Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић у Мојковцу: Нових 4 милиона еура инвестиција у развој руралних подручја на Сјеверу

Објављено: 10.07.2019. 18:33 Аутор: МПРР

MPRRMPRR

Кроз пројекат развоја руралних подручја, који реализује Влада Црне Горе уз подршку Међународног фонда за развој пољопривреде (ИФАД), у овој години биће инвестирано нових 4 милиона еура. Инвестиције ће бити реализоване у седам општина које су укључене у пројекат: Никшићу, Бијелом Пољу, Беранама, Мојковцу, Жабљаку, Петњици и Шавнику, у којима ће бити изграђени нови водоводи, нови километри пута и подржан значајан број пољопривредних газдинстава у дијелу унапређења производње и пласмана производа.

Ово је данас у Мојковцу саопштио потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић, оцјењујући да је успјешна реализација и овог пројекта још једна потврда да ће ова година бити година значајних инвестиција у црногорску пољопривреду, да се наставља успјешна сарадња са ЕУ и другим међународним партнерима и да Влада у континуитету посебну пажњу посвећује развоју Сјевера.

„Данас смо у прилици да све то поново потврдимо и то поново на терену, код вриједних домаћина. Са нама су данас и предсједници и потпредсједници општина са којима партнерски реализујемо овај пројекат“, казао је Симовић на конференцији за медије поводом представљања резултата овогодишњих јавних позива за подршку кроз овај пројекат, одржаној на пољопривредном газдинству Ратка Смоловића у Слатини, који је један од корисника подршке.

MPRRMPRR

Асфалтираће се 32 км сеоских путева, градити нови водоводи

Потпредсједник Симовић најавио је да ће као резултат овогодишњег јавног позива кроз пројекат бити асфалтирано 45 сеоских путева у дужини 32 км, у шта ће бити уложено 2,24 милиона еура.

Асфалтираће се путеви у руралним подручјима:

- од Велимља и Трубјеле у Никшићу, до Врбице и Радманаца у Петњици,

- од Прошћења и Жари у Мојковцу, до Расова и Чеоча у Бијелом Пољу,

- од Његовуђе и Мотичког гаја на Жабљаку и Боана у Шавнику до Полица и Штитара у Беранама

као и бројни други широм сјевера Црне Горе“, казао је Симовић.

Симовић је саопштио да ће у пројекте водоснабдијевања кроз Програм развоја руралних подручуја бити инвестирано око 900.000 еура у 8 акумулација и 13 водовода.

Како је истакао, квалитетно водоснабдијевање и путеви представљају неопходан услов за даљи развој руралних подручја, али и насушну потребу локалног становништва. Због тога се пажљиво планира сваки пројекат, прати његова реализација. „И радујемо се њиховом успјешном завршетку. Радујемо се јер оваквим конкретним пројектима унапређујемо квалитет живота у руралним подручјима и унапређујемо услове за бављење пољопривредом“, поручио је потпредсједник Владе.

MPRRMPRR

Набављена стока, механизација, изграђени откупни центри

Симовић је додао да су кроз компоненту 1 овог пројекта у току инвестиције вриједне око 850.000 еура за примарну производњу, прераду, откуп и складиштење, којима је набављено око 600 грла крупне и ситне стоке, преко 200 комада ситне механизације и опреме и изграђена два откупна центра.

Подсјетио је да је кроз бројне програме бесповратне подршке само у посљедње три године набављено око 7.000 комада крупне и ситне стоке и преко 4.200 комада механизације и опреме.

Инвестиције које су подржане свим овим пројектима представљају реализацију програма укупне вриједности преко 14 милиона еура, у чему Влада учествује са 8,1 милион, од чега 3,9 милиона средстава из повољног зајма ИФАД-а, затим ИФАД са 1,9 милиона гранта и општине са 1,6 милиона еура.

MPRRMPRR

Заједништво и партнерство гаранција и нових успјеха

„Све ово нас увјерава да ћемо се, уз издашна средства која обезбјеђујемо у Агробуџету, убрзо радовати новим километрима квалитетних руралних путева и водовода широм Црне Горе, који ће вриједним домаћинима и њиховим породицама донијети боље услове за живот и привређивање. И те нове искораке постигнућемо као и до сада – заједно: Влада са локалним самоуправама, вриједним домаћинима уз подршку наших међународних партнера. Остварени резултати у оваквој партнерској сарадњи охрабрење су за све нас и најбоља гаранција добрих резултата и у будућем раду“, оцијенио је Симовић.

Подршка у правом тренутку

Обраћајући се у име домаћина, предсједник Општине Мојковац Ранко Мишњић казао је да је подршка кроз овај пројекат мојковачкој општини дошла у правом тренутку, када раде на унапређењу путне инфраструктуре и водоснабдијевања у најмање развијеним руралним подручјима општина. „Свјесни смо реалног стања на терену, када је у питању развој пољопривреда, свих изазова са којима се тренутно боре наши пољопривредни произвођачи, како они мањег тако и они већег обима производње. Јако смо, такође, свјесни и потенцијала које заједно као локална заједница имамо и пута који је до сада пређен када се ради о унапеђењу услова за покретање и развој производње на пољопривредним газдинствима“, казао је Мишњић, истичући да на путу стварања Мојковца као средине гдје ће пољопривреда бити једна од носећих развојних грана имају у Министарству пољопривреде поузданог и јаког партнера.

Такође, сарадња и размјена знања, искустава и вриједности, према његовим ријечим потребна је и међу пољопривредницима из општина посебно на сјеверу, као што је потребна и локланим администрацијама, као њиховој подршци на путу развоја.

У наставку посјете, потпредсједник Симовић је обишао и Откупни центар за млијеко у Пољима, који је реконструисан и опремљен у оквиру Пројекта развоја руралних подручја. Откупни центар ће, како је оцијењено, бити значајан замајац развоја сточарства и бројних пољопривредних газдинства која се баве производњом млијека на подручју мојковачке општине и ширем подручју.

Потпредсједник Симовић је током боравка у Мојковцу одржао и појединачне радне састанке са предсједницима општина.



ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?