Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Дамјановић у Букурешту: Похвале Црној Гори за израду Стратегије паметне специјализације

Објављено: 18.06.2019. 22:26 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo nauke  Ministarstvo nauke 

На позив замјенице генералног директора Удруженог истраживачког центра Европске комисије госпође Чарлине Вичеве, министарка науке Црне Горе др Сања Дамјановић учествује на конференцији „Подршка стратегијама паметне специјализације и технолошком транфсеру у Југоисточној Европи“ која се данас одржава на Политехничком универзитету у Букурешту, у Румунији.

Ministarstvo nauke  Ministarstvo nauke

Вичева је у уводном обраћању похвалила напоре Црне Горе у изради Стратегије паметне специјализације, која је након двије године у завршној фази процеса. Црна Гора има прилику да прва, након 28 земаља чланица Европске уније, усвоји овај важни документ, о ком ће се Влада изјаснити у четвртак, 20. јуна. Вичева је подсјетила да је прошле године у мају у Софији главна тема конференције о стратегијама паметне специјализације био Западни Балкан и израда ових стратегија у нашем региону. Прва међународна радионица на Западном Балкану посвећена овом процесу, како је истакла, одржана је у Подгорици 5. фебруара 2019. године у организацији Министарства науке и Удруженог истраживачког центра Европске комисије.

Ministarstvo naukeМинистарка Дамјановић је током панел сесије "Унапређење иновационих политика у Југоисточној Европи путем стратегија паметне специјализације и технолошког трансфера" рекла је да је Црна Гора веома поносна, зато што ће у четвртак Влада да разматра Стратегију паметне специјализације, на чијој изради је у протекле двије године радило више од 300 људи из јавног, привредног, академског и цивилног сектора.

У нашој држави, према њеним ријечима, постоји више од 105 стратегија, али ће Стратегија паметне специјализације да обједини све оне које су усмјерене на развијање економског, односно научног и технолошког потенцијала.

Инициран је, како је казала, пројекат Међународног института за одрживе технологије за Југоисточну Европу како би се смањио јаз између овог региона са Западном Европом, а паралелно са израдом Стратегије паметне специјализације, како је истакла министарка, у нашој држави ради се и на успостављању иновационог екосистема подстицањем креирања и развијања стартапова. Додатно, први Научно-технолошки парк у Подгорици биће водећа институција која ће бити посвећена промоцији технолошког трансфера, и један од главних инструмената за имплементацију стратегије паметне специјализације.

Дамјановић је додала да би било јако важно да, у циљу успјешне имплементације С3, Европска комисија обезбиједи подршку Црној Гори у процесу придруживања ЕУ тематским платформама, те у том контексту, олакшавање приступа правим информацијама.

Генерални директор др Дарко Петрушић је био панелиста на сесији „Укључивање актера иновационог екосистема у процесу паметне специјализације на Западном Балкану", током којег је представио искуство Црне Горе у процесу припреме Стратегије, као и највеће изазове са којима са наша земља суочила у процесу израде С3. Првенствено, изазови и потешкоће за нашу државу су се односиле на правилно разумијевање С3 концепта, активну укљученост свих релевантних актера током процеса израде С3, као и селекцију С3 приоритета.

Подсјећамо, на основу стратешке визије развоја Црне Горе, Стратегијом су дефинисане четири приоритетне области, три вертикалне: одржива пољопривреда и ланац вриједности хране, енергија и одржива животна средина и одрживи и здравствени туризам, као и једна хоризонтална приоритетна област: информационо-комуникационе технологије, зато што даје пословну и технолошку подршку осталим приоритетним областима.

Министарство науке


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?