Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Учешће делегације Министарства економије Црне Горе на Самиту Берлинског процеса у Познању

Објављено: 05.07.2019. 16:37 Аутор: МЕК
Ministarstvo ekonomije
Јуче је у Познању - Пољска одржан Самит Берлинског процеса. Састанку су присуствовали државни секретар Министарства економије Милан Срзентић и генерални директор Директората за инвестиције, развој малих и средњих предузећа и управљње ЕУ фондовима Радосав Бабић.

На министарском састанку дискутовало се о кључним факторима подстицања и одржавања економског раста и развоја предузетништва са фокусом на размјени искустава и научених лекција у току спровођења реформских програма како на Западном Балкану, тако и у току Берлинског процеса, са циљем рјешавања постојећих изазова, стварања услова за олакшани приступ финансијама за почетнике у бизнису, постојеће предузетнике и мала и средња предузећа.

У оквиру Самита Берлинског процеса у Познању током Министарског састанка на тему - Вишегодишњи план Регионалне економске заједнице, говорио је државни секретар Министарства економије Милан Срзентић и представио активности Црне Горе у циљу унапређења регионалне сарадње и остварења циљева у оквиру Вишегодишњег акционог плана за регионални економски простор (МАП РЕА).

Покретање Дигиталне агенде за Западни Балкан и организација Дигиталног самита представља највидљивији резултат регионалне интеграције, са потенцијалом трансформације Западног Балкана у један од глобалних дигиталних чворишта, заснован на паметној специјализацији и њеној интеграцији на локалном нивоу. Циљ ове агенде је подршка транзицији региона у дигиталну економију и остварење добробити дигиталне трансформације, као што су бржи економски раст, више запослених и боље услуге.

Потписивањем Споразума о укидању свих роаминг трошкова у периоду од двије године, уз споразуме о међусобном уважавању, партнери на Западном Балкану показали су јасну посвјећеност овим циљевима. 

Генерални директор Директората за инвестиције, развој малих и средњих предузећа и управјање ЕУ фондовима Радосав Бабић говорио је у оквиру Конференције ОЕЦД-а и предвиђеног Панела - промовисање нових приступа у циљу откривања нових могућности за раст.

У оквиру Конференције ОЕЦД-а промовисана је и представљена публикација „Глобална Југоисточна Европа: Стварање потенцијалних могућности за раст“. Публикације пружа свеобухватан приказ извозних потенцијала у циљу поспјешивања економског раста и развоја једне земље. 

На Конференцији се разговарало о главним резултатима студије и могућим будућим изазовима како за доносиоце одлука и креаторе политика у региону, тако и за стране инвеститоре.

МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
БИРО ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?