализовано у циљу успостављања развоја сервиса грађанима, као и на плану унапређења инфраструктуре, прије свега путне и водоводне, а нарочито у области подршке развоју пољопривредне производње. На састанку су договорени нови пројекти у том правцу, који ће се заједнички реализовати у наредном периоду.

О утисцима и резултатима радне посјете Петњици  потпредсједник Симовић је говорио у интервјуу на локалном Радију Петњица, исказујући приликом посјете и овој општини однос поштовања према локалним медијима.

На једно од питања - да ли пројекти какав је подршка младим фармерима и остали са нивоа Владе имају снагу да задрже људе, посебно младе у руралним подручјима, потпредсједник Симовић је казао да то тражи синергију и снажну заједничку акцију свих сектора, више ресора, мултидисциплинарни приступ, свеобухватност у давању одговора, подизању квалитета живота и у Петњици, Сјеверу и цијелој Црној Гори.

“Тај приступ подразумијева снажне искораке на даљем развоју инфраструктуре, путне водоводне, претпоставке за генерисање нових  и одржавање постојећих радних мјеста.  То подразумијева да се обезбиједи фнкционисање свих друштвених сервиса. Очигледно је да је Петњица на том путу, да ће то бити општина у које ће се све више долазити, а мање одлазити. Зато градимо пут  Беране – Петњица, скраћујемо  пут од Петњице до Подгорице за 40 километара, због тога се град и аутопут, зато градимо бројне водоводе, путеве, реконстуишемо мостове, подржавамо пољопривреднике и предузетнике”, казао је Симовић.

MPRRMPRR

Он је изразио очекивање да ће до септембра бити завршен водовод Савин Бор, као и да ће се ући у финале изградње великог водовода Муровско врело. “Можемо констатовати и да су грађански сервиси у значајном степену обезбијеђени са локалног нивоа. Договорили смо да се у одређеним сегментима надограде и обезбиједе нови који су неопходни, посебно у дијелу образовања и система здравствене заштите”, оцијенио је Симовић.

Оцјена је да се у Петњици доста тога постигло, али да има још доста изазова и пројеката које треба заједно да урадимо, чувајући евидентну енергију, вриједности овог краја, посебно оне које су  највредније, а то је људски капитал”, поручио је Симовић.

Он је са предсједником Аговићем данас обишао неколико локација, гдје се реализују важни пројекти,  међу којима су изградња водовода Савин Бор, као и дионица пута према Трпезама која је асфалтирана кроз ИФАД пројекат. Том приликом разговарао је са мјештанима овог подручја којима је пренио намјере Владе да настави са још снажнијом подршком за даље унапређење путне и водоводне инфраструктуре и осталих претпоставки за бољи квалитет живота на овим подручјима, као и претпоставки за даљи развој пољопривреде, кроз бројне мјере подршке из националног и буџета и ЕУ фондова, као и кроз друге пројекте у сарадњи са међународним партнерима.


ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?