Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 126. сједнице Владе Црне Горе

Влада Црне Горе је на 126. сједници, којом је предсједавао премијер Душко Марковић, донијела Стратегију паметне специјализације Црне Горе (2019-2024) с Извјештајем са јавне расправе – први стратешки документ ове врсте који доноси нека европска држава ван Европске уније.

Израдом Стратегије наша земља се прикључила иницијативи ЕУ којом се потенцира нови модел економског развоја заснован на циљаној подршци научно-истраживачким и иновативним активностима. Стратегија паметне специјализације утврђује приоритете развоја, чији је циљ изградња конкурентске предности кроз повезивање сопствених снага у истраживању и иновацијама с потребама привреде, одговарајући на кохерентан начин на растуће могућности и развој тржишта. Паметна специјализација као кључни елемент економске политике развоја повећава конкурентност економије концентришући и повезујући истраживачко-иновационе ресурсе с одређеним бројем детерминисаних приоритетних привредних области.


Предложеним измјенама и допунама Закона прописује се виши степен заштите лица према којима се води поступак за одузимање пословне способности, односно лица којима је пословна способност већ одузета. Прописује се обавеза суда да по службеној дужности периодично преиспитује одлуке о одузимању пословне способности, при чему поступак периодичног преиспитивања одлука о одузимању пословне способности неће подразумијевати било какве трошкове за породицу, старатеља или лица којима је одузета пословна способност. Основни циљ института одузимања пословне способности јесте да лицима која нијесу способна да се самостално брину о својим правима и обавезама буде обезбијеђена одговарајућа помоћ и заштита која им је потребна за достојанствен живот.

Донијета је Уредба о наплати пореских потраживања имовином пореских обвезника. Уредбом се омогућује пореским обвезницима који нијесу у могућности да редовно измирују доспјеле пореске обавезе да порески дуг плате имовином. На овај начин се избјегава блокада рачуна пореским обвезницима и омогућује им се наставак пословања. Истовремено се постиже ефикаснија наплата пореза и стварају услови да порески обвезници уредније измирују будуће пореске обавезе.


Донијета је Одлука о доношењу измјена и допуна Просторно – урбанистичког плана Општине Пљевља. Измјене и допуне се односе на простор који обухвата овјерене резерве угља Пљеваљског басена (лежишта: Потрлица, Калушићи, Комини, Рабитље и Грево), доистражени дио резерви угља Љуће – Шуманског басена и истражно-експлоатациони простор лежишта угља Глисница. Израдом измјена и допуна ПУП-а су интегрално сагледани и анализирани сви елементи намјене и организације коришћења простора, чиме су створени услови за изградњу и подстицање даљег развоја ширег подручја. Такође, обезбијеђени су услови за валоризацију тог простора уз поштовање смјерница које произилазе из законске регулативе и свих докумената који се односе на заштиту природе и културног насљеђа.

Донијет је Акциони план за унапријеђење пословног амбијента (у изабраним областима). У складу са методологијом извјештавања Свјетске банке о лакоћи пословања (Доинг Бусинесс), препознат је простор за напредовањем у оквиру пет индикатора, гдје постоје могућности за спровођење даљих реформи у контексту унапређења укупног пословног окружења у Црној Гори. Израђена је анализа позиције наше државе за пет индикатора, са акционим планом за унапријеђење пословног амбијента у областима: започињање бизниса, добијање грађевинске дозволе, добијање прикључка за електричну енергију, регистровање непокретности и плаћање пореза.

Влада је усвојила Анализу ефикасности функционисања система извршења (јануар 2018 – децембар 2018). У расправи је истакнуто да резултати анализе показују да реформисани систем извршења наставља да биљежи позитиван тренд, као и да је потребно наставити са континуираним праћењем ефикасности његовог функционисања и надзором над законитошћу рада јавних извршитеља.

Влада је усвојила Информацију о активностима на реализацији регионалног пројекта за успостављања Међународног института за одрживе технологије на простору Југоисточне Европе (СЕЕИИСТ) - „Хадронска канцер терапија и истраживање у области биомедицине помоћу протона и тежих јона”. Констатовано је да је СЕЕИИСТ пројекат, инициран средином 2017. године, постао најозбиљнији регионални развојни пројекат у области науке и технологије, али и здравља. У међувремену је потписана Декларација о намјери на нивоу министара надлежних за област науке из Региона (8 страна потписница), успостављен је Управни одбор, добијена снажна подршка глобалне научне заједнице, као и Генералног директората за истраживања и иновације Европске комисије (ДГ РТД). Информација садржи преглед досадашњих активности, као и план активности до 2028. године, када би, према садашњим процјенама, Институт могао да буде пуштен у рад.

Усвојена је и Информација о активностима на реализацији приоритетних пројеката из области туризма, за период јануар – јун 2019. године. На основу података који се односе на сваки од приоритетних пројеката појединачно, са финансијским показатељима о укупно оствареним инвестицијама у досадашњем периоду, и у извјештајном периоду, закључено је да се већи дио пројеката на Приморју одвија уговореном динамиком – у складу са обавезама из уговора и Инвестиционих програма, док је за пројекте на Сјеверу потребно интезивирати реализацију.

Влада је утврдила Листу развојних пројеката у области туризма и у исту уврстила пројекат Изградње цондо хотела Колашин Ресорт & Спа, Колашин, достављен од стране Колашин Ресорт & Спа А.Д. из Подгорице.

Први пројекат који је пријављен у оквиру Владине Одлуке о критеријумима, начину и поступку избора лица које може стећи црногорско држављанство пријемом ради реализације посебног програма улагања од посебног значаја за привредни и економски интерес Црне Горе подразумијева градњу цондо хотела са четири звјездице у Колашину, капацитета 93 смјештајне јединице односно 380 лежаја и предрачунске вриједности инвестиције од 11.360.959 еура те да инвестиција подразумијева отварање 66 радних мјеста.

Влада је усвојила Информацију о активностима Регионалне школе за јавну управу – РеСПА у периоду од 2016. до 2018. са предлогом за преузимање РеСПА хотела. Приликом представљања Информације констатовано је да је РесСПА, као водец́а регионална организација за развој јавне управе, у региону, у претходном периоду допринијела побољшању регионалне сарадње у реформи јавне управе, унапређењу квалитета јавних услуга и капацитета државних службеника. Влада је, поводом ове тачке дневног реда, задужила Управу за имовину да, у сарадњи с Министарством јавне управе и менаџментом РеСПА, припреми и достави измјене и допуне Уговора о праву на коришћење просторија, опреме и хотелског објекта РеСПА-и, који је потписан 29.04.2015. у Подгорици, у циљу преузимања управљања хотелом, и у року до 30 дана предложи намјену његовог коришћења.

Усвојена је Информација о закључењу Уговора о измјенама и допунама Уговора о Гаранцији за Пројекат „Црногорске жељезнице ИИИ“, потписаног 20. марта 2017. године и прихваћен текст Уговора о измјенама и допунама Уговора о гаранцији између Црне Горе и Европске инвестиционе банке.

Влада је усвојила Информацију о закључивању колективног уговора Јавног предузећа Радио и Телевизија Црне Горе, прихватила Колективни уговор ЈП РТЦГ и овластила министра културе да га у име Владе потпише.

Прихваћен је Општи колективни уговор о измјенама Општег колективног уговора, којим се важење овог Уговора продужава до 31. децембра 2020. године. Поред тога, измијењена је и одредба којом се ближе дефинишу чланови уже породице.

Влада је усвојила Кадровски план органа државне управе, Генералног секретаријата Владе Црне Горе и Кабинета предсједника Владе Црне Горе за 2019. годину.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

ФОТО: хттпс://флиц.кр/с/аХсмЕп4гQн
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?