Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Баку: Министарка Прибиловић учествовала на УН Форуму за јавне услуге

Објављено: 25.06.2019. 21:34 Аутор: МЈУ

Министарка јавне управе Сузана Прибиловић, учествовала је на УН Форуму за јавне услуге (УНПСФ), на тему "Постизање циљева одрживог развоја кроз ефикасно пружање услуга, иновативну трансформацију и одговорне институције”, у Бакуу, Република Азербејџан.

„Приоритет Владе Црне Горе је успостављање ефикасне, рационалне и транспарентне јавне управе. Управе која ће, у складу са савременим трендовима, поставити грађанина на прво мјесто и успоставити висок ниво отворености и траспарентности јавних институција у ери савремених информационих технологија“, казала је министарка Прибиловић на панелу који је организовала РеСПА на тему “Стање у области пружања јавних услуга на Западном Балкану” у оквиру Форума.

Прибиловић је истакла да успостављање ефикасне, рационалне и транспарентне јавне управе није лак задатак, али је императив за нашу администрацију и предуслов да би се одговорило на глобалне изазове. Зато је кључ у рјешавању овог изазова у удруживању заједничких капацитета. Једни од других можемо много да научимо и то у свим фазама од дизајнирања услуга до мјерења задовољства њиховог коришћења, истакла је Прибиловић.

„Константно радимо на унапређењу рада електронске управе и повећању броја електронских сервиса. Кроз нови Закон о електронском потпису и идентификацији створили смо услове за квалитетно електронско пословање, успоставили нови систем заштите од сајбер напада и захваљујући стручно и професионалном односу успјели да заштитимо систем од сајбер напада у претходном периоду.Такође, кроз обезбјеђење континуитета реформских процеса, посвећени смо испуњавању стандарда и вриједности својствених савременим друштвима“, закључила је Прибиловић.

 MJU  

У оквиру Форума потписана је Декларација о намјери за оснивање АСАН Међународне асоцијације субјеката за пружање јавних услуга.

Иницијатор оснивања Међународне асоцијације АСАН је Државна агенција за јавне службе и друштвене иновације под предсједником Републике Азербејџан. Документ су потписали испред Црне Горе министарка Прибиловић и представници Марока, Индонезије, Афганистана, Турске, Уганде, Азербејџана и Уједињених Арапских Емирата. Декларацијом о намјерама, успоставиц́е се институционална платформа за континуирану размјену најбољих пракси и стручности у релевантној области, као и промовисање иновација у пружању јавних услуга.

MJU

УН Форум за јавне услуге окупио је представнике земаља у оквиру спровођења Агенде 2030, која је усвојена од стране свих шефова држава и влада 2015. године.

Министри и други високи доносиоци одлука имали су прилику да на Форуму разговарају на тему трансформације управљања и иновације у јавној управи и стратегијама и иновативним приступима за ефикасно пружање услуга.

Форум организују Одјељење за економска и социјална питања Уједињених нација (УНДЕСА) и Државна агенција за јавне услуге и социјалне иновације предсједника Републике Азербејџан (АСАН). 

МИНИСТАРСТВО ЈАВНЕ УПРАВЕ

.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?