Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Кроз Агробуџет ове године подржано 95 младих пчелара. Потпредсједник Симовић: Интересовање младих разлог за оптимизам у сектору пољопривреде

Објављено: 14.06.2019. 20:08 Аутор: МПРР

MPRRMPRR

Потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић у Кући меда у Даниловграду данас је уручио рјешења о подршци младим пчеларима из свих крајева Црне Горе, који су остварили то право кроз јавни позив из Агробуџета за 2019. годину.


Као резултат Јавног позива за додјелу подршке младим пчеларима почетницима за 2019. годину, 95 младих пчелара из 17 црногорских општина добило је подршку за набавку по пет кошница са формираним пчелињим ројевима, како би започели да се баве пчеларством.


Симовић је данас изразио задовољство бројним значајним искорацима у сектору пчеларства, подсјећајући да је у протекла три мјесеца у Кући меда пуштена у рад савремена линија за паковање меда, потом обиљежен Свјетски дан пчела, а данас уручена рјешења о подршци будућим младим пчеларима.


“Посебно задовољство имамо данас када означавамо да је сектор пчеларства богатији за 95 младих пчелара и 475 пчелињих заједница. Пчеларска породица која из године у годину расте, која у овом тренутку има око 4.000 пчелара данас је богатија за 95 младих пчелара. Породица која броји око 85 хиљада пчелињих заједница постаје богатија за око 500 нових пчелињих заједница”, казао је Симовић додајући да је укупно 311 младих пчелара подржано током претходне три године реализације ове мјере.

“Када томе броју додамо и 144 млада пољопривредника, која су у истом периоду започела бављење пољопривредом уз бесповратну подршку Владе од 10.000 еура, имамо разлога за оптимизам у сектору пољопривреде Или прецизно 455 разлога за оптимизам, за задовољство јер у сектору пољопривреде имамо све значајније учешће младих који су препознали прилику за свој бизнис, ангажман себе и чланова породице, прилику да на свом имању од свог рада часно и достојанствено живе. То су наши заједнички квалитети, заједнички искораци, наш заједнички напредак, који се евидентира из године у годину и у сектору пчеларства и другим секторима пољопривреде”, поручио је Симовић.

MPRRВлада наставља са још издашнијом подршком пољопривредницима, посебно младим


Он је казао да ће Влада Црне Горе и у наредном периоду наставити да креира све издашнију подршку не само пчеларству, него и свим секторима пољопривреде. Подсјетио је да је пчеларство ове године имало раст подршке за више од 26 одсто и да ће такав тренд бити настављен. Наставиће се, како је казао, подршка вриједном Савезу пчеларских организација и унапређење сарадње са локалним самоуправама.


“И оно што је најважније наставићемо да пратимо вас у вашим прегнућима и давању одговора на све изазове на које ћете наилазити бавећи се овим осјетљивим пословима, какво је пчеларство и генерално пољопривреда. Будите и даје упорни, истрајни, будите вриједни и резултати неће изостати. Ми смо ту да вам помогнемо, да вас разумијемо, да из године у годину креирамо све издашније мјере подршке. То вам припада, то припада свим вриједним домаћинима, а посебну привилегију треба да имају млади који се одлучују да се баве пољопривредом. Са тим Влада жели да развија конкурентност сектора пољопривреде, да пошаље поруку посебне бриге и одговорности за младе и да подстакне креирање и отварање што већег броја одрживих, суштински профитабилних радних мјеста”, поручио је Симовић.


Упркос кишном мају, очекује се добра пчеларска година


Потпредсједник Симовић је овом приликом подијелио задовољство због информација које указују да ова година ипак неће бити пчеларски критична, како се то могло очекивати током неуобичајено дугог и кишног маја.


“Према информацијама са терена, које добијам од наших стручних служби и вриједних пчелара ситуација се драстично промијенила у позитивном смислу. Добијам информације да су приноси меда у кошницама више него очекивани и да би могли већ сада да очекујемо да би и ова година могла да буде медоносна и добра за пчеларе. И из ове ситуације можемо да извучемо закључак и поуку, као и у многим другим ситуацијама, да се прегалаштво вриједних пчелара и свих вриједних домаћина, упорност и рад на крају исплате”, поручио је Симовић.


Почиње школа пчеларства


Потпредсједник је исказао однос поштовања према свим пројектима које партнерски реализују Савез пчеларских организација у партнерству са локалним удружењима, посебно овом приликом поздрављајући опредјељење да се почне са образовним програмом за пчеларе.


“Едукација и знање  су најважнији генератори напретка сваког друштва. Зато честитам на пројекту који већ неко вријеме заједно осмишљавамо, како би на јесен почели са школом пчеларства, управо, овдје у Кући меда”, казао је Симовић позивајући младе пчеларе да буду полазници те школе, како би усвојили потребна знања.


Ковачевић: Кућа меда у Даниловграду оправдала постојање


Предсједница Општине Даниловград Зорица Ковачевић изразила је задовољство што Даниловград има прилику да буде домаћин оволиком броју младих који су добили подршку да се баве пчеларством. Такође, изразила је задовољство што је Кућа меда у Даниловграду показала оправданост постојања, што потврђују честе прилике да се промовишу резултати који се у том сектору постижу.


“Поносна сам што је 95 младих пчелара дошло у Кућу меда и што ће имати прилику да се увјере у све активности ове пчеларске куће и Савеза”, казала је Ковачевић позивајући младе пчеларе да се укључе у удружења под окриљем Савеза како би искористили све бенефите подршке и могућности за развој свог бизниса.


Ковачевић је подсјетила да Министарство из године у годину значајну подршку пчеларству и најавила да ће и Општина, у сарадњи са Министарством, у свом буџету за наредну годину креирати подршку пчеларству, изражавајући увјерење да ће још више младих пчелара бити на подручју Даниловграда.


Она се посебно захвалила потпредсједнику Владе Милутину Симовићу на залагању за развој сектора пчеларства и уопште пољопривреде, као И на прилици да из мјесеца у мјесец на територији Даниловграда заједно промовишу резултате.


Миљанић: Пчеларска породица све већа


Предсједник Савеза пчеларских организација Црне Горе Радуле Миљанић младим пчеларима пожелио је добродошлицу у, како је рекао, једну велику пчеларску породицу која се константно увећава и представља веома озбиљну групу пољопривредника у Црној Гори.


“О томе свједоче многи пчеларски пројекти који се успјешно реализују у сарадњи са Министарством пољопривреде и другим институцијама које стварају нове идеје и нове прилике за развој. Управо једна од тих идеја јесте и подршка вама који желите да кроз пчеларство поспјешите сопствену креативност и тим се упуштите у један веома озбиљан и изазован посао. Пчеларство захтјева доста одрицања и рада  а прије свега доста учења. То значи да су едукација и образовање у овој области приоритети које смо поставили као основу за даљу афирмацију пчеларства”, казао је Миљанић најављујући да ће ускоро бити објављен Конкурс за прву генерацију полазника школе пчеларства.




Министарство пољопривреде и руралног развоја


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?