Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Спорт и млади у фокусу међународне сарадње

Објављено: 21.06.2019. 20:49 Аутор: Министарство спорта и младих

Министар спорта и младих Никола Јановић угостио је на радном доручку амбасадоре земаља ЕУ и представнике међународних организација (ОЕБС-а и УНИЦЕФ-а). Циљ окупљања представника амбасада ЕУ и међународних организација био је упознавање са политикама у области спорта и младих.

Министар је током презентовања дјелатности и активности Министарства на чијем је челу изнио најзначајније резултате из области спортске и омладинске политике.

Као најважније активности које је Министарство спорта и младих спровело у дијелу омладинске политике Јановић је истакао отварање Регионалне канцеларије за младе (локалне канцеларије у Подгорици) која је резултат Берлинског процеса. Према његовим ријечима, Црна Гора активно и одговорно испуњава обавезе и доприноси функционисању овог регионалног програма. Министар је осим РYЦО-а нагласио важност новог нормативног оквира- усвајање новог Закона о младима, који је ступио на снагу у мају ове године; као и Програм који ће додатно препознати и одговорити на потребе младих у Црној Гори. Успостављање мреже омладинских сервиса на цијелој територији Црне Горе такође доприноси бољем положају младих. У дијелу јачања мобилности младих Министарство је омогућило бесплатну употребу Европске омладинске картице.

Када је у питању област спорта Јановић је нагласио да Министарство и у овом дијелу има разлога да буде више него задовољно. Спорт је, како министар наводи унапријеђен кроз неколико сегмената: спортску инфраструктуру; афирмацију система школског спорта (кроз такмичења у одбојци, кошарци, рукомету и фудбалу за све узрасне категорије у основним школама); те регионално највећа статусна примања истакнутих спортиста (накнаде, премије, стипендије). Министар је истакао да га посебно радује напредак млађих селекција гдје се током 2018. и 2019. биљеже одлични резултати који су за више од 60 одсто бољи у односу на период 2016. и 2017. године. Такође, указао је и на податак да је чак шест репрезентација у четири колективна спорта изборило учешће на свјетска и европска такмичења, што је огроман успјех за нашу земљу.

Амбасадори су поздравили иницијативу Министарства и исказали задовољство презентованим резуллтатима, као и очекивања у правцу наставка сарадње.

МИНИСТАРСТВО СПОРТА И МЛАДИХ

Фото: хттпс://www.флицкр.цом/пхотос/владацг/албумс/72157709185323951

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?