Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић у Голубовцима: Подршка од преко 2 милиона еура за биљну производњу

Објављено: 26.07.2019. 17:58 Аутор: МПРР

MPRRMPRR

За развој повртарства и ратарства у Црној Гори Влада је већ исплатила 1,23 милиона еура бесповратне подршке за 1.800 пољопривредника из 21 општине, а у току је обрада захтјева за нових 800.000 еура подршке, саопштио је данас потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић представљајући резултате на терену, у оквиру радне посјете градској општини Голубовци, одакле је значајан број корисника ове подршке.

На конференцији за новинаре одржаној на газдинству Неђељка Јанковића у Матагужима, једног од успјешних произвођача и корисника подршке, Симовић је представио резултате агробуџетских мјера подршке инвестицијама у повртарству и директних плаћања у биљној производњи.

„Данас смо заједно на терену, на репрезентативној адреси, традиционално препознатој по вриједним домаћинима, њиховом прегалаштву, њиховим квалитетним производима траженим на домаћем и регионалним тржиштима. На адреси на којој смо увијек водили отворени разговор са домаћинима и у фази планирања и фази реализације договореног. И данас смо заједно са новим резултатима“, поручио је потпредсједник Владе и министар пољопривреде.

Инвестиције у повртарству скоро милион еура

Као резултат једне од мјера - јавног позива за подршку повртарству, подржана су укупно 384 пољопривредна произвођача из 14 општина, која су инвестирала скоро милион еура и остварила бесповратну подршку од 415.000 еура. Инвестиције су се односиле на куповину сјемена, расада, фолије, док је подршка износила од 40 до 50%. у Подгорици су бесповратну подршку добила 122 произвођача у износу од 125.000 еура или 30% од укупног износа подршке и то доминантно у Голубовцима - чак 100 произвођача, а у Тузима је подржан 161 произвођач са 205.000 еура или 50% укупне подршке.

„Ове године вриједни пољопривредни произвођачи засновали су производњу поврћа на око 700 хектара од чега 40 хектара под пластеницима. Оно што посебно желим да истакнем је да су се у оквиру подршке сектору повртарства ове године набавиле значајне количине фолије за покривање пластеника и то 166 хиљада квадрата фолије. Ако то упоредимо са прошлом годином када је набављено око 61.000 квадрата можемо закључити да су наши пољопривредни произвођачи искористили подршку и санирали штете изазване олујним вјетром. Дакле, подршка ни овог пута није изостала“, казао је Симовић.

MPRRРаст површина обухваћених субвенцијама

Представљајући резултате друге мјере подршке повртарству и ратарству - директна плаћања, којима су произвођачи подржни са 180€/ха обрадиве површине, уз додатних 10€/ха за младе пољопривредне произвођаче, он је казао да је исплаћена подршка за 1.413 корисника из 21 црногорске општине у износу од 815.000 еура, те да је подршком обухваћено скоро 5.000 хектара повртарских и ратарских култура. Такође, истакао је да је ове године забиљежен раст површина обухваћених субвенцијама за око 800 хектара у односу на прошлу годину, односно 22,7%.

На територији општине Подгорица, како је казао, подржана су 193 корисника за 946 хектара, од чега је чак 90% са територије ГО Голубовци. Са територије општине Тузи право на подршку остварило је 197 корисника за 677 хектара.

Потпредсједник Симовић је подсјетио и да је поред ових мјера бесповратне подршке у току реализација Јавног позива за директна плаћања у биљној производњи за секторе воћарства, маслинарства, виноградарства, љековитог и ароматичног биља, те да ће се врло брзо знати резултати и тог јавног позива, али да су садашње процјене да ће бити исплаћено око 800.000 еура за око 2.000 корисника.

Сумирајући резултате, Симовић је казао да је Влада само кроз ове три мјере подршке за биљну производњу у овој години обезбиједила преко 2 милиона еура.

Успјешна сезона, стабилно тржиште

„Резултати које смо заједно постигли додатно су унаприједили конкурентност наших произвођача, и позитивно утицали на стабилност цијена и сигурност пласмана нашим вриједним пољопривредницима. Иако временски услови средином прољећа нијесу ишли на руку произвођачима, ипак, данас можемо казати да су наши повртари и ратари имали једну успјешну сезону. Посебно је важно уочити да смо успјели да стабилизујемо тржиште ових производа и да су овогодишње цијене задовољавајуће за вриједне домаћине“, казао је потпредсједник Владе.

Он је оцијенио да наставак динамичног развоја црногорске пољопривреде обезбјеђује стална комуникација са домаћинима на терену, све издашнија подршка коју смо обезбиједили из националних, европских и других међународних средстава и сарадња са локалним самоуправама.


ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?