Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Заједничким напорима Владе и вриједних домаћина почела изградња водовода Горња Брезна, договорени нови пројекти за развој Пиве

Објављено: 05.07.2019. 18:36 Аутор: МПРР

MPRRMPRR 

Потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић данашњу радну посјету Плужинама започео је обиласком радова на изградњи водовода Горња Брезна, за коју је Влада опредијелила 70 хиљада еура.  

„Задовољство ми је што данас заједно можемо да обиљежимо почетак изградње овог водовода, пројекта који се реализује као плод заједничких напора Владе и вриједних домаћина из Брезана“, казао је Симовић тим поводом на конференцији за новинаре одржаној у Етно селу Монтегро Брезна.

Водовод Горња Брезна један је од 31 сеоска водовода широм Црне Горе за чију изградњу је Влада опредијелила више од милион еура за 2019. годину. Поред ових средстава, како је навео потпредсједник, обезбијеђено је додатних 900.000€ за изградњу водовода у руралном подручју у сарадњи са Међународним фондом за развој пољопривреде (ИФАД).

MPRRСумирајући активности које су претходиле почетку градње водовода Горња Брезна, Симовић је казао да је за хидрогеолошка истраживања Пивске жупе Министарство пољопривреде и руралног развоја Програмом подстицања пројеката у водопривреди 2017. године опредијелило средства у износу од 10 хиљада еура. „На локалитету Потприсоја у Брезнима урађена је истражна бушотина, која је тестирањем показала капацитет преко 3 литра у секунди, што је оправдало даље активности на изградњи овог водовода. На основу позитивних резултата истраживања, Министарство је прошле године Програмом опредијелило Општини Плужине 15 хиљада еура за почетак радова на водоводу Брезна. Са циљем што бржег почетка радова Министарство је у сарадњи са мјештанима покренуло низ активности, а резултате тог заједничког рада видимо данас на терену“, казао је Симовић. Он је додао да пројекат предвиђа изградњу базена запремине од 100 кубика, постављање 15 км примарне и више од 1 км секундарне водоводне мреже, те да ће водовод бити изграђен у двије фазе.

Ове године ће се, како је најавио потпредсједник Владе, завршити прва фаза за коју је Министарство опредијелило средства у износу од 70 хиљада еура, док ће се наредне године обезбиједити средства за другу фазу изградње водовода, кроз коју ће бити изграђена примарна и секундарна водоводна мрежа.

„Реализацијом овога пројекта отворићемо могућност за водоснабдијевање и Доњих Брезана, гдје већ постоји изграђен цјевовод и два резервоара. Наставићемо са даљим истраживањима, како би обезбиједили довољне количине воде и уредно водоснабдијевање читавих Брезана“, поручио је Симовић.

Додијељени грантови кроз Пројекат управљања водама у сливу Дрине

На конференцији за новинаре одржаној у Плужинама потпредсједник Симовић је уручио рјешења о додјели грантова у оквиру другог јавног позива за Програм малих грантова пројекта “Управљање водама у сливу Дрине”. Пројекат је финансиран из бесповратних средстава ГЕФ-а и Специјалног фонда за климатске промјене, а за Црну Гору је опредијељено око 2,7 милиона еура.

За Програм малих грантова опредијељено је 190 хиљада еура, од којих је у првом јавном позиву успјешно реализовано 111 хиљада еура, а данас је додијељено нових 79 хиљада еура бесповратних средстава у оквиру другог јавног позива.

Симовић је казао да су једни од корисника гранта и представници Брезана, који су аплицирали за бесповратну подршку са циљем успостављања квалитетног информисања о локалитетима пољопривредних произвођача кроз израду и постављање инфо табли, зашититу вода од загађења и унапређења еко туризма.

Он је свим новим корисницима грантова – 11 корисника из седам црногорских општина пожелио успјешну имплементацију пројеката.

Ревитализација мријестилишта и порибљавање Пивског језера

У наставку посјете Пиви, потпредсједник Симовић са сарадницима одржао је састанак са циљем стварања услова за ревитализацију мријестилишта у Стабнима и узгоја аутохтоне поточне пастрмке за порибљавање Пивског језера, као и ријека црноморског слива.

Са представницима општине Плужине, Електропривреде Црне Горе, Парка природе Пива и СРК Бајо Пивљанин сагледаће се све могућности како би се наведено мријестилиште ставило у функцију.

Симовић је изразио увјерење да ћемо партнерским и одговорним односом успјети да превазиђемо вишегодишњи проблем изостанка порибљавања Пивског језера.

MPRRMPRR

Развојни пројекти резултат партнерства Владе и вриједних домаћина

У складу са праксом обиласка успјешних пољопривредних произвођача и предузетника приликом радних посјета општинама, у наставку посјете Симовић ће посјетити пољопривредно предузеће „Сеоце“ у мјесту Горанско, које се бави откупом и прерадом шумског воћа са планинских подручја по традиционалним рецептурама.

„Потражња за оваквим висококвалитетним домаћим производима је из године у годину све већа у складу са растућом туристичком потражњом, због чега је предузеће донијело одлуку да прошири производне капацитете и сертификује се за органску производњу, што ће омогућити унапређење обима производње и конкурентности“, казао је Симовић на конферецнији најављујући посјету предузећу.

Инвестицију у проширење капацитета вриједну 47 хиљада еура, предузеће је реализовало уз бесповратну подршку кроз програм ИПАРД лике у износу од 20 хиљада еура.

Симовић је оцијенио да сви овакви и бројни други успјешно реализовани развојни пројекти широм Црне Горе, реализовани у партнерској сарадњи Владе и вриједних домаћина, указују на значај заједништва и партнерске сарадње на свим нивоима. „У сектору пољопривреде постижемо значајне резултате управо удруженим напорима вриједних пољопривредника и Владе, разговарајући и договарајући се непосредно на терену, као што то чинимо и данас. То ће бити наши принципи у тражењу најбољих рјешења за развој и унапређење квалитета живота и у будућем раду“, поручио је потпредсједник Симовић у Плужинама.


ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?