Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Остварити визију одрживог развоја Црне Горе до 2030.

Објављено: 11.06.2019. 18:47 Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

„Наша искрена намјера је да остваримо визију одрживог развоја Црне Горе до 2030. године, што значи регионално уједначен и одржив економски развој, пуну запосленост и достојанствен рад за све“, поручио је данас министар Павле Радуловић на отварању 18. засиједања Медитеранске комисије за одрживи развој. Црна Гора је, у оквиру двогодишњег предсједавања Медитеранском комисијом за одрживи развој домаћин засиједања, које се одржава у периоду од 11 до 13. јуна ове године, у хотелу Маестрал у Будви.

Радуловић је подсјетио да је Црна Гора усвајањем Националне стратегије одрживог развоја до 2030. године постала једна од првих земаља у свијету која је у потпуности прихватила и у национални систем интегрисала захтјеве Агенде Уједињених нација о одрживом развоју. Циљ ове стратегије је изградња друштва које се темељи на континуираном, инклузивном и одрживом економском расту, заштити природних ресурса и јачању социјалне инклузије. Радуловић је истакао и да Црна Гора овом стратегијом показује да у средиште одрживог развоја нашег друштва ставља рјешавање конкретних проблема, уз одлучност да их објективно и критички сагледа

Радуловић је навео и да је веома значајно покретање иницијатива које треба да конкретизују практичне приступе и акције како би се спровеле активности Медитеранског акционог плана и Медитеранске комисије у предстојећем периоду. Такође, он је као значајну мјеру навео и развој оптималних практичних модела за примјену принципа интегралног управљања обалним подручјима, у синергији са примјеном екосистемског приступа у планирању намјене морских подручја.

Подсјећања ради, Медитеранска комисија за одрживи развој је савјетодавно тијело које помаже странама потписницама Барселонске конвенције (Конвенција о заштити морске средине и приобалног подручја Средоземља) у њиховим напорима да интегришу питања заштите животне средине у своје друштвено-економске програме и на тај начин промовишу политике одрживог развоја у медитеранској регији. Комисију чине субјекти релевантни за спровођење политике одрживог развоја, а састанку ће присуствовати представници држава Медитерана, организација које повезују локалне заједнице, НВО сектор, међувладине организације и удружења парламентараца Медитерана.

Видео материјал доступан је на мултимедија серверу Владе а фото материјал доступан је на Флицкр профилу Владе: хттпс://www.флицкр.цом/пхотос/владацг/албумс/72157709030379037

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?