Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Генерали Ланата и Дакић потписали Декларацију о завршетку процеса интеграције Црне Горе у НАТО

Објављено: 23.07.2019. 19:15 Аутор: мод

mod


Командант савезничке Команде за трансформацију (АЦТ), генерал Андрé Ланата и начелник Генералштаба Војске Црне Горе, бригадни генерал Драгутин Дакић, потписали су данас у Подгорици Декларацију о завршетку процеса интеграције Црне Горе у НАТО, чиме је и званично окончан процес интеграција наше земље у Алијансу.


mod

 

Свечаном чину на Вили “Горица” присуствовали су премијер Душко Марковић, министар одбране, мр Предраг Бошковић, министар вањских послова, др Срђа Дармановић и остали чланови Савјета за НАТО.

 

mod

Генерал Дакић је, изражавајући задовољство успјешним окончањем процеса и, уз захвалност Команди за трансформацију на цјеловитој подршци током његовог трајања, подсјетио на достигнућа у процесу реформи Војске Црне Горе. Он је истакао да су укупне одбрамбене способности прилагођене НАТО процесу планирања одбране, а да се у Војсци Црне Горе тренутно реализују три кључна процеса: реформа Војске, опремање и модернизација и допринос колективном систему безбједности.   

Начелник ГШ ВЦГ се у име Министарства одбране и Војске црне Горе, посебно захвалио на успостављању мисије заштите ваздушног простора Црне Горе (Аир Полицинг), што је био, како је додао, први конкретни бенефит чланства у Алијанси. “Увјеравам вас да ће Војска Црне Горе остати посвећена испуњавању својих задатака и да ће остати кредибилан партнер,” закључио је генерал Дакић.        

mod

Генерал Ланата је казао да је задивљен успјесима које је Црна Гора постигла током процеса интеграција.  “Завршетак тог процеса велики је успјех, не само за вашу земљу, већ и за цијелу Алијансу”, нагласио је САЦТ. Он се захвалио Црној Гори на доприносу који даје стабилности Југоисточне Европе, напорима НАТО у осигурању стабилности ван његових граница, као и на учешћу у НАТО вођеним мисијама.  

mod

Јутрос је у Министарству одбране одржана Завршна конференција интеграционог процеса, уз учешће представника Војске Црне Горе, Команде за трансформације, као и Радне групе за приступање и интеграцију (Аццессион анд Интегратион Wоркинг Гроуп – АИWГ), формиране од стране НАТО поводом интеграционог процеса Црне Гор.

Наша земља убудуће ће самостално одржавати своје декларисане способности. Главни циљеви процеса интеграције били су интеграција Војске Црне Горе у командну структуру и структуру снага Алијансе, као и допринос њеним мисијама и задацима у складу са НАТО начелима и процедурама. Начелник ГШ ВЦГ најавио је данас и да ће током друге половине наредне године Црна Гора имати свога представника и у савезничкој Команди за трансформацију, у Норфолку.

mod

МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?