Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

“Заблистаћу у вртићу”: 73% старије дјеце у вртићима, 4 вртића почињу да се граде ове године

Објављено: 06.06.2019. 20:29 Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Родитељи морају знати да су вртићи сада, а тако ће бити и убудуће, од изузетног значаја за развој дјетета, да су помоћ и сервис родитељима, али и друга кућа дјетета, поручио је министар просвјете др Дамир Шеховић на данашњем почетку кампање за упис у предшколске установе “Заблистаћу у вртићу”. Он је на догађају саопштио и најновији податак, да вртиће у Црној Гори тренутно похађа 73% дјеце старије од три године, што је значајан пораст. Додатно, најавио је почетак градње четири вртића ове године. Поред Шеховића, родитељима су поруке послале и психолошкиња Радмила Ступар-Ђуришић, те директорица пљеваљског вртића “Еко бајка” Абела Поповић.

Министар је, говорићи о улагањима у инфраструктуру, најавио: „Изабран је извођач за вртић у Рожајама, а у току ове године очекује нас почетак радова на вртићима у Блоку 6, Пљевљима и Херцег Новом. Што значи да ако све буде ишло по плану, ове године почиње изградња четири вртића“. Поновио је и ће до септембра бити у функцији вртић у Тузима, али и податак да је у протекле двије ипо године отворено око 1 500 мјеста за најмлађе у вртићима.

PR služba Ministarstva prosvjete

Како је рекао Шеховић, петнаестогодишњаци који су похађали предшколско образовање дуже од годину дана били су у просјеку бољи на ПИСА тестирању у читалачкој писмености. Разлика је износила 54 поена што одговара једној и по години формалног образовања. “Наведено је сумирано и у податку професора Џејмса Хекмана да, ако би се по један долар инвестирао на сваком узрасту, највише би се исплатио онај уложен у дијете старости до 3 године“.

PR služba Ministarstva prosvjete

Психолошкиња Радмила Ступар-Ђуришић поручила је родитељима да су предности боравка у вртићу поред здравствене, односно јачег имунитета и учења о здравим начинима исхране, усвајање знања и прихватање социјалних норми и стандарда понашања. „Боравком у групи лакше усвајају хигијеске навике, а лакше и улазе и пролазе процес формирања радних и образовних навика које ће им бити веома значајне када пођу у школу. Под стручним надзорим дјете учи да задовољи своје потребе, а да то задовољење не буде на штету неког другог дјетета. Дјете учи да издржи фрустрацију, да одложи задовољење и развије способности које ће учинити да његово понашање буде прихватљиво за све чланове групе, а не само за њега самог, те да се при том не осјети угрожен као индивидуа, јер боравком у групи види да и друга дјеца исто тако одлажу своје потребе и жеље.“

PR služba Ministarstva prosvjete

Ступар-Ђуришић додаје и да: „Боравком у вртићу дјеца уче да нијесмо сви исти када је у питању вријеме које је потребно за извршење неких задатака. Тако се развија толеранција и разумјевање за различитост. У вртићу се дјеца уче да питају и да причају на такав начин да буду разумљиви свима, а не само родитељима. Уче како да се опходе према ауторитетима и уче како да покажу на адекватан начин и она мишљења која су у супротности са оним што тај ауторитет каже. Групни рад обезбјеђује да научиш да научиш да издржиш тугу или љутњу која те задеси када видиш да је неко бољи од тебе. Јер када дјеца науче да у миру, емоционалном миру, живе са овом истином, дајемо им снажан темељ за развијање академске амбиције или било које друге амбиције. Не мораш бити најбољи да би био задовољан, вољен, цијењен и поштован“.

Абела Поповић представила је јавности начин организације једне предшколске установе: “У вртићу се годинама ради на побољшању услова боравка дјеце. Увођењем нових програма, примјеном савремене педагошке теорије и праксе, богатом културном и јавном дјелатношћу, скреће се пажња јавности на наш рад, родитељи препознају значај предшколског васпитања, па се из године у годину повећава обухват. Поред примарног програма који се реализује, у вртићу се примјењују и бројни други програми: фолклор, плес, ликовне радионице, а посебно бих истакла програм енглеског језика који се веома успјешно примјењује на узрасту од 3-6 година два пута недјељно.

Данас започетом кампањом “Заблистаћу у вртићу” настављају се промотивне активности везане за уписе у предшколске установе. Новина је да ће ове године кампања обухватити скоро све црногорске општине, у којима ће установе организовати дане отворених врата за родитеље, а поједине и играње представе те друге активности за родитеље и дјецу.

ВИДЕО:

Конференција за медије поводом кампање "Заблистаћу у вртићу" - Дамир Сеховић, министар просвјете

Кнференција за медије поводом кампање "Заблистаћу у вртићу" - Радмила Ступар Ђуришић, психолошкиња

Конференција за медије поводом кампање "Заблистаћу у вртићу" - Абела Поповић, директорица ЈПУ "Еко Бајка" Пљевља

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?