Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Пријемом нових чланица ЕУ афирмише своју основну мисију ширења мира и просперитета у Европи

Приступањем Европској унији Црна Гора заправо жели да буде у друштву сродних европских држава које баштине и штите људско достојанство као своју највишу вриједност, поручио је потпредсједник Владе Зоран Пажин на отварању пленарне сједнице Венецијанског клуба данас у Бару. „Управо је ова вриједност оно на чему је савремена Црна Гора изграђена и због чега наше чланство у Европској унији видимо као природан наставак историјског процеса афирмације и очувања грађанског и европског идентитета наше земље,“ рекао је потпредсједник.

Нагласио је да садашње и будуће чланице Европске уније морају бити свјесне заједничке одговорности за успјех пројекта уједињене Европе. „Немамо амбицију да приступимо Европској унији прије него будемо у потпуности спремни да испуњавамо све обавезе и уживамо све предности пуноправног чланства. Међутим, морамо сви бити свјесни да као Европљани дијелимо заједничку судбину. Да будућност европских држава, конкурентност наших економија и наш начин живота у значајној мјери зависе од успјеха европског пројекта, за који имамо заједничку одговорност,“ навео је потпредсједник.

Оцијенио је да је веома важно да грађани разумију значај ове историјске мисије Европске уније, као и шта су заправо наводне алтернативе европским демократским вриједностима које им се нуде. „Заговарање приступања нових чланица Европској унији засновано на заслугама заправо је афирмација кључне мисије Европске уније – ширења мира и просперитета на читавом европском континенту. Са друге стране, већа подршка европске јавности за пријем нових чланица у ЕУ ојачаће унутрашњу кохезију Уније и значајно оснажити кредибилитет и суштину њеног основног начела – јединства у различитости,“ нагласио је потпредјседник.

Указао је да се данас у Европској унији дешава да управо генерације рођене и одрасле у периоду мира и просперитета који је без преседана у историји старог континента оспоравају саму сврху и кључне вриједности уједињене Европе и подсјетио да, такође у Европи, постоје генерације које су, не тако давно, одрастале у знатно другачијим и неповољнијим околностима, у којима су неке од основних људских потреба сматране луксузом.

Навео је да то може бити дио разлога због којег људи на југозападу Европе генерално више подржавају Европску унију. Додао је, међутим, да подршка коју Европска унија ужива у региону Југоисточне Европе није само питање идеала, вриједности или заједничког идентитета, већ да је ријеч и о веома конкретном напретку у унапређењу квалитета живота и животног стандарда људи.

„Узмимо Црну Гору као примјер. Од када смо као независна држава 2006. године отпочели свој пут ка Европској унији, просјечне плате и пензије у Црној Гори су удвостручене. Наши грађани данас слободно путују широм Европе, наши студенти, предавачи и научници учествују у бројним студијским и истраживачким програмима, док наши пољопривредници добијају значајну експертску и финансијску подршку из европских фондова,“ саопштио је потпредсједник. 

Венецијански клуб је европска струковна мрежа која окупља директоре за комуникације држава чланица и институција Европске уније, а у новије вријеме и држава кандидата за чланству у ЕУ. Црна Гора је прва земља изван Европске уније која је домаћин пленарне сједнице Венецијанског клуба у 33 године постојања овог угледног европског форума.

На пленарној сједници Венецијаског клуба у Црној Гори биће разматрана питања комуникационих стратегија за уклучивање грађана у европске политике, искуства из недавно завршених европских избора, борба против дезинформација, комуницирање политике проширења и развој комуникационих капацитета и праксе европских институција, држава чланица и земаља кандидата за чланство у ЕУ. Ријеч је о првом скупу ове врсте који је окупио званичнике влада држава чланица ЕУ и европских институција након избора за Европски парламент.

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ ЗА ПОЛИТИЧКИ СИСТЕМ, УНУТРАШЊУ И ВАЊСКУ ПОЛИТИКУ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?