Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић говорио током првог дана Глобалне конференције о слободи медија у Лондону

Објављено: 10.07.2019. 21:23 Аутор: Министарство културе
mku
Министар културе у Влади Црне Горе Александар Богдановић учествује на Глобалној конференцији о слободи медија „Дефенд Медиа Фреедом“, која се – у организацији влада Велике Британије и Канаде – одржава у Лондону.

На конференцији учествују представници влада 120 држава, а министар Богдановић је првог дана говорио у оквиру панел дискусије под називом „Медијске слободе на Западном Балкану и нови приступ раду“.

Током обраћања, министар Богдановић истакао је како је Црна Гора у континуитету посвећена јачању слободе медија и изражавања, што је, како је нагласио, фундаментално људско право и темељ демократског друштва, на чијим вриједностима Црна Гора види своју европску будућност.

Он је истакао да је ниво законодавства аудиовизуелне медијске области са имплементацијом европског правног насљеђа, од стране Европске 
mku
комисије, у једном од својих редовних годишњих извјештаја препознат као „добар ниво правне усклађености“, коју сходно најновијој Директиви Црна Гора хармонизује и имплементира у свој медијски правни поредак. Управо на приједлог Европске комисије, како је додао министар Богдановић, Црна Гора била је и прва држава региона у којој је, уз подршку експерата Европске уније и Савјета Европе, спроведен пројекат “Јачање правосудне експертизе о слободи изражавања и медијима у Југоисточној Европи“. Сходно информацији коју је овим поводом усвојила Влада Црне Горе степен испуњености препорука предметне анализе је на изузетно високом нивоу, чије су главне смјернице развој медијске политике која промовише и унапређује слободу изражавања као кључни циљ.

Такође је саопштио и да је захваљујући потпуној декриминализацији клевете и увреде, Црна Гора постигла стандарде медијске слободе чиме је сврстана међу ријетке државе региона и шире, које су предузеле тај корак,
mku
што најбоље говори о активностима на унапређењу свеукупног амбијента медијских слобода.

Министар Богдановић је истакао да је Влада Црне Горе у периоду од отварања преговора са Европском унијом на недискриминаторној основи откупила дугове комерцијалних емитера у износу од седам милиона еура - што представља још један примјер подршке развоју и заштити медијског плурализма. Осим тога, стварајући неопходне услове за слободу медија и одрживост саморегулације, Влада Црне Горе је у истом период - како је он додао - пружала трогодишњи транспарентан и независан модел финансирања саморегулаторних тијела, што ће новим законским рјешењима бити препозната као обавезна подршка интерним и екстерним саморегулаторним тијелима.

Министар Богдановић истакао је и како Црна Гора остаје у потпуности посвећена редовном ажурирању Платформе Савјета Европе за заштиту новинарства и безбједност новинара, у вези са самим притужбама које 
mku
су дио те платформе.

На маргинама конференције, министар Богдановић састао се са високим представником ОЕБС за слободу медија Харлемом Дезиром, са којим је размијенио информације о динамици и актуелним активностима на медијској реформи у Црној Гори.

Првог дана конференције, министар Богдановић имао је и сусрет са шефом Одјељења за Западни Балкан при британском Фореигн Office-у Енрдју Пејџом.

Видео: Yоутубе

МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?