Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Марковић на Премијерском сату: Просвјета треба да буде темељ и огледало државног идентитета Црне Горе

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић рекао је данас у Парламенту да је улагање у развој младих, кроз образовање, један од приоритета Владе, да двије године од усвајања сета закона, имамо довољно аргумената на основу којих можемо са задовољством говорити о резултатима спроведене реформе, али да се Влада неће задовољити половичним рјешењима.

„Више пута сам поновио, па и у овом Дому, да је улагање у развој младих, кроз образовање, један од приоритета Владе. Циљ нам је јасан и прецизно постављен: Црна Гора мора имати квалитетан систем образовања, који ће бити уподобљен и компатибилан са системима образовања модерних и развијених држава. У реализацији овог циља нећемо се, ни у једном сегменту, задовољавати брзим или половичним рјешењима. С друге стране, наша просвјета треба бити темељ и огледало државног идентитета Црне Горе. Она на најрјечитији начин говори о ономе што историјски јесмо, и ономе чему тежимо у савременом добу“ – рекао је предсједник Владе на Премијерском сату одговарајући на питање посланика Демократске партије социјалиста Црне Горе Радула Нововића који је тражио да предсједник Владе наведе конкретне резултате и ефекте спроведене реформе образовног система и генерално Владине политике у области образовања.

Предсједник Марковић је подсјетио да је циљ Владе да учини образовање доступним свима под једнаким условима независно од материјалног статуса, али и да усклади систем образовања са тржиштем како бисмо добили конкурентна и примјењива знања и вјештине. Са тим циљем – рекао је премијер – кренули смо у законодавну реформу свих нивоа образовања на начин што смо измијенили системске законе.

„Ова Влада их је предложила Парламенту, али једнако је тај посао заслуга и претходне Владе и претходног министра просвјете. Данас, двије године од усвајања сета закона, имамо сасвим довољно аргумената на основу којих можемо са задовољством говорити о резултатима спроведене реформе“ – рекао је премијер Марковић подсјетивши да је резултате образовне реформе поздравила у посљедња два извјештаја и Европска комисија.

Говорећи о резултатима предсједник Владе је подсјетио да смо за мање од три године успјели да учешће дјеце старије од три године подигнемо са 50 одсто на чак 73 одсто обухваћених предшколским васпитањем, да је у 16 општина отворено 37 интерактивних служби, које врше функцију вртића у удаљеним подручјима те да се увођење енглеског језика у вртиће дјецу старију од три године показало оправданим.

Премијер је подсјетио да је тежиште реформе система образовања стицање информатичких знања те да је остварено значајно унапређење инклузивног образовања, али је посебно напоменуо напредак остварен у средњем стручном образовању.

„Без дилеме могу рећи да је највећих искорак учињен у области средњег стручног образовања, гдје крупним корацима идемо ка значајно квалитетнијем повезивању образовања и тржишта. Нијесмо случајно наш фокус интересовања усмјерили управо на овај ниво образовања. Прије свега, смањили смо предрасуде према стручним школама, па сада и одлични ђаци показују интересовање за средње стручне школе. Започета је примјена дуалног образовања, које је за веома кратко вријеме показало импресивне резултате. За свега двије године његове примјене, у дуални облик образовања ће од септембра бити укључено преко 800 ученика, који обављају практичну наставу код преко 250 послодаваца. Посебно смо поносни што до сада није пристигла ниједна примједба на начин функционисања овог система, било од послодавца било од ђака, што је јасан индикатор правилног приступа. Такође, повећан је број ученика на трећем степену средњих стручних школа за преко 200 одсто у односу на претпрошлу годину. Тачније, у школској 2016/2017. години на програме трећег степена уписано је 566 ученика, а школске 2018/2019. године чак 1.561 ученик“ – рекао је премијер.

Предсједник Владе Душко Марковић је напоменуо и оснивање посебног фонда за награђивање најбољих наставника и ђака за шта се годишње издваја најмање пола милиона еура.

„Искорак по којем смо јединствени у региону направљен је увођењем бесплатних основних и мастер студија, тако ће ове године бити уписана трећа генерација студената који не плаћају школарину, тачније њих око 3,5 хиљаде. Уведена је обавезна пракса на свим факултетима у обиму од 25%, за чију пуну имплементацију је потребно дуже вријеме, па ће нови концепт у потпуности и оптимално бити реализован у наредном периоду. На Универзитету Црне Горе је 160 наставних програма реформисано по новом моделу студија, и прилагођено најбољој европској пракси, док се на осталим установама високог образовања у току ове године очекује око 50 акредитација студијских програма по новом моделу“ – рекао је премијер.

Говорећи о улагањима у инфраструктуру премијер је навео да је фонд за инвестиционо одржавање објеката увећан за 30 одсто и набројао више објеката изграђених од почетка мандата ове Владе.

„У претходне двије и по године завршена је изградња вртића у Загоричу, Старом аеродрому, сада и Тузима, бројни постојећи објекти су адаптирани за боравак дјеце, што је све заједно резултирало отварањем 1.500 мјеста за дјецу у вртићима широм Црне Горе. Завршена је и Средња мјешовита школа у Голубовцима, у коју је уложено преко 4,5 милиона еура, а у току су и радови на новој згради школе “Душан Кораћ” у Бијелом Пољу. Реконструисано је преко 150 објеката образовне инфраструктуре у посљедње двије и по године. Значајно је унапријеђена школска спортска инфраструктура, за коју смо издвојили преко милион еура, и гдје свој допринос у свјетлу одговорног улагања државног новца, даје и Министарство спорта и младих. У наредним годинама улазимо вјероватно у највећи инвестициони циклус у области образовања до сада! Реализоваће се 38 капиталних пројеката, од којих су 21 нови пројекти, и за које ће укупно бити издвојено по разним основима преко 50 милиона еура. Од ових средстава, у догледно вријеме, планирана је изградња нове гимназије у Подгорици, школе у Толошима, на Забјелу, у Цитy кварту, на Карабушком пољу у Тузима, у Рожајама, затим вртића у Бијелом Пољу, Беранама, Плаву, Пљевљима, Бару, Улцињу, Рожајама, и пет вртића у Подгорици. Конкретно у овој години, очекује се почетак изградње четири нова вртића“ – рекао је предсједник Владе.

Премијер Душко Марковић је рекао да ће се Влада посебно фокусирати на материјални положај професора, наставника и свих запослених у просвјети.

„На томе већ радимо. У периоду претходне три године, 318 просвјетних радника ријешило је стамбено питање под повољним условима. А по први пут почели смо да издвајамо 70.000 еура годишње за стамбене потребе запослених у домовима ученика и студената. Влада ће, дакле, подстаћи процес обнове друштвеног угледа и ауторитета просвјетних радника, јер без њихове посвећености нема развоја заснованог на знању и најбољим европским праксама. Они образују будуће грађане Европске уније и свијета, и наша је обавеза да им обезбиједимо најбоље услове“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић на Премијерском сату.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?