Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Бошковић на састанку НАЦ: Црна Гора активно доприноси унапређењу међународне стабилности

Објављено: 27.06.2019. 19:26 Аутор: мод
Црногорски министар одбране мр Предраг Бошковић је казао да Црна Гора, као поуздан и кредибилан савезник, наставља да, у складу са својим могућностима, пружа конкретан допринос заједничким напорима Алијансе у континуираном унапређењу система колективне одбране. 

Министар Бошковић учествује на састанку Сјевернотлантског савјета на нивоу министара одбране (НАЦ), који се јуче и данас одржава у Бриселу.

Он је поздравио напоре Алијансе ка унапређењу спремности и обучености за адекватан и правовремен одговор на све потенцијалне безбједносне изазове који могу доћи из свих стратешких праваца. У том контексту, министар је подсјетио да је крајем протекле године, послата прва ротација припадника ВЦГ у Мултинационалну борбену групу у Летонији, коју је недавно замијенила друга, као допринос НАТО Ојачаном присуству на истоку (еФП). 

Говорећи о важности јединства савезница и одговорног испуњавања политика Алијансе, Бошковић је истакао да ће Црна Гора одлучно приступити испуњавању одлука са Самита у Велсу како би до 2024. године достигла потребан ниво издвајања за одбрану. 

Учесници састанка размотрили су појединачни напредак у јачања спремности снага, сходно потребама ефикасног дјеловања Алијансе у измијењеном безбједносном окружењу. Полазећи од значаја континуираног унапређења и прилагођавања савременим безбједносним изазовима, наглашено је да овај процес мора остати у фокусу Алијансе. 

Министри су, анализирајући збивања на глобалној политичкој сцени, истакли да ће НАТО остати посвећен политици пројектовања стабилности ван граница Алијансе, као и да ће наставити са ангажманом у мисијама и операцијама како би допринијели унапређењу међународне стабилности. 

Црногорски министар одбране имао је у Бриселу и два билатерална састанка, са канадским колегом, Харџитом Саџаном, као и хрватским, Дамиром Крстичевићем

mod

Бошковић и Саџан разговарали су о модалитетима развоја и унапређења односа Црне Горе и Канаде на одбрамбеном плану. Посебно је наглашено заједништво и савезништво двије земље у домену заједничког учешћа у оквиру НАТО активности Ојачаног присуства на Истоку (еФП – Енханцед Форwард Пресенце), у којој Канада има улогу водеће нације, а гдје је Црна Гора управо упутила други контингент од 10 припадника ВЦГ. 

У разговору са хрватским колегом, изражено је задовољство садржајем и квалитетом односа двије земље на плану одбране, са посебним акцентом на заједничко учешће у мисијима, посебно у Ресолуте Суппорт у Авганистану. Поред размјене мишљења о безбједносној ситуацији у региону, министри одбране двије суседне земље и савезнице у оквиру Алијансе, разматрали су и конкретне могућности заједничког дефинисања и реализације логистичких циљева и потреба према НАТО агенцији за подршку и набавке (НСПА), у циљу модернизације оружаних снага двије земље. 

mod 


МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?