Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Бошковић о приједлозима измјена и допуна Закона о одбрани: Војни обвезници моћи ће да се ангажују и у миру

Објављено: 06.06.2019. 20:12 Аутор: мод
Министар одбране, мр Предраг Бошковић казао је, прецизирајући новине које се предвиђају Предлогом закона о измјенама и допунама Закона о одбране, да ће грађани Црне Горе који су војни обвезници, моћи да се ангажују и у миру, за разлику од важећег закона, по којем се могу ангажовати само у условима ратног или ванредног стања. 

“Ова промјена доприноси успостављању резервног састава Војске Црне Горе и ангажовање резервиста у миру, кад то потребе службе захтијевају, у случају реаговања на пожаре, поплаве и слично, без проглашења ратног или ванредног стања”, казао је министар на данашњем пресу након сједнице Владе.

Он је додао да је Предлогом закона, у циљу усклађивања важећег Закона са новим мисијама и задацима Војске Црне Горе, утврђенима Предлогом стратегије одбране Црне Горе, који је достављен Скупштини на усвајање, прописано да Савјет за одбрану и безбједност доноси одлуку о употреби јединица Војске у спровођењу задатака који се односе на подршку приликом природних и вјештачки изазваних катастрофа и других несрећа, као и на допринос унутрашњој безбједности у миру у оквиру мисије Војске за подршку другим институцијама. 

Он је додао да ће Савјет за одбрану и безбједност имати и надлежност да предлаже Скупштини упућивање захтјева Сјеверноатлантском савезу за активирање члана 5 Сјеверноатлантског уговора. 

“О овом предлогу одлучује Скупштина, као и о уласку припадника војски држава чланица Сјеверноатлантског савеза на територију Црне Горе ради пружања помоћи у одбрани. На основу ове одлуке Скупштине, предсједник Црне Горе упућује захтјев НАТО за активирање члана 5 Сјеверноатлантског уговора”, прецизирао је министар одбране.

Бошковић је казао да се Предлогом закона допуњује члан 38б важећег закона којим је прописано да се контрола и заштита ваздушног простора Црне Горе, за потребе одбране, може вршити самостално и у сарадњи са чланицама Сјеверноатлантског савеза. По том рјешењу, контрола и заштита ваздушног простора, између осталог, обухвата и употребу војних ваздухоплова и противваздухопловних средстава чланица Сјеверноатлантског савеза.

„Допуном овог члана, прописује се да, на предлог министра одбране, предсједник Црне Горе доноси одлуку о употреби војних ваздухоплова и противваздухопловних средстава чланица Сјеверноатлантског савеза у ваздушном простору Црне Горе против цивилних ваздухоплова који се користе као оружје за извршење терористичког напада и војних ваздухоплова који представљају пријетњу по безбједност Црне Горе”, прецизирао је министар.

Он је истакао да Предлог закона по први пут уређује област војног ваздушног саобраћаја, на начин што ће се послови војног ваздушног саобраћаја вршити у Министарству, док ће се начин вршења тих послова ближе прописати подзаконским актима Министарства одбране.

Дио измјена и допуна тиче се и кодификације. 

“У поступку кодификације Министарство одбране ће додјељивати кодове Сјеверноатлантског савеза (НЦАГЕ) субјектима кодификације и складишне бројеве Сјеверноатлантског савеза (НСН) покретним стварима. На основу додијељеног кода Сјеверноатлантског савеза (НЦАГЕ), правна лица и други субјекти који су регистровани за обављање одређених дјелатности биће уведени у НАТО базу података, што је један од услова за њихово пословање са НАТО чланицама”, казао је Бошковић.

Он је додао и да ће у поступку обезбјеђења квалитета, Министарство одбране провјеравати испуњеност стандарда и/или техничких захтјева производа и услуга које набавља Министарство одбране и Војска, односно нека чланица НАТО у Црној Гори, као и да ће Министарство одбране издавати сертификате о испуњености стандарда и/или техничких захтјева који се односе на управљање системом квалитета испоручиоца производа, односно услуге.

Министар Бошковић је закључио да се овим Предлогом закона на цјеловит начин уређују питања која се односе на упућивање на рад при дипломатско-конзуларним представништвима и међународним организацијама запослених у Министарству одбране, као и лица у служби у Војсци, трајање њиховог мандата, обавезе по истеку мандата, начин њиховог рада и извјештавања. 

МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?