Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Богдановић-Банов: Потписивање Програма билатералне сарадње од значаја за јачање културних веза Црне Горе и Бугарске

Објављено: 25.07.2019. 18:57 Аутор: Министарство културе
MKUМинистар културе у Влади Републике Бугарске Боил Банов боравио је данас у званичној посјети Црној Гори, током које је његов домаћин био министар културе у Влади Црне Горе Александар Богдановић.
Током сусрета министара, разматрана је досадашња сарадња у области културе, а највише ријечи било је о заједничким активностима које ће бити реализоване у наредном периоду.

Министри Богдановић и Банов сагласили су се како су између институција културе двије државе већ успостављени односи у бројним областима културно умјетничког стваралаштва, да је посебно интензивна била сарадња у области културне баштине, те да ће бити учињени додатни напори у циљу реализације заједничких пројеката. 

У том смислу, формирана је Радна група министарстава културе Црне Горе и Бугарске, која ће од септембра имати задатак да управља заједничким пројектима и то током предстојеће двије године. У фокусу ће бити пројекти из области културне баштине, креативних индустрија и разнородни умјетнички програми, при чему је наглашено како са знатним дијелом заједничких пројеката двије државе могу учествовати у међународним програмима и фондовима.

Такође, министри Богдановић и Банов истакли су како постојећи Споразум о сарадњи Црне Горе и Републике Бугарске у области културе, који датира из 2015. године, представља добру основу за будућу сарадњу, али да је неопходно у што скоријем временском року потписати Програм билатералне сарадње, којим ће детаљније бити дефинисане области од заједничког интереса.

Сарадња са УНЕСЦО Регионалним центром за очување нематеријалне културне баштине Југоисточне Европе, који је смјештен у Софији, филмска копродукција посредством подршке „Еуримагес“, сарадња на плану дигитализације архивске и библиотечке грађе, још су неке од области које – како је наглашено на данашњем састанку – могу бити од обостраног интереса.

Драго ми је што смо данас дефинисали основе будуће сарадње, а прије свега што ће Радна група два министарства од септембра радити на конкретним заједничким пројектима Црне Горе и Бугарске у области културе.

MKUГоворили смо о конкретним програмима који се тичу стваралаштва – са посебним акцентом на креативним индустријама. Јако смо задовољни резултатима првог конкурса програма „Креативна Црна Гора“, а и Република Бугарска има сличне програме – усљед чега је јасно да постоји обострани интерес, превасходно када је у питању размјена – како идеја, тако и стваралаца на резиденцијалној основи.

Сигуран сам да су у новом времену створене перспективе за сарадњу и у области умјетности – а притом сам посебно нагласио могућност филмских копродукција, с обзиром на то да је и Црна Гора од ове године чланица „Еуримагес“. Упознат са резултатима модерне бугарске кинематографије, сигуран сам да на том плану можемо остварити посебно корисно партнерство.

Током састанка, посебно смо разматрали потенцијална партнерства у области афирмације и промоције културне баштине двије државе. За нас, од изузетног је значаја сарадња са УНЕСЦО Регионалним центром за очување нематеријалне културне баштине Југоисточне Европе, који је смјештен управо у Софији, тако да смо данас говорили о конкретним активностима. Отуд, говорили смо и о фестивалу нематеријалне баштине, који би повезао све државе регије, али и о активностима које би организовали кроз сарадњу бугарских стручњака и носилаца традиције из Црне Горе – казао је министар Богдановић.

Министар Банов истакао је значај формирања Радне групе која ће радити на пројектима из области културе.
Задовољство ми је што данас могу рећи да Бугарска и Црна Гора отварају ново поглавље билатералне сарадње. Постигли смо договор о заједничкој Радној групи два министарства, која ће се бавити конкретним пројектима од заједничког интереса. На тај начин, умјетници из наших држава оствариће ближу сарадњу. Први састанак билатералне Радне групе биће одржан у септембру у Софији.

Стога, још једном захваљујем министру Богдановићу и његовим сарадницима на спремности да радимо заједно, али и Амбасади Бугарске у Црној Гори, која знатно доприноси јачању веза наше двије државе у области културе – истакао је министар Банов.

Након сусрета у Министарству културе, министар Банов је обишао Двор краља Николе, Биљарду и Умјетнички музеј Црне Горе.

Састанку је присуствовала и амбасадорка Републике Бугарске у Црној Гори Маглена Плугчијева.

Фото: Флицкр

Видео: Yоутубе

Министарство културе
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?