Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић поручио исељеницима: Преображај Црне Горе нуди шансу за већа улагања дијаспоре

Објављено: 26.07.2019. 16:40 Аутор: Кабинет предсједника Владе Црне Горе
Данашња политичка и економска клима у Црној Гори пружа реалне и опипљиве шансе за нови развој, за улагања дијаспоре у профитабилне пројекте који могу допринијети још већим стопама нашег економског раста, казао је предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић на конститутивној сједници другог сазива Савјета за сарадњу са дијаспором - исељеницима.

Говорећи о визији сарадње матице и дијаспоре, Премијер је казао да она превазилази слање новца породицама, не спорећи важност тога с обзиром да на такав начин у Црну Гору годишње стигне преко пола милијарде еура. Указавши кратко на остварен значајан економски раст, предсједник Марковић је навео да су таквом резултату у великој мјери допринијеле директне стране инвестиције.

„Заиста бих био срећан ако међу инвеститорима, који су у Црну Гору стигли из близу сто страних земаља, у наредном периоду буде све више и наших успјешних људи који су своје бизнисе развили широм планете”, рекао је премијер Марковић.

У том контексту, предсједник Владе упорно скреће пажњу локалним самоуправама да осимишљавају и кандидују развојне пројекте према Влади; да буду кооперативни и отворени за идеје из наше дијаспоре: „Новца има за све добре бизнис идеје и ја као премијер гарантујем да ће Влада снажно подржати сваку такву идеју”.

Премијер је истакао да је наша држава данас једно велико градилиште те да Црна Гора данас и Црна Гора из које се одлазило, па и само прије неколико година – не личе једна на другу. У том преображају, додао је он, види значајан простор за веће присуство исељеничке заједнице. Подсјетио је да је подршка дијаспоре била пресудна у обнови независности те да је њихово ДА 21. маја 2006. године било ДА Црној Гори, европској и евроатлантској, мултиконфесионалној и антифашистичкој, економски одрживој и просперитетној.

„Ја вјерујем у такву Црну Гору, Црну Гору из које ће се мање одлазити, а више јој се враћати. Давно је прошло вријеме печалбарских одлазака Црногораца у америчке и друге руднике из пјесме Јанка Ђоновића, али ће увијек у исељеничкој души бољети Шантићеви стихови о 'сунцу туђег неба'“, рекао је предсједник Марковић.

Он је истакао да ћемо учинити све да се Црној Гори враћате као својој кући. У томе види и највећу обавезу Савјета за дијаспору који се данас конституише. Захвалио је и досадашњим члановима Савјета на ангажману у претходне три године, у којима се показало оправданим формирање оваквог савјетодавног тијела Владе Црне Горе.

„Не само због тога што је то била и наша законска обавеза која је проистекла из Закона о сарадњи Црне Горе са исељеницима, већ једнако важном сматрам и нашу моралну обавезу према свим оним генерацијама црногорских исељеника и њихових потомака расутих широм Европе и свијета”, казао је предсједник Владе Црне Горе.

КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?