Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Национална изјава министра Богдановића: Слобода медија за Црну Гору представља основ демократског живота

Објављено: 11.07.2019. 22:45 Аутор: Министарство културе
mkuМинистар културе Александар Богдановић дао је националну изјаву на Глобалној конференцији о слободи медија у Лондону, коју су организовале владе Велике Британије и Канаде, истичући у њој како је слобода медија за Владу Црне Горе основ демократског живота.

Сви правни и институционални механизми, одговорност и повјерење које Влада Црне Горе има међу грађанима, у мисији су успостављања друштва у којем кредибилни медији афирмишу кредибилну јавност. Залажемо се да јавни интерес у медијима буде испред сваког партикуларног, политичког или корпоративног. У том правцу, учимо од ваших најбољих демократских пракси и искустава, из ваших сугестија и добрих препорука, јер у крајњем борба за слободу медија на било којој тачки свијета, борба је за најшири свијет слободе и медија и друштва – истакао је он.

Министар Богдановић подсјетио је и како је актуелни нормативни амбијент у редовним годишњим извјештајима Европске комисије у више наврата оцијењен као „добар ниво правне усклађености“. mkuОбавезују нас и ријечи управо амбасадорке Велике Британије у Црној Гори, која је недавно оцијенила да је „црногорска штампа најслободнија у региону и обично изражава широк спектар мишљења“. Влада Црне Горе досадашњим активностима финансијске подршке, те предвиђеним мјерама будућег Фонда за плурализам медија, финансијском подршком саморегулацији и подстицањем јавне свијести о значају медијске писмености као критичког разумијевања анализе садржаја, жели да континуирано подстиче и промовише медије као контролни друштвени критички коректив свих појава у друштву – нагласио је министар Богдановић.

Он је истакао да препреке са којима се суочавамо, нису у смислу слободе медија и слободе изражавања, већ у изазовима снажније имплементације владавине права.

Током данашњих активности у Лондону, министар Богдановић потписао је Завршни документ о слободи медија.

mku
Подсјетимо, учешће на Конференцији у Лондону, министар Богдановић почео је на јучерашњем панелу „Медијске слободе на Балкану и нови приступ раду“. До краја дана, слиједи више билатералних сусрета, којима ће бити и окончан овогодишњи догађај, којем присуствују представници влада 120 држава свијета.

Видео: Yоутубе
    
  
        
     
                                       
    
                                                      



МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?