Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић отворио водовод Коће у Тузима: Влада и Главни град настављају са подршком развоју новоформиране општине

Објављено: 26.07.2019. 22:56 Аутор: мпрр

MPRRMPRR

Потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић, заједно са градоначелником Главног града Подгорице Иваном Вуковићем и предсједником Општине Тузи Ником Ђељошајем отворио је новоизграђени водовод Коће који се налази у брдском дијелу Малесије, у који је уложено око 140 хиљада еура.

Квалитетно рјешавање питања водоснабдијевања значајног броја становника у овом крају, како је речено, наставак је заједничких активности Владе и Главног града у циљу рјешавања питања водоснабдијевања у брдском дијелу Тузи, након што су, такође, заједничким напорима, успјели да 98 одсто равничарског дијела Тузи покрију са квалитетним и уредним водоснабдијевањем.

Потпредсједник Симовић је подсјетио да је у сарадњи Водовода, Главног града и Министарства пољопривреде почетком ове године отворили два водовода, за Скораћи и Спињу, вриједности око 500 хиљада еура, те да је након отварања водовода Коћи амбиција да се у истом партнерству настави са реализацијом сличних пројеката који ће у овим безводним крајевима бити захтјевни, али ће се уложити потребни напори да се реализују.

“Данас шаљемо добру поруку не само за грађане овог подручја, него нас радује да одавде можемо послати поруку која ће допријети до адреса на којима живи наша вриједна дијаспиора која се радо враћа у свој крај и вјерујемо да ће препозати прилику да инвестирају и валоризују своја знања И мукотрпно зарађени капитал. Сви ови пројекти трасирају пут ка новим пројектима. У том правцу неће недостајати опредијељности и пуне посвећености Владе”, истакао је Симовић.

MPRRMPRR

Градоначелник Вуковић: Доказујемо да нам административна линија није граница раздвајања, него спајања

Градоначелник Главног града Иван Вуковић је поводом отварања водовода Коћи истакао је да овакви пројекти значе много. „Стратешко опредјељење Владе и нас из локалне самоуправе је да обезбиједимо што боље услове за живот на сеоском подручју, како би се прекинула негативна традиција исељавања генерација и генерација људи који су морали да напусте родну груду. Надамо се да на овај начин улагањем у инфраструктуру ми стварамо претпоставке да се један број тих људи врати и искористимо оно што су иначе потенцијални овог краја и свих других крајева Црне Горе“, казао је Вуковић.

Он се овом приликом захвалио Министарству пољопривреде и потпредсједнику Симовићу на подршци у овом и свим другим пројектима који су реализовани у протеклом периоду на територији Подгорице и сад Опшине Тузи. „Недавно смо то урадили са водоводом у Хотима и задовољство је веће што сада имамо новог партнера у виду предсједника Ђељошаја са којим настављамо сарадњу, а све у циљу подизања квалитета живота на један виши ниво. То што нас тренутно дијели административна линија не значи ништа, заправо нас ништа не дијели, а много тога нас спаја и мислим да је овај водовод симбол тог пријатељства и заједништво свих људи овог краја“, поручио је Вуковић.

Нови развојни пројекти за добро грађана Тузи

Опредиљеност Владе да настави снажну подршку новоформираној општини исказана је и на данашњем посебном састанку потпредсједника Симовића са предсједником општине и његовим сарадницима.

Господин Ђељошај је том приликом исказао поштовање према више одлука Владе према Тузима, између осталог и недавне одлуке да опредијели пола милиона еура овој општини.

Према ријечима Симовића такве одлуке су израз поштовања које исказује Влада према потребама овог подручја и намјере да да почену енергију новоформираној општини.

“Подијелили смо задовољство, као и осјећај обавезе и одговорности, да као што је конципиран законодавни оквир који је обезбиједио да Тузи добију самосталну општину, имамо заједничку одговорност да та општина добије свој пуни смисао и да буде истински и ефикасан сервис грађана. Све што смо урадили у међувремену говори на најбољи начин да то није само реторика, него искрено опредјељење које долази са нивоа Владе и Главног града да сваким даном на простору ове општине правимо искораке за бољи квалитет свих грађана”, поручио је Симовић.

Током састанка у Општини, разматрани су и други актуелни развојни пројекти и том приликом констатовано је заједничко задовољство због завршетка дјечијег вртића, капиталног пројекта вриједног око 1,8 милиона еура, а који ће почети са радом у септембру.

Потпредсједник Симовић је истакао да се стварају претпоставке да у капиталном буџету за идућу годину, а на бази почетних активности које су урађене, почне изградња школе на Карабушком пољу. Истакнуто је задовољство због увођења извођача радова и на капиталном пројекту вриједном девет милиона еура - дионица пута од Диноше до затријебачке Цијевне, дужине 17,3 км.

Предсједник Ђељошај оцијенио је значајном и најављену подршку потпредсједника Симовића да ће Министарство учествовати са половином потребних финансијских средстава у траспорту воде до брдских сеоских подручја, за које Општина издваја значајна средства. 

Такође, оцијењено је заједничко задовољство овогодишњом сезоном пољопривредне производње и пласмана производа са овог подручја, и потенцирана потреба заједничких активности на информисању пољопривредних произвођача о бројним мјерама подршке из Агробуџета и ЕУ фондова који у наредним годинама могу донијети нове развојне искораке.


ПР Служба Министартва пољопривреде И руралног развоја


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?