Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

“Заблистаћу у вртићу”: Обухват дјеце предшколским образовањем у Плаву око 80%

Објављено: 12.06.2019. 21:29 Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Обухват дјеце предшколским образовањем у Плаву достигао је око 80%, што је велики пораст, поручено је данас у оквиру Дана отворених врата вртића у Плаву који је одржан у склопу кампање “Заблистаћу у вртићу”. Своја врата данас је отворио и вртић у Шавнику, а родитељи и дјеца били су у прилици да се упознају са радом вртића, разговарају са васпитачима и информишу се на који начин се врши упис.

Изразивши задовољство због повећања обухвата дјеце предшколским образовањем у Плаву, директорица ЈПУ “Дјечији вртић Плав”, Минела Маркишић рекла је да ове године установу похађа 305 дјеце распоређене у 10 васпитних група, од којих осам ради на црногорском, а двије на албанском језику. У склопу вртића раде двије васпитне јединице, у Мурину и Гусињу.

PR služba Ministarstva prosvjete

Маркишић је истакла да се управа вртића заједно са Министарством просвјете труди да створи што боље услове за дјецу, те нагласила да је прошле године замијењена столарија у објекту. Она је подсјетила да је Министарство најавило градњу новог вртића у Плаву, који је, како је оцијенила, неоходан граду.

Обраћајући се родитељима и дјеци у Шавнику, Славица Радуловић, педагошкиња Образовног центра, рекла је да свако дијете заслужује да има квалитетне услове за раст и развој, те да је боравак у вртићу је пресудан за развој дјететове личности.

PR služba Ministarstva prosvjete

Радуловић је упознала родитеље са циљевима кампање “Заблистаћу у вртићу” и позвала их да упишу дјецу у вртић јер, како је рекла, дијете које је ишло у вртић показује боље резултате у даљем школовању, лакше се прилагођава школском окружењу и афирмативније је у изношењу својих ставова.

Овом приликом дјеца из вртића пјесмом и игром позвала су другаре који још нијесу уписани да им се придруже у вртићу.

PR služba Ministarstva prosvjete


Кампања „Заблистаћу у вртићу“ организује се другу годину за редом, а циљ је повећање уписа дјеце у вртиће. Кампања је нарочито фокусирана на сјеверне градове у којима је упис нешто слабији. Овогодишњи подаци говоре да је обухват дјеце предшколским образовањем у Црној Гори за посљедње четири године повећан са нешто преко 50% на око 73%. Министарство просвјете ће кампањама и побољшањем услова кроз обнову инфраструктуре наставити да ради на достизању циља којем теже све земље Европске уније, а то је 95% уписа у предшколске установе.

Кампања се наставља и сјутра, а своја врата отвориће вртићи у Никшићу, Рожајама и Плужинама.

ПР Служба Министарства просвјете

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?