Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Душко Марковић у Скупштини: Економска политика Владе даје веома добре резултате, ребалансом мијењамо дио државног дуга повољнијим по ЦГ

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић поручио је данас у Скупштини да се предложеним ребалансом буџета не уводи се ново задужење које ће повећати јавни дуг Црне Горе већ да се напротив раније подигнути кредит мијења оним који је повољнији за нас, да економска политика Владе даје веома добре резултате, да Влада већ трећу годину за редом текућу потрошњу финансира из изворних прихода буџета те да Влада ради на растерећењу привреде и повећању зарада и пензија.

„Предложеним измјенама Закона о буџету за 2019. годину не уводи се било какво ново задужење које ће повећати јавни дуг Црне Горе у наредним годинама. Напротив - овдје је ријеч о пажљиво осмишљеним мјерама отплате државног дуга, са циљем замјене дијела доспјеле главнице повољнијим средствима. … Економска политика Владе даје веома добре резултате, нажалост, говорили сте о неким с правом о неким недостатностима и слабостима, али ме чуди да нијесте говорили макар у назнакама и о резултатима. Дакле, побољшана је позиција Црне Горе на међународном финансијском тржишту, повећани су изворни приходи буџета, пооштрена штедња и контрола у дијелу расхода, што доприноси стварању суфицита текућег буџета. Могли сте то макар из коректности поменути. Усмјерени смо на јачање фискалне стабилности и повећање конкурентности економије. У том контексту је и стварање претпоставки за рефинансирање главнице постојећег јавног дуга који доспијева на наплату у 2020. години - а што је и основни циљ предложеног ребаланса. Пошто постојећи дио дуга доспијева 2020. године и износи око 530 милиона еура, од чега се 321 милиона еура односи на еурообвезнице емитоване 2015. године, Влада и Министарство финансија пажљиво прате кретања на међународном финансијском тржишту. А ових дана и седмица услови за емисију еурообвезница за земље у развоју су веома повољни. Због тога сматрамо потпуно оправданим да се средства за отплату дуга који доспијева наредне године обезбиједе уз што ниже трошкове. Тиме ће се допринијети постепеном свођењу јавног дуга на испод 60% БДП у току 2022. године. Могу да увјерим и Вас и грађане да ова финансијска операција неће бити „терет о врату” новим генерацијама, како сте Ви говорили, већ је у питању промишљена и правовремена реакција, ослоњена на одговорну економску политику коју водимо. А као и свуда у свијету, по чему се Црна Гора дакле не разликује ни од једне друге државе, развој земље се дијелом ослања на кредитна средства, и у тој чињеници не може бити ништа спорно. Па је благовремена отплата, укључујући и пласман обвезница, мјера одговорности државе у овом тренутку, али и виза за будуће аранжмане са кредиторима. У овом контексту, истичем да је током мандата ове Владе отплаћено преко 1,2 милијарде еура јавног дуга, а наредне године планирамо отплату још 520 милиона еура“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић на Премијерском сату одговарајући на питање посланика Рашка Коњевића из Посланичког клуба Социјалдемократске партије.

Премијер је рекао да је само прошле и претпрошле године остварен суфицит текућег буџета у износу од око 115 милиона еура, од којих цијелих 100 милиона у 2018. години, а повећање дуга у посматраном периоду је усмјерено искључиво на финансирање развоја кроз капиталне пројекте.

„То су пројекти који имају снажне мултипликативне ефекте на економију, попут пројекта изградње аутопута. Повећање јавног дуга у износу од 600 милиона еура у периоду од 2016. године, које помињете у свом питању, доминантно се односи управо на повлачење средстава за изградњу приоритетне дионице аутопута и других развојних пројеката финансираних из капиталног буџета. Дакле, поновићу оно што сам истакао и током Премијерског сата претходног мјесеца. Изградња прве дионице ауто-пута, заједно са осталим инвестиционим пројектима, утицала је на повећање бруто инвестиција у земљи, што је све допринијело економском расту од близу 5% који смо остварили у посљедње двије године. Очекује се да ће ниво БДП-а, у 2021. години, у односу на 2015. годину, бити реално већи за око 20,0%. Снажна инвестициона активност у земљи, која је једним дијелом финансирана из кредита, убрзала је економски раст и приближила бруто домаћи производ по глави становника у Црној Гори нивоу од близу 50% оног евроспког просјека, што је највише у региону, далеко највише у регион, Србија је тек на 40 посто“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?