Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Бошковић у Бриселу: Наставићемо да имплементирамо смјернице усвојене на нивоу Алијансе

Објављено: 26.06.2019. 23:30 Аутор: мод
Министар одбране мр Предраг Бошковић учествује на састанку Сјеверноатлантског савјета на нивоу министара одбране (НАЦ) који се данас и сјутра одржава у Бриселу.
  
Током првог дана састанка, размотрена је реализација закључака са претходног, и дате смјернице за даљи рад у циљу несметаног спровођења политика Алијансе. 

Министри су анализирали савремено безбједносно окружење у циљу развијања способности за пружање адекватног и правовременог одговора на све потенцијалне изазове, у складу са НАТО тежњама константног прилагођавања актуелним збивањима на глобалном плану. Посебан фокус био је на иновацијама у области технолошког развоја, поготово у домену војне технологије, односно развоја савремене опреме и наоружања. 
  
Састанак министара одбране земаља НАТО одржава се у кључном периоду за будућност Споразума о елиминацији ракета средњег и кратког домета (ИНФ), који је значајан елемент контроле наоружања, а тиме и укупне европске безбједности. Учесници састанка нагласили су да ће НАТО посебну пажњу посветити активностима јачања одбране и одвраћања од свих потенцијалних пријетњи. 

Константовано је да се природа безбједносних изазова непрекидно мијења, те да захтијева свеобухватан и увезан одговор свих међународних субјеката. Још једном је наглашена важност усаглашавања дјеловања НАТО и Европске уније, која остаје важан партнер Алијансе. Министри су подсјетили да ће се и током наредних мјесеци наставити реализација предвиђених задатака и разматрати будући облици сарадње. 

Министар Бошковић је нагласио значај напора који савезнице улажу у правцу прилагођавања савременим безбједносним токовима. Он је истакао важност јединства унутар НАТО у пружању одговора на пријетње које могу доћи из свих стратешких праваца, те посвећености Алијансе заштити грађана и њене цјелокупне територије. Министар Бошковић је казао да Црна Гора, као поуздан и кредибилан савезник, одговорно приступа испуњавању политика НАТО, те да ћемо, као поуздан савезник, наставити да имплементирамо смјернице усвојене на нивоу Алијансе. 

МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?