Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Новом Стратегијом мањинске политике 2019-2023 дефинисане мјере за даљу интеграцију мањина у Црној Гори

Објављено: 04.07.2019. 21:20 Аутор: ПР служба

Влада је на данашњој сједници донијела Стратегију мањинске политике 2019-2023, са пратећим Акционим планом за 2019-2020 годину, чијим ће се спровођењем наставити очување мултикултуралног богатства Црне Горе и даље унапријеђивати услови живота мањина у Црној Гори.

На конференцији за медије након сједнице Владе, секретар Министарства за људска и мањинска права Валон Дасхарами истакао је да Стратегија мањинске политике 2019-2023 представља плански документ којим је Влада Црне Горе дефинисала мјере за спровођење Закона о мањинским правима и слободама, али и осталих сродних законских прописа, као и унапређивања услова живота мањина, за наредни петогодишњи период.

Он је навео да је Црна Гора направила значајне кораке у постављању нормативног оквира у области унапређења и заштите мањинских права и слобода, али и у имплементацији истог.

Дасхарами је појаснио да ће се спровођењем овог стратешког документа, додатно унаприједити услови живота мањинских народа и других мањинских националних заједница у Црној Гори и омогућити њихова већа интеграција у црногорско друштво, уз очување и промоцију њиховог идентитета и то у областима: образовање, запошљавање, култура и идентитет мањина, политичка партиципација мањина, као и сету специфичних мјера усмјерених на подизање нивоа свијести мањина и опште јавности о статусу, правима и обавезама мањина. У складу са упоредно-правним и међународним стандардима, овим документом се дефинишу мјере за спровођење Закона о мањинским правима и слободама и заштиту и унапређивање положаја мањинских народа и других мањинских националних заједница, које су државни органи дужни постепено да реализују.

Дасхарами је истакао да је посебан фокус Стратегије кроз све области усмјерен индиректно на смањивање етничке дистанце у црногорском друштву. Он је казао да је Стратегијом постављен стратешки циљ којим ће се унаприједити поштовање принципа мултикултуралности и мултиетничности у образовном систему Црне Горе, кроз даље јачање капацитета образовних установа и примјене принципа афирмативне акције.

У области политичке партиципације мањина Стратегијом је предвиђено да се обезбиједи аутентично политичко представљање и партиципација припадника мањинских народа и других мањинских националних заједница у политичком животу Црне Горе. Активности дефинисане Стратегијом у овом дијелу имају за циљ повећање учешћа припадника/ица мањина у политичком животу Црне Горе, укључујући дефинисање предлога измјене изборног законодавства у дијелу аутентичног политичког представљања ромске заједнице, односно заступљености у Скупштини Црне Горе“, истакао је Дасхарами.

Према његовим ријећима у изради Стратегије мањинске политике 2019-2023 водило се рачуна о макроекономским и фискалним пројекцијама за период 2017-2020, садржаним у Фискалној стратегији Црне Горе 2017-2020, тако да се имплементација њених мјера неће ослонити искључиво на буџетска средства носилаца активности, већ и на средства обезбијеђена од стране локалних самоуправа, те средства обезбијеђених кроз претприступне фондове ЕУ и друге одговарајуће донаторске фондове.

Министарство за људска и мањинска права

ФОТО: хттпс://флиц.кр/с/аХсмЕМаУРр

ВИДЕО: хттпс://yоуту.бе/псСXХQQqсЗ0

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?