Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Влада утврдила Предлог Закона о фискализацији у промету производа и услуга

Објављено: 06.06.2019. 21:48 Аутор: Министарство финансија
Ministarstvo finansija

Влада Црне Горе је на данашњој сједници утврдила Предлог Закона о фискализацији у промету производа и услуга.

Разлог за доношење предложеног Закона је прије свега потреба за успостављање система који ће обезбиједити доступност података о промету производа и услуга. Циљеви за успостављање системе електронске фискализације су сљедећи:

1.Осигурати стабилне пореске приходе и пуњење буџета

2. Ефикасна контрола трансакција, односно контрола свих испорука производа и услуга, што ће значајно допринијети смањивању неформалне економије у овој области,

3. Постепено смањивање пореске администрације, што ће пореским обвезницима олакшати поступак обрачунавања и плаћања пореских обавеза,

4. Стварање услова за ефикасно управљање пореским контролама и поступцима принудне наплате коришћењем јасних података о пословању пореских обвезника.

“Постојећи модел фискализације, који се примјењује у Црној Гори,  и у смислу пословних процеса и процедура је комплексан и застарио. Заснива се на хардверском рјешењу и евидентирање промета се врши путем пореских регистар каса и обухвата само дио промета чија се наплата врши у готовини. Укључује велики број актера (сервисери, дистрибутери, порески службеници, Машински факултет итд.), обимна пратећа документација не пружа довољно информација за адекватну контролу пореских обвезника, не омогућава вршење компаративних анализа података са пореских пријава и упоредне анализе опорезивог промета за пореског обвезника”, саопштила је на данашњој прес конференцији након сједнице Владе,в.д. генералне директорице Директората за порески и царински систем у Министарству финансија, Биљана Перановић.

Такође, истакла је да се новим законом предлаже замјена постојећег система пореских регистар каса и увођење софтверског рјешења да би се обезбиједио задовољавајући модел фискализације који омогућава економичан и ефикасан инспекцијски надзор и да се систем заснива на електронском преносу података о оствареном промету и обухвата све врсте промета без обзира на начин плаћања. Порески обвезници по овом рјешењу су дужни да обезбиједе скуп мјера које ће омогућити електронски пренос података од наплатног уређаја које користи порески обвезник до информационог система Пореске управе. Пренос података се врши прије издавања рачуна купцу и након добијања потврде о преносу од стране Пореске управе порески обвезник издаје рачун. 

''Увођење система електронске фискализације ће захтијевати координиран рад не само Министарства финансија и Пореске управе, већ и других државнх органа, а успостављањем стабилног система очекује се обезбјеђење основног циља, тј. постизање високог степена пријављених пореских обавеза, што ће у коначном довести до свођења учешћа неформалне економије на најмању могућу мјеру'', казала је в.д. генералне директорице Директората за порески и царински систем, Биљана Перановић.




ПР Служба
Министарства финансија

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?