Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 125. сједнице Владе Црне Горе

Влада Црне Горе је на данас одржаној 125. сједници, којом је предсједавао премијер Душко Марковић, утврдила Предлог закона о ограничавању употребе дуванских производа с Извјештајем са јавне расправе. Новим законом се, у циљу заштите живота и здравља људи, прописују мјере за смањење и ограничавање употребе дуванских и сличних производа.

Утврђен је Предлог закона о измјени Закона о доприносима за обавезно социјално осигурање којим се предлаже смањење стопе доприноса за здравстено осигурање на терет послодавца са 4,3 на 2,3 одсто. Предлог је, уз повећање минималне зараде, дио цјеловитог рјешења које је креирано са циљем да се унаприједи стандард запослених, а да се истовремено не успори раст запослености и конкурентности привреде. У дискусији је наглашено да ће се овим рјешењем постићи неутралан ефекат на буџет у средњем року и обезбиједити остварење прихода пројектованих у процесу фискалне конослидације.

Влада је утврдила Предлог закона о потврђивању Протокола из 2005. године о измјенама и допунама Конвенције о сузбијању незаконитих радњи уперених против безбједности поморске пловидбе, као и Предлог закона о потврђивању Протокола из 2005. године о измјенама и допунама Протокола о сузбијању незаконитих радњи уперених против безбједности непокретних платформи које се налазе у епиконтиненталном појасу. Предложеним законима се, у складу са међународним стандардима, додатно унапређује национални правни оквир за спречавања свих облика терористичких аката уперених против бродова, чиме се смањује ризик по путнике, посаду и лучко особље на бродовима и у лучким подручјима. Констатовано је да Црна Гора и на овај начин доприноси глобалним напорима у борби против свих облика тероризма.

Донијета је Ревизија Мапе пута за истраживачку инфраструктуру Црне Горе (2019-2020). Циљ документа је пружање детаљног прегледа истраживачке инфраструктуре у Црној Гори, дефинисање приоритета и извора финансирања у овој области, препознавање потенцијала за регионалну и крупну европску истраживачку инфраструктуру, као и утврђивање приоритетних активности за наредни период.

У складу са Законом о повраћају одузетих имовинских права и обештећењу, Влада је донијела Уредбу о утврђивању исплате обештећења бившим власницима одузетих имовинских права у новчаним средствима за 2019. годину. Исплата обештећења обрачунава се према вриједности од 3 одсто од преосталог неисплаћеног износа, утврђеног коначним рјешењима комисија. Прописано је да исплата започиње 15. јула 2019. године, а Буџетом је за ту намјену опредијељено укупно 2,5 милиона еура.

У циљу диверзификације туристичког производа и развоја нових видова понуде, Влада је донијела Уредбу о минимално-техничким условима и начину пружања појединих туристичких услуга које укључују спортско-рекреативне и авантуристичке активности. Предлогом уредбе прописују се услови за унапређење пружања појединих туристичких услуга и то: роњења, скакања падобраном (тандем-падобраном и тандем-параглејдером), пролаза канјоном (цанyонинг), услуга једрења на дасци (китесурфинг), скакања еластичним конопом (бунгее јумпинг), вожње на сајли (зип лине) и вожње жичаром. У расправи је посебно истакнуто да ће примјена Уредбе допринијети развоју квалитетног туристичког производа и у сјеверном дијелу Црне Горе, чиме се реализују циљеви дефинисани у стратешким документима којима се тежи успостављању уравнотеженијем регионалном развоју Државе.

Влада је донијела Акциони план за спровођење Стратегије регионалног развоја Црне Горе за период 2014-2020. година, за 2019. годину којим су предвиђена улагања укупне вриједности 807.374.218 еура. Акциони план организован је око три кључна приоритета развоја на националном нивоу – постизање паметног, одрживог и инклузивног раста, који су обрађени кроз секторски приступ, односно кроз даље унапређење приоритетних области развоја Црне Горе. За сваку приоритетну област, на нивоу сва три региона, дефинисане су мјере које садрже конкретне активности, програме и пројекте потребне за остваривање Стратегије у датој области. Документ интегрише инпуте добијене од стране 18 јединица локалне самоуправе, 10 министарстава, 3 управе, Завода за запошљавање и Инвестиционо-развојног фонда Црне Горе.

Усвојена је Информација о потреби успостављања информационог система за електронско управљање пројектима који се финансирању из фондова ЕУ. Тим поводом, наглашено је да је Црна Гора од 2007. године успјешно испланирала утрошак преко 700 милиона еура бесповратне подршке Европске уније и остварила значајан успјех у њеном коришћењу. Уједно, то је и ефикасна припрема за коришћење вишеструко издашнијих европских структурних и инвестиционих фондова који ће Црној Гори бити доступни након стицања пуноправног чланства у Европској унији. Једно од завршних мјерила за преговарачко поглавље 22 – Регионална политика и координација структурних инструмената – предвиђа израду детаљног плана за успостављање система за мониторинг и евалуацију, укључујући успостављање одговарајућег информационог система, који има за циљ електронску координацију уговарања, имплементације, мониторинга и извјештавања, како у техничком, тако и у финансијском смислу. Имајући у виду тренутни обим подршке ЕУ и пројекције за наредни период, оцијењено је цјелисходним успостављање информационог система за електронско управљање пројектима који се финансирају из фондова ЕУ већ у овој фази процеса приступања, те су донијети и конкретни закључци у том правцу.

Влада се упознала са Информацијом о статусу реализације пројекта изградње и реконструкције дионице пута Лубнице – Језерине која садржи податке о промјени цијена појединих материјала.

Усвојена је Информација о предузетим и планираним активностима на имплементацији Закона о међународној и привременој заштити странаца у дијелу прихвата и смјештаја странаца који траже међународну заштиту. Министарство унутрашњих послова је задужено да настави реализацију активности, како би био ријешен проблем недостатка смјештајних капацитета за странце који траже међународну заштиту; Министарство финансија да из средстава буџетске резерве издвоји средства за куповину земљишне парцеле површине 5.443м², сходно понуди власника, у износу од 136.075 еура, како би се проширио плац Центра за прихват и створили услови за повећање смјештајних капацитета; а Управа полиције задужена је да предузме активности на јачању безбједносних услова у објектима намијењеним за прихват и за алтернативни смјештај странаца који траже међународну заштиту тако што ће повећати број полицијских службеника који врше послове заштите лица и имовине 24 часа и подићи ниво безбједности у насељу Коник, гдје се налази алтернативни смјештај, у којем борави преко 200 лица дневно. Министарство здравља је задужено да појача активности на превенцији, имунизацији и промоцији здравља код популације странаца који траже међународну заштиту у Црној Гори, а Министарство одрживог развоја и туризма да убрза активности на изради измјена и допуна Просторно урбанистичког плана Главног града Подгорице и да постојеће објекте у оквиру карауле „Божај” измјести из зоне коридора магистралног пута, кроз сужење заштитног појаса постојећег Магистралог пута Подгорица – Божај.

Влада је усвојила Извјештај о спровођењу Плана реализације Стратегије развоја спорта у Црној Гори за период 2018–2021. година, за 2018. годину и Информацију о реализацији програма школских спортских такмичења у основним школама за 2018/2019. годину. У документима су побројане бројне реализоване активности у складу са приоритетним циљевима Стратегије развоја спорта у Црној Гори за период 2018-2021. година и на основу Споразума Министарства спорта и младих и Министарства просвјете којим је након дужег периода поново успостављен систем школских спортских такмичења. „У оквиру предметног такмичења одиграно је преко 200 утакмица чиме је обухваћено око 2000 дјеце и преко 150 наставника физичког васпитања. Наведене чињенице јасно показују да је то било најбројније школско спортско такмичење које је до сада организовано у Црној Гори, а исто је уједно било лијеп повод за упознавање и дружење дјеце и наставника из црногорских основних школа” – наведено је у Информацији.

Влада је утврдила текст Уговора о пружању услуга Агената за оцјену међународне подобности ради реализације посебног програма улагања од посебног значаја за привредни и економски интерес Црне Горе са компанијама „С – РМ Интеллигенце анд Риск Цонсултинг” ЛТД УК и „Еxигер Цанада” ИНЦ Канада које су испуниле услове дефинисане јавним позивом.

Влада је донијела Одлуку о расподјели добити „Монте пут” д.о.о. Подгорица за 2018. годину. Компанија „Монте пут” је задужена да од нето добити друштва за 2018. годину у износу од 1.386.773,57 еура, 70 одсто вриједности, што износи 970.741,50 еура расподијели на сљедећи начин: Резервисана средства за финансирање реализације пројекта трајног напајања електричном енергијом аутопута Бар-Бољаре и пратећих објеката 520.741,50 еура, Кошаркашки клуб „Будућност” Подгорица 400.000 еура, Црногорски олимпијски комитет 50.000 еура. Остатак од 30 одсто износа остварене нето добити „Монте пута” д.о.о. Подгорица за 2018. годину, односно средства у износу од 416.032,07 еура расподјељују се на сљедећи начин: 25 одсто, односно 346.693,40 еура - покриће текућег пословања „Монте пут” д.о.о. Подгорица, у складу са усвојеним Финансијским планом за 2019. годину, и 5 одсто, односно 69.338,67 еура – подршка спортским, образовним, културним и хуманитарним организацијама и другим потребама, у складу са захтјевима и сходно приоритетима.

У оквиру верификације Записника са 124. сједнице, Влада је одлучила да се Извјештај о јавним набавкама за 2018. годину врати на дораду.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

ФОТО: хттпс://флиц.кр/с/аХсмЕејyиА
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?