Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарству уступљено преосталих шест дневника: Збирка записа принцезе Ксеније од данас у власништву Црне Горе

Објављено: 20.06.2019. 18:44 Аутор: Министарство културе

У Министарству културе данас је обављена примопредаја шест свезака из Збирке дневника принцезе Ксеније Петровић. На тај начин, Црна Гора сада има у власништву свих 25 дневника, односно све аутентичне записе црногорске принцезе из те Збирке.

MKU

Фрагменте Збирке данас је министру културе Александру Богдановићу предао Давид Маргасон, извршни директор компаније „Адриатиц Маринас“ у чијем је власништву шест свезака било од 2011. године. Преосталих 19 дневника те је године руски принц Николај Романов предао Министарству културе. 

Захваљујући поменутој компанији на уступању преосталих дјелова дневника, министар Богдановић казао је како је Црна Гора од данас богатија за нова сазнања, записана руком црногорске принцезе, чија личност, живот и посебност, кроз ове дневнике, дају могућност расвјетљавања неких догађаја и искустава породице Петровић. 

MKUЗахваљујући овој донацији, Црна Гора ће из угла црногорске принцезе сазнати о једном турбулентном времену властите историје од 1905. до 1928. године, од када датирају ови јединствени рукописи. Дакле, вриједност ове Збирке је од изузетног културно-историјског значаја за Црну Гору – нагласио је он. 

Предајући материјал, извршни директор “Адриатиц Маринас” Давид Маргасон истакао је како је та компанија препознала историјски значај дневника, те да је из тог разлога донијела одлуку да они буду уступљени Министарству културе и доступни црногорској јавности.

Комплетирањем Збирке, држава Црна Гора добила је дневнике принцезе Ксеније из 1911, 1912, 1913, 1914, 1915. и 1916. године.

Министарство културе недавно је, у сарадњи са представницима компаније „Адриатиц Маринас“, предузело мјере у циљу уступања преосталих шест дневника. Договор је брзо постигнут, те ће сада цјелокупна Збирка бити чувана и представљена на једном мјесту – и то у Музеју краља Николе.

Министарство културе

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?