Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Нухоџић у Познању: Црна Гора је одлучна да спријечи да нелегално оружје заврши у рукама криминалаца или терориста

Министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић поручио је данас у Познању да је Црна Гора поуздан партнер у борби против свих облика транснационалног криминала и одлучна је да спријечи да нелегално оружје и муниција заврше у рукама криминалаца или терориста.


Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore„Црна Гора улаже значајне напоре у реализацији свих седам циљева предвиђених Мапом пута за одрживо рјешење за сузбијање недозвољеног посједовања, злоупотребе и трговине малокалибарским и лаким оружјем и припадајућом муницијом на Западном Балкану, што доприноси унапређењу безбједности грађана, а тиме и већој безбједности региона и Европе у цјелини“, саопштио је Нухоџић на састанку на којем су, на позив министарке унутрашњих послова и администрације Републике Пољске Елжбијете Витек, учествовали и министри унутрашњих послова држава Западног Балкана и Европске уније, представници Европске комисије и међународних организација.

Министар Нухоџић је навео да су активности МУП-а у претходном периоду биле усмјерене на усклађивање стратешког и нормативног оквира са стандардима ЕУ, јачање кадровских и техничких капацитета, побољшање инфраструктуре за безбједно складиштење оружја, муниције и експлозива, уништење њихових вишкова, те да се континуирано спроводи поступак добровољне предаје оружја.

„Црногорска Полиција је током 2018. године поднијела 295 кривичних пријава, против 319 лица и одузела 1007 комада различитих врста ватреног оружја, преко 108 килограма експлозива и 18.782 комада муниције различитог калибра. У претходних 5 година, кроз кампању „Поштуј живот врати оружје“, која се реализује у сарадњи са међународним организацијима и цивилним сектором, уништено је око 6.000 комада ватреног оружја и његових дјелова и близу 90.000 комада муниције различитог калибра“, казао је министар Нухоџић.

Министар је нагласио да су надлежне институције Црне Горе спремне да, у сарадњи и координацији са партнерским службама, кроз размјену криминалистичко-обавјештајних података, дају свој допринос заједничком регионалном одговору на проблем илегалног посједовања и кријумчарења ватреног оружја.

„Јачајући капацитете за борбу против трговине оружјем истовремено јачамо капацитете за што ефикаснију борбу против организованог криминала, тероризма и насилног екстремизма – а то је наш заједнички циљ“, закључио је Нухоџић на састанку одржаном уочи сјутрашњег Шестог самита лидера Западнобалканске шесторке.

На маргинама Самита о Западном Балкану, министар Нухоџић је разговарао са британским министром за националну безбједност Беном Валасом. Министри су заједнички оцијенили да је унапријеђена сарадња између Црне Горе и Уједињеног Краљевства у области унутрашњих послова, а посебно у борби против организованог криминала.

Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

ФОТО: хттпс://флиц.кр/с/аХсмЕМуоQ1

МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА

Везани чланци:

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?