Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

У Колашину одржан сусрет произвођача награђених на сајму у Новом Саду и сусрет са хотелијерима и тговцима: Симовић упутио три поруке: Честитам, сарађујте и настављамо

Објављено: 03.06.2019. 22:40 Аутор: мпрр

MPRRMPRR

  

У циљу промоције изузетног  успјеха црногорских произвођача на недавно одржаном Пољопривредном сајму у Новом Саду, на коме су освојили 163 награде и признања, у Колашину је данас организован сусрет произвођача, хотелијера и трговаца, а све у оквиру Пројекта Купујмо домаће и у циљу њиховог бољег повезивања ових сектора, пласмана домаћих производа и унапређења туристичке понуде.

Сусрет  је организовала Привредна комора у сарадњи са министарствима пољопривреде, економије и туризма, Националне туристичке организације и ИРФа.

Потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић, који се четврти дан налази у радној посјети Сјеверу, изразио је задовољство приликом да на овом догађају пренесе утиске  из претходних дана, гдје су, како је казао, у Бијелом Пољу, Андријевици, Беранама и Петњици, сви заједно свједочили новој пробуђеној енергији нашег сјевера.


„Исто тако данас у Колашину свједочимо бројним резултатима које је оставарио сектор пољоприверде, што је потврђено бројним признањима на престижном међународном сајму какав је у Новом Саду“, казао је Симовић.


Он је за све присутне имао три поруке - поруку честитке, поруку сарадње и заједништва и поруку да настављамо.


Симовић је честитао свим награђенима, власницима ових компанија, пољопривредних погона, предузетника, индивидуалних газдинстава, њиховом менаџменту и њиховим упосленим.

„Честитам и на чињеници да се из године у годину повећава број признања који се остварују на оваквим и сличним манифестацијама, као и на томе да смо ове године на Новосадском сајму побрали признања у свим важним секторима пољоприверде, једнако у дијелу месне индустрије, мљекарства, вина и јаких алкохлних пића, пчеларства и житарица“, казао је Симовић.


Кључ успјеха је искрена, партнерска и континуирана сарадња


Друга његова порука односила се на потребу сарадње и заједништва. „Сарадња је и порука и прилика да дам препоруку сугестију и молбу – сарађујмо. Прије свега, сугеришем остваривање сарадње унутар појединих сектора, сугеришем сарадњу између појединих сектора - између сектора пољопривреде, трговине и туризма. Сугеришем и предлажем да та сарадња буде искрена, потпуно партнерска, континуирана и са пуним разумијевањем да је то услов и формула напретка за све појединачне секторе“, поручио је Симовић.


Он је казао да се ови сектори међусобно допуњују, да су комплементарни и један другог подстичу, те да овакве активности требају да имају континуитет и да сви заједно томе доприносе.

MPRRMPRR

 

Настављамо заједно да градимо добру перспективу наше економије


Порука – Настављамо, односи се, како је казао, на убијеђеност и оптимизам да сви заједно наставе побједничким путем. „Да ћемо наставити да реализујемо овакву сарадњу какву, управо, данас демонстрирамо, сарадњу између вриједних произвођача одговорних предузетника, ПКЦГ као важне заједничке адресе за окупљање и дијалог, ресорних министарстава, ИРФ-а, укључујући и представнике медија који  треба да буду добар трансфер ових порука према црногорској јавности“, казао је Симовић.


Коначно, како је казао „настављамо да сви заједно градимо добру перспективу укупне економије Црне Горе. „То радимо на добро ваших појединачних компанија, на добро упослених у вашим компанијама, то радимо њихова радна мјеста буду још одрживија, квалитетнија, боље плаћена. Настављамо како би сви заједно у наредном периоду доприносили отварању нових радних мјеста. Коначно сви заједно настављамо на добро наше Црне Горе“, поручио је Симовић.


Голубовић: ПКЦГ ће заједно са Владом наставити подршку


Предсједник ПКЦГ Властимир Голубовић је казао да су црногорски произвођачи на Сајму у Новом Саду освојили респектабилан, никада већи број награда, које потврђују црногорски произвођачи имају понуду која може одговорити потребама захтјевних тржишта и конкуренције.


Изражавам поштовање, прије свега, према вашим напорима да унаприједите сопствену производњу, подигнете на највиши ниво квалитет ваших производа, чувајући препознатљивост домаћих карактеристичних укуса, а истовремено испуњавајућу захтјевне стандарде савремене прераде и производње.


Он је подсјетио да је Привредна комора Црне Горе, у годинама за нама, била веома посвећена како промоцији домаћих производа, тако и настојањима да они буду што је могуће више заступљени у нашим трговинама и угоститељско - хотелским објектима. Неће звучати нескромно када кажем да су резултати тих напора били видљиви, иако смо увијек сматрали да требају и могу бити бољи. Привредна комора, већ десету годину, систематично и истрајно реализује пројекат Добро из Црне Горе, као и да је током претходне године, кроз синергетско дјеловање Владе и привредника, препознатљивост домаћих производа подигнута на већи ниво кроз двије активнсоти „Купујмо домаће" и "Домаћи укуси".

Подсјећајући да Црна Гора има наглашен дисбаланс у спољнотрговинском пословању, Голубовић је истакао да је то разлог да све наше снаге усмјеримо ка већој афирмацији и бољој заступљености и позиционирању домаћих производа на нашем тржишту. 

„Ово није једноставан посао, што је познато произвођачима, а и туристичким, угоститељским и трговинским посленицима. Упркос томе, лично сматрам да квалитет домаћих производа који се нуди на нашем тржишту, уз међусобно добро разумијевање општег интереса свих нас у овом ланцу, може и треба да одговори таквој конкуренцији“, казао је Голубовић изражавајући задовољство подршком Владе у правцу повећања конкуретности домаће привреде и бољем повезивању сектора.

„Сигуран сам да ће не само произвођачи, већ и трговци и хотелијери, који су били поуздан и истрајан партнер у овим пројектима, наставити да дају очекивани допринос будућим успјесима“, казао је Голубовић.

Бабић: Искористити могућности подршке кроз бројне пројекте подршке Владе

Генерални директор Директората за инвстиције и развој малих и средњих предузећа Министарства економије Радосав Бабић  истакао је да је добра сарадња између произвођача и трговинских ланаца и туристичке привреде пресудна за успјех пројеката Купујмо домаће и Домаћи укуси који имају за циљ бољи пласман домаћих производа и повезивање сектора пољопривреде, туризма и трговине. Он је казао да је подршка предузетништву и малим и средњих предузећима  приоритет дјеловања Министарства економије и Владе, кроз бројне пројекте.

Давидовић: Очекивани раст туристичке потрошње шанса за домаће произвођаче

Државни секретар у Министарству одрживог развоја и туризма Дамир Давидовић истакао је да труд и залагање произвођача хране у Црној Гори, уз значајну подршку Владе, даје квалитетне резултате, који се могу најбоље мултипликовати кроз растућу туристичку потрошњу. „И у туризму биљежимо сличне и све боље резултате, што представља велику шансу за побољшање пласмана домаћих производа. Говоримо о правом моменту да та два сектора – сектор производње и сектор услуга кроз туризам повежемо да дају укупан ефекат.“, казао је Давидовић, саопштавајући податак који указује на те могућности, а то је процјена да се у овој години оствари 14 милиона ноћења, што је приближно 40 милиона оброка који треба да буду послужени.

Директор ИРФ-а Зоран Вукчевић истакао је да је успјех који су произвођачи постигли у Новом Саду значајан успјех за Црну Гору, а посебно да треба да буде подстрек младим људима да покрену сопствени бизнис. Вукчевић је рекао да је ИРФ као подршка развоју домаћих комапнија имао значајну улогу и у успјеху награђених произвођача који су кредитно подржани са близу 50 милиона еура, те да ће са тим приступом наставити и у наредном периоду.


У име награђених произвођача обратила се директорица Плантажа Верица Мараш која је оцијенила да су произвођачи показали да је квалитет наших производа у скоро свим секторима из дана у дан све бољи и тиме су указали и на потенцијале и вриједности наше пољопривреде. Посебно је радује да је виноградарско - винарски сектор остварио бројна прзнања, а која су добили наши произвођачи вина и ракија. Плантаже су, како је подсјетила, освојиле шампионски пехар и признање Лидер у региону, чиме су потврдиле квалитет и лидерство.


Бокан: Простор за откуп постоји, унапређујте производњу


Представник трговинског сектора, предсједник ОД Воли траде Драган Бокан казао је да у тој компанији вјерују у домаће произвођаче и црногорске производе и да се као компанија озбиљно баве стварањем могућности за пласман домаћих производа. „О томе најбоље говори податак да смо у 2018. години у односу на 2017. увећали откуп пољопривредних производа за око 800 тона, што је раст од 20 одсто.  Финанијски, од домаћих произвођача откупљено је око 3,1 милиона еура вриједности производа“, казао је Бокан. Он је додао да и споствена производња Волија на Шасу, на закупљеном државном земљишту тече по плану и да је планиран раст те производње, али не на штету домаћих произвођача, већ у циљу заједничког наступа. Најавио је да ће Воли, поред откупног логистичког центра у Подгорици отворити и откупни центар на Шасу и позвао донмаће произвођаче, посебно мање, да се јаве у откупни центар како би успоставили сарадњу.


Бокан је казао да је константно присутан дефицит домаћих производа у односу на потребе малопродаје, посебно током турисичке љетње сезоне, те да је увоз неминован. Тај податак је, како је казао, нешто што даје простор домаћим произвођачима“, казао је Бокан који је у том правцу сугерисао произвођачима да искористе подршку Владе за унапређење и раст производње, да обрате пажњу на квалитет, да анлизирају потребе тржишта, како би искористили могућност које нуди домаће тржиште.



ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?