Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Црна Гора наставља одлучним корацима ка јачању истраживачке инфраструктуре

Објављено: 13.06.2019. 20:38 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Влада Црне Горе донијела је данас Ревизију Мапе пута за истраживачку инфраструктуру Црне Горе (2019-2020). Доношење Мапе пута произилази из процеса ЕУ интеграција и усклађивања са ЕУ стандардима у овој области, али и потреба за препознавањем кључних националних истраживачких инфраструктура и утврђивања будућих праваца развоја.

Црна Гора је прва земља Западног Балкана која је усвојила националну Мапу пута за истраживачку инфраструктуру (2015-2020) још 2015. године, а на основу процеса мапирања истраживачке инфраструктуре из 2013. године, који чини њен саставни дио.

Измјене на ЕУ и регионалном нивоу, као и крупне реформске активности у систему истраживања и иновација на националном нивоу, које су услиједиле након 2015. године, условиле су потребу за ревидирањем документа.

Циљ Ревизије Мапе пута је пружање детаљног прегледа истраживачке инфраструктуре у Црној Гори, дефинисање приоритета и извора финансирања у овој области, препознавање потенцијала за регионалну и крупну европску истраживачку инфраструктуру, као и утврђивање приоритетних активности за наредни период.

Овим документом, по први пут, третирано је питање отвореног приступа истраживачкој инфраструктури, који чини дио шире политике отвореног приступа у науци и иновацијама Европске уније. Отварањем истраживачких инфраструктура подстиче се интердисциплинарност, унапређује међународна и интерсекторска мобилност, отварају се бројне могућности сарадње, али он има и веома позитивну економску компоненту. Наиме, отвореним приступом избјегава се дуплирање опреме, што омогућава истраживачким инфраструктурама да одређени дио истраживачког процеса реализују уз коришћење расположиве опреме неке друге истраживачке инфраструктуре, а остварене уштеде искористити за набавку недостајуће опреме. Такође, корисници услуга из привредног и цивилног сектора могу на овај начин тестирати своје производе и иновативне идеје у лабораторијским условима уз одређену накнаду, али и користити базе података истраживачких инфраструктура.

Министарство науке је ове године спровело нови процес мапирања истраживачке опреме, у којем је учествовало 36 институција. Резултати процеса указали су на добро стање постојеће опреме, док је њена укупна вриједност око 28 милиона еура, од чега је 67% инвестирано у последњих шест година, што свједочи о значајном порасту улагања у овој области, како од стране државе, тако и од стране корисника.

Министарство науке је, током процеса мапирања, путем посебних упитника испитивало преференце научноистраживачких институција, иновативних организација и заинтересоване јавности по питању приступа националној, регионалној и крупној европској инфраструктури, а резултати чине саставни дио ревизије Мапе пута.

Ревизију Мапе пута за истраживачку инфраструктуру Црне Горе (2019-2020) можете преузети ОВДЈЕ

Министарство науке

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?