Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

До откривања починиоца еколошког инцидента у Ћехотини, ЕПЦГ ће надокнадити штету

Објављено: 08.07.2019. 14:29 Аутор: МПРР

Након пријема информације о еколошком инциденту у Ћехотини који је изазвао помор рибе великих размјера, потпредсједник Владе и министар пољопривреде мр Милутин Симовић разговарао је са менаџментом ЕПЦГ и договорено је да та компанија надокнади штету и издвоји неопходна средства за порибљавање Ћехотине до проналажења лица одговорног за овај инцидент.

 

Са информацијом о помору рибе и сумњом да се то десило отварањем вентила на постројењу Термоелектране и испуштањем опасног садржаја, потпредсједник је упознат од стране СРК Липљен приликом радне посјете Плужинама, којој су присуствовли и представници ЕПЦГ. Симовић је истог дана договорио са представницима ЕПЦГ да помогну у санирању штете, док се не утврди починилац овог недјела.

 

Интересантно је што се инцидент десио истог дана када је у Плужинама организована презентација успјесно реализованих и новоодобрених пројеката који се финансирају у оквиру Програма малих грантова у оквиру пројекта "Управљање водама слива ријеке Дрине”. Кроз први јавни позив овог програма грантове су прошле године добила четири спортско – риболовна клуба са пројектима који су се односили на унапређење и чување рибљег фонда, опремање рибочуварских служби, уређење амбијента око ријека и језера, као и порибљавање Отиловићког језера са младицом.

 

СРК Липљан из Пљеваља, који газдује водама Ћехотином и  Вежишницом, реализацијом првог гранта набавио је 100 комада младице, да би кроз пројекат за који су грант добили ове године ставили у функцију мријестилисте Брезница и тиме омогућили производњу млађи за порибљавање ријека на територији Пљеваља,  као и осталих риболовних вода у наредним годинама.  На овај начин је СРК Липљан створио основ за обнову рибљег фонда и даљи развој спортско риболовног туризма.

 

Овај, као и остали спортско риболовни клубови су као корисници рибљег фонда у складу са Законом о слатководном рибарству преузели значајна овлашћења и обвезе и тиме постали озбиљан партнер Министарству у управљању овим ресурсом у риболовним водама. Посљедњих година заједно са СРК постигли смо охрабрујуће резултате, тако да одговорно понашање када су у питању рибљи ресурси у нашим ријекама и језерима очекујемо и од свих субјеката који могу угрозити рибљи фонд. Стога смо са невјерицом и разочарењем примили информацију о инциденту у Чехотини, јер један овакав случај пријети да анулира све напоре и добре акције које се спровиде на очувању рибљег фонда.

 

Подсјећамо да су надлежни инспектори након пријаве од стране СРК изашли на терен, констатовали чињенично стање и узели узорке рибе и воде. Прецизан разлог замућења ријеке и угинућа рибе биће познат након урађене анализе узорка упућених у Центар за екотоксиколошка испитивања. Очекујемо да ће након утврђивања узрока и процесуирања случаја од стране надлежних органа починилац овог недјела бити адекватно процесуиран и кажњен.

 

 

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?