Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић на Цетињу: Пчеларска манифестација потврда посвећеног рада пчелара и дарова природе овог краја

Објављено: 12.07.2019. 19:42 Аутор: МПРР

MPRRMPRR 

Потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић присуствовао је данас отварању пчеларске манифестације „Мирис липе и меда“ која се традиционално већ трећу деценију одржава на Цетињу, на Петровдан.

У организацији Удружења пчелара са Цетиња, најстаријег у Црној Гори, и овогодишња манифестација окупила је 50 излагача меда и пчелињих производа доминантно са овог подручја.

Потпредсједник Симовић са сарадницима обишао је излагаче и разговарао са пчеларима. Он је оцијенио да овогодишња манифестација има посебну вриједност јер се слави 30 година од прве која је одржана на Балшићу пазару.

MPRRMPRR

„Ова манифестација под назвом „Мирис липа и меда“, представља рад вриједних домаћина, вриједних пчелара који на простору Цетиња повезују свој рад и оно што су издашни дарови природе овог подручја. Као резултат тога споја добијамо оно што је посебно вриједно и са чим се можемо сви похвалити, не само овдје, него широм Црне Горе, а то је традиционални, аутохтони, квалитетни црногорски мед. То је наша шанса и могућност коју настојимо да валоризујемо, заједничким напорима пчелара, Пријестонице Цетиње, као и осталих локалних самоуправа, вриједног рада, пчеларских удружења и Савеза пчеларских организација и Владе која дужи низ година креира све издашнију подршку сектору пољопривреде, посебно пчеларству“, оцијенио је Симовић у изјави медијима.

MPRRСимовић је оцијенио да је посебно охрабрење у том правцу све веће интересовање младих да се баве пчеларством и уопште пољопривредном производњом. Подсјетио је да је посебан сегмент аграрне политике подршка младим људима, младим фармерима, младим пчеларима, „младима који препознају шансу да на свом имању са својом породицом оснују одржив агробизнис који ће бити гаранција добре породичне егзистенције. Захваљујући једној од мјера подршке намијењеној младима који желе да се баве пчеларством, како је казао, сваке године породица младих пчелара бива све бројнија. Ове године 95 младих пчелара остварило је подршку у виду пет кошница са пчелињим друштвима, уз бесповратну подршку од 50 одсто, а у посљедње три године њих 311. 

Отварајући манифестацију градоначелник Пријестонице Александар Кашћелан оцијенио је да захваљујући проактивним политикама и подстицајима Владе Црне Горе пчеларство постаје све популарнији и уноснији посао.

“Заједно са цетињским пчеларима и њиховим гостима данас славимо један од најчудеснијих производа природе, који је присутан у људској цивилизацији у различитим значењима. Осим тога што се у многим народима сматра љековитим и храњивим, меду су у старим цивилизацијама приписиване и божанске моћи, а служио је и као средство плаћања. У савремености, мед се сматра важним дијелом свакодневне прехране. И даље је високо на љествици производа којима се приписују љековита својства, има широку примјену у туризму и угоститетљству, а захваљујући проактивним политикама и подстицајима Владе Црне Горе пчеларство постаје све популарнији и уноснији посао и код нас”, казао је Кашћелан.

Он је оцијенио да се у Црној Гори са правом може говорити о меду као националном бренду. У првом реду због квалитета, којем домаћи произвођачи придају велику пажњу, али и због свих мјера које се предузимају да се на тржиште пласирају оригинални и безбједни производи. Ово посебно из разлога што мед цетињских и црногорских пчелара има добру перспективу за пласман већих количина на европско и друга тржишта, а тамо се бренду и добром имиџу придаје велики значај”, поручио је Кашћелан.

Поздрављајући присутне, предсједник Удружења пчелара са Цетиња, Младен Бошковић посебно је изразио задовољство због побољшања временских услова у посљедњих мјесец дана, што ће послужити пчеларима, не само у Цетињу, него широм Црне Горе, те да година неће бити лоша како су вјеровали због кишног прољећа.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?