Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Представљени резултати рада Државне комисије: Предметни извјештаји задовољавајући за даљу процедуру

Објављено: 01.07.2019. 23:38 Аутор: Министарство културе
На Цетињу су данас, у оквиру конференције за медије, представљени резултати рада Државне комисије за надзор над поступком ревизије музејског материјала и музејске документације Јавне установе Народни музеј Црне Горе у периоду од 14. фебруара до 10. јуна.

Испред Министарства културе, конференцији је присуствовао генерални директор Директората за културну баштину мр Александар Дајковић, а испред Државне комисије предсједник др сц Радомир Јурић, те чланице Валентина Вујовић, Јелена Кривокапић и др Славко Бурзановић.

Господин Јурић је истакао да се извјештај о раду за наведени период приориотетно бави резултатима завршених ревизија Етнографског и Умјетничког музеја. Такође, истакао је и да ће остале ревизионе комисије Народног музеја поступак ревизије окончати до 26. јула, након чега имају рок од три мјесеца да заврше своје коначне извјештаје. Државна комисија ће на основу резултата свих ревизионих комисија сачинити коначни извјештај о стању и броју у складу са Одлуком о образовању Државне комисије и у складу са роковима из Закључака Владе Црне Горе.

Предсједник Државне комисије је нагласио да се предметне активности обављају у складу са прописима музејске дјелатности, али и из области библиотечке и архивске дјелатности, када је у питању архивска и библиотечка грађа у посједу Народног музеја. Дакле, примарни задатак комисија јесте управо утврђивање чињеница о стању и броју музејских предмета, музејске документације и осталих евидениција, библиотечке и архивске грађе, у складу са прописима. У извјештајном периоду је констататовано да су сви Закључци Владе од 17. јануара реализовани.

MKU
Валентина Вујовић, испред радног тима Државне комисије за праћење усклађености рада ревизионих комисија са позитивно-правним прописима, је нагласила да је исти дао позитивно мишљење након усаглашавања са ревизионим комисијама Етнографског и Умјетничког музеја.

Јелена Кривокапић као представница радног тима Државне комисије који је пратио усклађеност рада ревизионих комисија са музејском документацијом, саопштила је да су извјештаји Етнографског и Умјетничког музеја, усаглашавани са ревизионим комисијама и у складу са смјерницама Државне комисје кориговани. Након усаглашавања исти су прихваћени од стране Државне комисије.

Др Славко Бурзановић је као члан тима који је био задужен са усклађеност рада ревизионих комисија са стањем музејских предмета у музејским фондовима Етнографског и Умјетничког музеја, саопштио да су у односу на сву расположиву документацију и методом случајног узорка утврдили да су предметни извјештаји задовољавајући за даљу процедуру.

Предсједник комисије је истакао и да је Археолошки музеј направио велики помак, јер су потпуности испоштоване мјере за успостављање музејске документације које је Државна комисија препоручила овом музеју, уз напомену да овдје није рађена ревизија већ попис затеченог археолошког материјала са истраживања.

На једно од новинарских питања је одговорено да је број неевидентираних музејских предмета током ревизије у Етнографском музеју 106, а у Умјетничком 25, што је, поред осталог, прецизније наведено у извјештају Државне комисје и Министарства културе.

На крају, господин Јурић се захвалио на пуној подршци коју током рада Државне комисије пружају Министарство културе, Народни музеј Црне Горе као и ревизионе комисије.

Видео: Yоутубе
  
МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?