Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарка Дамјановић са комесаром Моедасом у ЦЕРН-у

Објављено: 03.07.2019. 22:27 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo nauke 

Министарка науке др Сања Дамјановић борави ове недјеље у ЦЕРН-у, Европској организацији за нуклеарна истраживања, гдје се састала са Карлосом Моедашом (Карлос Моедас), Европским комесаром за науку и иновације, током његове друге званичне посјете овој институцији.

Комесар је изразио велико задовољство што је министарку срео управо на мјесту гдје је радила толико дуго и захвалио се генералној директорици ЦЕРН-а Фабиоли Ђаноти (Фабиола Гианотти), што је омогућила овај сусрет. Министарка Дамјановић изразила је захвалност комесару Моедасу на константној подршци СЕЕИИСТ пројекту, имајући у виду да је управо он један од првих званичника Брисела који је стао иза пројекта и разумио његов значај и вриједност за Југоисточну Европу. Захваљујући његовом утицају СЕЕИИСТ је претходног мјесеца добио првих 1,2 милиона еура од Директората за науку и иновације Европске комисије, који ће омогућити прелазак у другу фазу овог пројекта. Дамјановић и проф. Хервиг Шопер (Херwиг Сцхоппер), некадашњи генерални директор ЦЕРН-а и идејни творац СЕЕИИСТ пројекта, упознали су комесара са активностима планираним у оквиру сљедеће фазе, израде детаљне Студије дизајна, која је већ започет.

Моедаш је указао да ће и убудуће пратити развој СЕЕИИСТ-а и покушати да максимално помогне његов даљи напредак. „Изванредно је што имате и подршку мог колеге, Жан Ерик Пакеа (Јеан Ериц Паqуе), генералног директора Директората за науку и иновације, чије се мишљење изузетно цијени у Бриселу и који од самог почетка разумио вриједност СЕЕИИСТ-а за регион“, истакао је комесар. 

Он је апострофирао да је СЕЕИИСТ изванредан примјер “науке за мир”, јер ће омогућити повезивање свих земаља региона и њихов даљи напредак и развој. Комесар је СЕЕИИСТ још једном упоредио са СЕСАМЕ пројектом, у Јордану, који је сјајан примјер „науке за мир“ на Блиском Истоку. Овај пројекат је препознат и  снажно финансијски подржан од стране ЕК. „Било би сјајно да СЕЕИИСТ доживи судбину СЕСАМЕ пројекта, и ја се надам да ће бити тако“, истакао је комесар. 

Током састанка у ЦЕРН-у дискутовало се и о СЕЕИИСТ догађају (СЕЕИИСТ Кицк-офф меетинг), планираном за 18. септембар у Будви, који ће и званично најавити почетак прве фазе пројекта, а уз присуство великог броја високих званичника ЕК, министара региона, директора научних институција и представника европске научне заједнице.

Министарство науке
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?