Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Влада утврдила Предлог закона о измјенама и допунама Закона о безбједности саобраћаја

Влада је на данашњој сједници утврдила Предлог закона о измјенама и допунама Закона о безбједности саобраћаја на путевима.

Представљајући најзначајније новине, државни секретар у Министарству унутрашњих послова Драган Пејановић је истакао да су се предложеним нормативним измјенама настојали отклонити недостаци постојећег законског рјешења, извршити усклађивање са директивама Европске уније којима се уређују питања из области безбједности саобраћаја, као и створити претпоставке за даље унапређење стања безбједности на црногорским путевима.

Државни секретар је саопштио да се значајне новине односе на скраћење рокова важења возачких дозвола за одређене категорије возила као и за одређене старосне категорије возача. Тако ће убудуће за категорије Ц, Ц+Е, Ц1, Ц1+Е, Д, Д+Е, Д1 и Д1+Е возачке дозволе умјесто десет важити пет година. Када је ријеч о старосним категоријама, предлогом је предвиђено да се лицима старијим од 67 година живота возачка дозвола издаје са роком важења до три године, а тачан рок важења за сваког појединачног возача зависиће од љекарског увјерења.

Такође, како је казао Пејановић, у периоду од 15. новембра до 01. априла, за сва путничка и теретна возила која учествују у саобраћају за вријеме зимских услова предвиђена је обавезна употреба пнеуматика за зимску употребу на свим точковима, а минимална дубина шаре на газећој површини пнеуматика који се користи у овом периоду је 4 мм. По Наредби Министарства унутрашњих послова предвиђена је и обавеза употребе пнеуматика за зимску употребу за поједине врсте и категорије возила на одређеном путу или дијелу пута одређено вријеме, без обзира да ли на том путу постоје зимски услови.

Измјенама је брисано законско рјешење које се односи на одузимање возачке дозволе на лицу мјеста и предвиђене измјене казнених одредби. Наиме, како је објаснио државни секретар, умјесто мјере физичког одузимања возачких дозвола, предвиђено је да се ограничавање права на управљање моторним возилом евидентира у евиденцији, о чему возач добија рјешење. Говорећи о казненим одредбама, Пејановић је истакао да је за најтеже прекршаје предвиђена затворска казна и то за возача који управља возилом под дејством опојних дрога, алкохола у концентрацији од 2 промила или већој, који се у насељу креће брзином која је за 70 км/х и више већа од дозвољене или ван насеља брзином која је за 90 км/х већа од дозвољене. Казном затвора биће санкционисани и они возачи који управљају возилом за вријеме трајања мјере забране управљања или ограничавања права на управљање моторним возилом и они који одбију алкотестирање или заустављање на прописан знак полицијског службеника.

Једна од новина коју доноси предлог закона односи се и на унапређење рада ауто школа и начина полагања возачког испита. Прописани су прецизни услови које морају испуњавати ауто-школе, као и возила на којима се врши обука кандидата за возаче, навео је Пејановић, и додао да се по први уводе овлашћени испитивачи и прописују јасни критеријуми за лица која могу добити лиценцу.

Такође, уведене су евиденције усклађене са ЦАДАС протоколом који је прописан на нивоу Европске уније и подразумијева сет података о саобраћајним незгодама који је неопходан ради размјене података са институцијама Европске уније. Реализација једног од пројеката које финансира ЕУ, а која се односи на безбједност путне инфраструктуре, немогућа је без коришћења овако прикупљених података, саопштио је државни секретар.

Корак даље у повећању степена безбједности на црногорским путевима доноси и успостављање ванредних контрола техничке исправности за теретна возила на путу које ће се спроводити на лицу мјеста, а у складу са директивом Европке уније, закључио је Пејановић.

Министарство унутрашњих послова


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?